Is jouw bedrijf al jaren enthousiast over BIM maar merk je vaak bij ketenpartners dat wanneer ze zeggen te BIMmen dat men niet verder komt dan enkele 3D modellen? Uiteraard werk je graag samen maar het kost ook een hoop tijd om je projectteamleden te verrijken met kennis en naar het benodigde BIM niveau te krijgen. Iets wat eigenlijk niet jouw taak is als bedrijf maar gezien de vereiste projectkwaliteit en het projectbelang toch gedaan wordt. Jammer genoeg kon je vooraf ook nergens zien wat het daadwerkelijke BIM niveau zou zijn van de samenwerkingspartner(s).

Het wordt tijd om het kaf van het koren te scheiden. Opdrachtgevers worden ten slotte ook steeds kritischer betreft het BIM niveau bij bedrijven. Men wil de hoogst mogelijke kwaliteit en niet alleen gebaseerd op 'horen van' maar zij zien graag dat het niveau getoetst is om de kans op misverstanden zoveel mogelijk te beperken. Om te voldoen aan de hoge eisen zijn er diverse standaarden en certificeringen ontwikkeld. Zooals bijvoorbeeld de ISO19650. Het kan zijn dat je denkt: ISO19650? 

Wat is de ISO 19650?

ISO 19650 is de internationale norm voor het beheer van informatie over de gehele levenscyclus van bouwwerken, met behulp van BIM. ISO 19650 beschrijft de samenwerkingsprocessen voor effectief beheer van informatie. Dit betreft de gehele leverings- en operationele fase van een bouwwerk. Oorspronkelijk is deze norm ingevoerd om het gebruik van een gemeenschappelijke taal binnen BIM te bevorderen en om professionals in de gebouwde omgeving aan te moedigen om BIM toe te passen. 

Wat zijn de voordelen?

  • Mogelijkheid om overheidscontracten veilig te stellen.
  • Snellere en efficiëntere processen.
  • Gecontroleerde kosten voor de gehele levensduur en milieugegevens.
  • Verhoogde productiviteit en snellere levering.
  • Vermijding van herstelkosten.
  • Verminderde onzekerheid.
  • Verbeterde veiligheid.
  • Minder afval ter plaatse.
  • Voorkomen van fouten.

Steeds meer Nederlandse bedrijven zijn bezig om de ISO 19650 te behalen en door te voeren in de BIM-processen en -procedures. Omdat de materie relatief nieuw is, en de ontwikkeling van norm en richtlijnen nog volop in beweging is, leven er uiteraard veel vragen. Vanuit BIMregister bieden we bedrijven de helpende hand bij het vinden van oplossingen en brengen we betrokkenen met elkaar in contact.

Mocht je dus wel of niet gehoord hebben van de ISO 19650 in beide gevallen kun je vanuit BIMregister aanhaken bij de BIMregister ISO 19650 community. De community is te vinden in onze BIM Onderwijs Academy. Je kunt daar klankborden met andere BIMmers. 

Hoe krijg je als een bedrijf het BIMregister keurmerk?

Het BIMregister is het register voor BIMmende bedrijven in Nederland en Belgie. Vanaf 2023 kunnen bedrijven zich in het register onderscheiden door aan te tonen dat ze voldoen aan een minimaal BIM niveau. Bij het behalen van dit minimale BIM niveau ontvang je het BIMregister keurmerk. Om het BIMregister keurmerk te mogen ontvangen dien je minimaal het volgende te hebben behaald en toe te passen:

  • Verplicht: BIM Onderwijs basis cursus
  • Optioneel: aantoonbaar gebruik BIM Basis ILS
  • Optioneel: certificaat ISO 19650

Wil je meer informatie? Stuur dan een korte mail naar: info@bimregister.nl

 

Registreer je in het BIMregister
Maak hier een account aan
#replace title#