ThorbiQ faciliteert efficiënt digitaal samenwerken in het bouwproces

Datum nieuws
7 december 2021
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten, BIM standaard, BIM visie, SaaS
Contact opnemen

Betrouwbare productinformatie voor alle fasen van de bouw

Dankzij de technologie van ThorbiQ komt relevante informatie van bouwproducten voor het Bouw Informatie Model overzichtelijk beschikbaar. Fabrikanten houden hun online catalogus up-to-date zodat u als bouwprofessional altijd beschikt over de juiste informatie, in elke fase van het bouwproces.

De architect in het voorontwerp, de aannemer bij het begroten, de interieurarchitect op zoek naar de perfecte presentatie rendering, de gebouwbeheerder die een ketel moet vervangen; zijn een greep uit de bouwprofessionals die met de technologie van ThorbiQ geholpen zijn.

“We hebben technologie ontwikkeld die fabrikanten van bouwproducten enerzijds, en bouwprofessionals anderzijds, toelaat om optimaal en efficiënt digitaal samen te werken, aan de hand van informatie uitwisseling in beide richtingen,” zegt Marketing en Internal Sales Manager Elke Pasquet van ThorbiQ. “Vanuit fabrikanten naar bouwprofessionals toe betekent dat informatie over hun producten, systemen en/of oplossingen. De weg terug, vanuit bouwprofessionals naar fabrikanten betekent dat informatie over het gebruik van de producten, in welke context, enzovoort.”

De ThorbiQ technologie biedt een online platform, gratis toegankelijk en overzichtelijk ontwikkeld, waarop bouwprofessionals de meest recente productinformatie van fabrikanten kunnen opvragen en importeren in hun Bouw Informatie Model. “Dat kan een perfecte 3D rendering van een design radiator zijn, maar ook alleen de technische omschrijving van een kraan om het model niet onnodig te verzwaren,” verduidelijkt Pasquet.

“Het platform van ThorbiQ biedt producenten een ‘online branded suite,’ een soort online catalogus, waar zij naar eigen wens hun productinformatie kunnen plaatsen. Ze kunnen de ThorbiQ technologie  inzetten als een verlengde van hun eigen website, daar deze volledig kan aansluiten met de huisstijl van de fabrikant.”

Productinformatie in BIM

Voor zowel architecten, installateurs als aannemers, tijdens het ontwerp of tijdens het bouwproces is productinformatie nodig. “Vroeger kreeg je bezoek van een vertegenwoordiger met ordners vol productinformatie, of een stalenmap. Informatie die tegenwoordig snel verouderd is. Nu vind je deze informatie online. Op het ThorbiQ platform is deze informatie overzichtelijk gerangschikt én gratis toegankelijk. Via filtering vind je producten die voldoen aan je vraag. Het aantal producten wordt steeds verder uitgebreid. In deze periode zijn we aan het opschalen met als doel om meerdere fabrikanten te laten aansluiten, zodat alle productinformatie die de gebruiker nodig heeft voor het Bouw Informatie Model centraal beschikbaar is.”

“We werken vooralsnog met Revit, ArchiCAD en IFC. De producten kunnen rechtstreeks in het model worden geladen. Daarnaast kunnen we ook handige tools ontwikkelen om het gebruik voor de bouwprofessional zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Zo heeft fabrikant Wienerberger een handige Model Check waarmee onder meer wanddiktes in het model gecontroleerd worden. Zo zijn er inmiddels al meerdere fabrikanten die extra functionaliteit bieden.”

Het platform van ThorbiQ biedt producenten een online catalogus.

Krachtige technologie

“We dachten dat met de komst van digitalisering en het Bouw Informatie Model de standaardisatie een grote vlucht zou nemen, maar het gaat langzaam. Sommige fabrikanten zijn echte early adopters en leveren hun materiaal aan voor een grote Europese markt. Zij maken dan hun data en content beschikbaar voor diverse regio’s (met regionale beschikbaarheden) en in verschillende talen. ThorbiQ tracht dan met het platform een gebruiksvriendelijke en omvangrijke impuls te geven aan de digitalisering en efficiënte samenwerking in de bouw.”

Met naast de hoofdvestiging in Lokeren België en enkele medewerkers in Frankrijk, Hongarije en Polen bestaat het team van ThorbiQ uit een twintigtal mensen. “Een klein team, maar we werken met krachtige technologie, waarmee we in staat zijn grote hoeveelheden data inzichtelijk te ontsluiten voor diverse markten. We nodigen daarom bedrijven uit gebruik te maken van ons platform. Het aantal deelnemers is in het eerste kwartaal van dit jaar al weer flink gegroeid, maar we nemen graag nog meer producten in diverse productgroepen op. Iedereen kan vrij rondkijken op het platform en de meest recente product data in het Bouw Informatie Model te importeren.”
 

Door: BIMregister