3D ontwerpen in alle vrijheid met Vectorworks BIM

Datum nieuws
21 december 2021
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM standaard, BIM visie, GIS
Contact opnemen

Software moet dienend zijn aan architect en ontwerper

Het Bouw Informatie Model komt tot stand na een ontwerpproces dat zich kenmerkt door vrijheid en creativiteit. Voordat alles vastligt in een Bouw Informatie Model wil de Architect in zijn eigen stijl en manier van werken aan de slag. Die vrijheid biedt de ontwerpsoftware Vectorworks. Krachtige software als multitool gereedschap voor de architect die zijn ontwerp van een potloodschets kan uitwerken tot een virtuele reis door een 3D model en informatie wil uitwisselen met een open BIM model met bouwpatners. Architect en Stedenbouwkundige Marcel Westers van Design Express distributeur van Vectorworks vertelt enthousiast over de mogelijkheden die Vectorworks de gebruiker biedt.

Van idee tot Bouw Informatie Model is een proces dat voor iedere architect op een eigen manier doorlopen wordt. Marcel Westers van Design Express: “Het ontwerpproces is in het begin nog heel fluïde. Een ontwerp kan nog vele malen over de kop gaan voor je tot definitieve keuzes komt. Vectorworks biedt de mogelijkheid vanuit je eigen stijl het ontwerpproces te starten. En vervolgens kun je elk moment overstappen naar een Bouw Informatie Model in dezelfde Vectorworks omgeving. Met behoud van de grafische kwaliteit en uitstraling. Dat spreekt ontwerpers aan.”

Architect en Stedenbouwkundige Marcel Westers aan het werk met Vectorworks
 

“Vectorworks ontwikkelt haar software vanuit de filosofie dat zij de ontwerper ondersteunt in het ontwerpproces. Jij bent degene met het idee. En dit gereedschap, deze pen, moet het je op de beste manier helpen verkopen. De software past zich aan jouw wensen, of die van het bureau aan.”

“Grote architectenbureaus zoals Heren 5 Bimmen in Vectorworks en ook de overheid werkt met ons programma voor stedenbouwkundige opgaven met GIS. Het kan ook zijn dat het bureau zich puur richt op het ontwerp in Vectorworks en de uitwerking naar het Bouw Informatie Model aan een externe partner  overlaat. Buiten of binnen het bureau. Het kan allemaal.”

De overheid gebruikt Vectorworks voor diverse ontwerpen 

Ervaring als architect en stedenbouwkundig ontwerper

Als architect en stedenbouwkundig ontwerper heeft Westers veel ervaring opgedaan. “Op dat raakvlak heb ik jarenlang gewerkt. In de crisisjaren groeide mijn interesse in software en toen dit op mijn pad kwam, sprak het mij bijzonder aan. Design Express werkt met mensen uit de praktijk. We spreken de taal van onze klanten en we kennen elkaars vakgebied.”

Digitalisering omarmen

Design Express start in 1986 als oprichters Lucas Vandersanden en Luc Janssens, die technische tekeningen voor architecten maken, digitalisering omarmen. Ze leggen zich volledig toe op de distributie van software voor ontwerpers. Basis daarvoor was het contract met Diehlgraphsoft voor de Beneluxdistributie van MiniCAD.

In 2014 breidt Design Express zijn activiteiten uit naar Polen. Drie jaar later wordt Cesyam overgenomen, het bedrijf dat in Frankrijk al sinds 1989 Vectorworks en aanvullende producten aanbiedt. Vandaag is Design Express één van de belangrijkste softwareleveranciers voor ontwerpers in de bouwwereld, met meer dan zestig werknemers in de Benelux, Frankrijk en Polen

Architectuurpresentatie

“De grafische kwaliteit van een technische tekening voor veel architecten belangrijk. Je ziet dat bij een workflow van veel architecten, dat ze met meerdere programma’s zoals illustrator of photoshop werken om naast de technische tekeningen een 3D visualisatie voor een presentatie maken. De kracht van Vectorworks is dat je deze workflow binnen één programma kunt combineren.”

“Binnen Vectorworks kan jeideeen snel visualiseren, zowel door het maken van moodboards in je presentatie boekje als bij het ontwerp door het Renderen van je 3D model. Hierbij kan je gebruik maken van aangeleverde render stijlen of je eigen stijl maken. Voor een real time rendering van je plan heeft Vectorworks directe koppelingen met visualisatiesoftware als Enscape, Twinmotion en Lumion.”

Hiermee zijn de presentaties aan klanten alsof ze door het al gerealiseerde gebouw lopen. Je kunt ongekende details toevoegen en de ontwerpen in de virtuele realiteit presenteren. Klanten bekijken het ontwerp op hun smartphone of tablet in augmented reality.

Vectorworks is makkelijk toegankelijk voor tablets.

OpenBIM

Westers: “Vectorworks is door buildingSMART gecertificeerd voor IFC 4.0  en daarmee ook geschikt voor ontwerpen rond het Bouw Informatie Model. De overstap naar BIM is in verschillende fasen van het ontwerpproces te maken. Je kunt langzaam maar zeker steeds gedetailleerder werken en data toevoegen en gebruiken. Samenwerkende partijen rond het Bouw Informatie Model kunnen de bestanden onderling gemakkelijk uitwisselen. Vectorworks importeert en exporteert gegevens volgens de uitwisselbare formats met IFC en openBIM. Alle betrokken bouwdisciplines kunnen met hun eigen openBIM software blijven werken en gegevens uitwisselen.”

De software is multi inzetbaar met de focus op architectuur. “We opereren ook in het ‘grijze’ gebied tussen de programma’s en disciplines van architectuur. Steeds meer in combinatie met stedenbouw. Omdat Vectorworks ook al jaren actief is in de stedenbouw en landschap sector, zie je dat die combinatie goed werkt. Want ook daar gaat het model een steeds belangrijker rol spelen. Je kunt met BIM voor landschap en steden GIS kaarten en GIS data importeren in je model. We merken dat het verwerken van ArcGIS/ESRI en GIS data echt een meerwaarde is voor Vectorworks.”

Nederlandse Bouw loopt voorop

Design Express is distributeur voor de Benelux, Polen en Frankrijk. “Ieder land kan in de eigen taal werken en elk land heeft ook haar specifieke bibliotheken. Daarom ontwikkelen we voor de lokale markt veel eigen tools. De Nederlandse Bouwsector loopt voorop in het gebruik van BIM. Daarom zijn de Amerikaanse ontwikkelaars van Vectorworks erg geïnteresseerd in de gebruikerservaringen van onze klanten op dat gebied. "Als er zo nieuwe behoeftes of ontwikkelingen zijn in de markt kan er overwogen worden dit mee te nemen in de ontwikkeling van toekomstige updates van de software".

Onderwijs en training

Een Vectorworks licentie geeft de mogelijkheid het programma op twee computers te draaien. Zo kan een medewerker zowel thuis als op kantoor aan het werk. Vectorworks is gratis voor studenten die voor een gereduceerd tarief na hun studie ook verder kunnen met het programma. “We vinden het belangrijk dat studenten tijdens hun studie met diverse programma's leren werken, zodat ze later goed voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt en kunnen kiezen wat het beste bij hen past.”

Student aan het werk met Vectorworks
 

“Voor iedereen die wil leren werken met de software zijn er naast online tutorials van de ontwikkelaar, ook door ons ontwikkeld lesmateriaal. Zodra er voldoende gegadigden zijn maken we een gepaste opleiding die digitaal of op locatie gegeven kan worden. Of je nu van een grote organisatie bent of een klein startend architectenbureau, we hebben een groot support team klaar staan en geven graag advies en ondersteuning.”

Westers roept iedereen op die enthousiast is de website van Design Express designexpress.eu in de gaten te houden. Regelmatig zijn er webinars en nieuwe toepassingen te melden. “En kijk vooral hoe anderen de software gebruiken. De kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines maakt ons vakgebied zo mooi!”

 

Door: BIMregister