Datum nieuws
11 januari 2022
Categorie BIM nieuws
Fabrikant, Toeleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten, BIM standaard, BIM visie
Contact opnemen

Walraven is specialist in bevestigings-, brandwerende- en sanitaire systemen. Een team BIM specialisten, onder wie Ruud Koene, zorgt ervoor dat de objecten voor ontwerpers beschikbaar zijn. Deze objecten kunnen eenvoudig ingeladen worden in de Bouw Informatie Modellen. Voor het bijzondere werk waarbij ingewikkelde lasten en constructies berekend moeten worden, is Koene graag de adviseur en ontwerper. Walraven denkt ook met opdrachtgevers mee in de virtuele ontwerpen om tot een foutloze uitvoering van projecten te komen.

Bevestigingsspecialist Walraven sluit met haar productassortiment nauw aan op de behoefte van de markt. Ook partijen die het Bouw Informatie Model als startpunt gebruiken voor de ontwerpfase kunnen bij Walraven terecht voor een optimale productoplossing. Walraven leverde bijvoorbeeld beugels en ophangsystemen voor het leidingwerk van het Tergooi Ziekenhuis. “Met een nauwkeurige berekening van de benodigde middelen is daar veel arbeid bespaard. Als je dankzij onze draagsystemen een paar keer minder hoeft te boren per meter, scheelt dat bij grote projecten enorm veel tijd en geld.” zegt Ruud Koene, BIM engineer bij Walraven. “Daarom loont het altijd om bij dergelijke projecten met onze experts in overleg te gaan.” Walraven beschikt over de know-how om in het Bouw Informatie Model mee te kijken, oplossingen aan te dragen en die oplossing toe te voegen aan het model.

Voor standaardisatie en repeterende werkzaamheden is het vastleggen van informatie over onze producten essentieel. Het omzetten van de producten naar objecten was daarbij een goede uitkomst. Tekenaars kunnen met een druk op de knop de benodigde hoeveelheden berekenen. Alle BIM objecten om dit te realiseren zijn via de Walraven BIM pagina te downloaden ten behoeve van het model.


Een BIM object vanuit Walraven.

BIM bij bijzondere projecten

Werken volgens de BIM werkmethodiek komt voor Koene het meest tot zijn recht bij bijzondere projecten. Zoals bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van het nieuwe multifunctionele cultuurgebouw Amare in het centrum van Den Haag. Dit project is in samenwerking met Homij Duurzame Energie Concepten gerealiseerd. “Een mooi gebouw en een leuk project om te doen. BIM heeft hier een grote rol gespeeld. Wij hebben de tekeningen van het gebouw als IFC gekregen om de hulpconstructie te berekenen voor de zonnepanelen. De hulpconstructie bestaat uit frames waarop vervolgens de zonnepanelen worden bevestigd. Deze frames zijn, in tegenstelling tot conventionele frames, ontworpen op basis van onder andere windlast-berekeningen. We baseren ons op de NEN 1991 en rekenen met de juiste parameters om de meest optimale constructie te ontwerpen. We tekenen alles eerst in Rama 3D®, een analyseprogramma om de krachten op constructies door te rekenen. Voor ons was het een mooie uitdaging die we niet uit de weg zijn gegaan.”


De zonnepanelen op het dak van het nieuwe multifunctionele cultuurgebouw Amare

De stap naar Walraven

Koene heeft een achtergrond in kassenbouw, in het Westland. “Ik ben altijd veel met techniek en automatisering bezig geweest. In de afgelopen jaren heb ik dan ook veel kennis opgedaan met modelleren.” In 2019 is Koene benaderd om Walraven te helpen stappen te maken op het gebied van BIM. Koene volgde veel cursussen rondom de BIM werkmethodiek, maar heeft zich vooral zelf geschoold in het modelleren van een Bouw Informatie Model. “Je kunt online veel oplossingen vinden als je ergens tegenaan loopt.”

Koene werkt binnen Walraven met een team van vier man aan de ontwikkeling van BIM in het bedrijf. “Met behulp van Revit® zorgen wij ervoor dat we kunnen aansluiten op de BIM werkwijze van de klant. Het is nu ook mogelijk dat constructeurs of architecten via BIMObject een aantal voor-gegenereerde constructies, ‘assemblies,’ kunnen oproepen en gebruiken.”

“Natuurlijk is het raadzaam om bij bijzondere toepassingen onze expertise in te roepen. Wij hebben een speciale calculator om berekeningen te maken voor bijzondere ondersteuningsconstructies op daken en binnen toepassingen. Voor mij zijn die speciale projecten ook erg leuk om te doen.”

Koene noemt als een laatste voorbeeld daarvan Henriëttedreef in Utrecht. Dit project was in samenwerking met Bos Installatiewerken en TKI Urbun energy. De eerste energieleverende hoogbouwflat is begin dit jaar opgeleverd. Op het dak staat een constructie met zonnepanelen die, zowel verticaal als schuin geplaatst, voor een grote opbrengst zorgen. De bijzondere ondersteuningsconstructie houdt rekening met de krachten die op het dak spelen en de ruimte die nodig is voor onderhoudswerkzaamheden.


Zowel verticaal als schuin geplaatste zonnepanelen bij de Henriëttedreef in Utrecht


Walraven helpt ook uw bedrijf graag aan slim bedachte oplossingen. Neem voor vragen of meer informatie contact op via ons Walraven bedrijfsprofiel. Wij helpen je graag verder.


Door: BIMregister