Technische groothandel werkt graag samen met studenten die een BIM passie hebben

Datum nieuws
9 november 2021
Categorie BIM nieuws
Groothandel
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten, BIM visie
Contact opnemen

Verkoopleider Gertjan Voskamp van Technische groothandel Mastermate verwacht dat het Bouw Informatie Model een grote rol gaat spelen bij de service en dienstverlening van zijn bedrijf. Voor het klaarmaken van de informatie van producten en de expertise van Mastermate zoekt het bedrijf een enthousiaste stagiair. Een uitdagende opgave want het bedrijf bevindt zich in de voorhoede van de toeleverende bouw en industrie.

De mogelijkheden van het Bouw Informatie Model

Technische groothandel Mastermate levert bevestigingsmateriaal, hang- en sluitwerk en handgereedschap. “We hebben voornamelijk contact met aannemers,” zegt verkoopleider Gertjan Voskamp van Mastermate. “Deze bouwspecialisten vragen ons om producten en advies om bouwproducten aan elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld advies over ankers voor de bevestiging van geveldelen, maar ook vragen over hoe ze de gewenste luchtdichtheid kunnen krijgen met onze producten.”

Voskamp kent de mogelijkheden van het Bouw Informatie Model en voorziet dat de informatie van producten, montage en verwerking in de nabije toekomst steeds vaker in het Bouw Informatie Model gebruikt zal worden. “Aan de voorkant van het proces, bij het maken van bestekken zou het enorm helpen als onze producten en hun verwerkingsvoorschriften direct in het model in te voeren zijn. De klant weet dan precies welke producten hij moet bestellen bijvoorbeeld. Tijdens de bouw weet de man op de steiger precies met welk gereedschap hij ankers moet bevestigen. En met de wet op Kwaliteitsborging is het Bouw Informatie Model een belangrijke informatiedrager waarin alle gegevens over wat er in het bouwproces is afgesproken, terug te vinden. Dan is daar bijvoorbeeld ook te lezen welke luchtdichting techniek is toegepast.”

BIM voor de ruwbouw

"Helaas is de bouw nog niet zo ver. Maar een klein deel van onze klanten, voornamelijk bouwbedrijven, werkt met een Bouw Informatie Model. Dat gaat nog veel te langzaam vind ik, want er bestaat een grote behoefte om detailleringen efficiënter uit te werken met elkaar. We kunnen met onze kennis sturen en richting geven. Onze informatie bespaart handelingen op de bouwplaats, of zorgt voor een betere afdichting.” 

Voskamp wil een uitgebreide BIM-bibliotheek opbouwen. Daarmee staat dan kant en klare informatie klaar voor bedrijven om in hun Bouw Informatie Model te importeren. “We starten binnen Mastermate daarmee bij onze ‘Ruwbouw Service Afdeling’ die is gespecialiseerd in ankerwerk, luchtdichting en bevestigingen.

 ”Er zijn een aantal standaard manieren om luchtdichting te verkrijgen. Die zouden we op een slimme manier beschikbaar moeten hebben voor het Bouw Informatie Model. Wij hebben de oplossing voor de steeds strenger wordende eisen voor luchtdicht bouwen. Hetzelfde geldt voor verankering en bevestigingsmiddelen. Ik wil dat we onze klanten straks kant en klare oplossingen kunnen leveren die aan te passen zijn voor elke situatie.”

Ga de uitdaging met ons aan!

Bij Mastermate zijn al een aantal medewerkers die basiskennis hebben van werken met het Bouw Informatie Model. Voskamp zoekt daarnaast een student die de uitdaging wil aangaan om samen de Ruwbouw Service Afdeling BIM-klaar te maken. “Ik ben ervan overtuigd dat we dit goed kunnen opzetten. Dat we iemand vinden die ons een boost geeft zodat we op een goed niveau komen. Een hbo student die met een frisse blik en enthousiasme deze uitdaging wil aangaan.”

“We bieden een professionele omgeving, een prettige werksfeer in een prachtig kantoor. En natuurlijk zorgen we ervoor dat je veel met ons naar projecten gaat. Want de praktijkervaring is van groot belang om te komen tot de juiste informatie voor het model.”

En voor wie Mastermate straks pas interessant wordt voor een stageplek heeft Voskamp binnen het bedrijf al een volgend project klaarstaan. “De afdeling deurtechniek leent zich met al haar gestandaardiseerde producten ook voor het maken van een bibliotheek voor het Bouw Informatie Model. Het is een keuze geweest eerst ervaring op te doen met de Ruwbouw Service Afdeling, het had ook andersom gekund. Aan het enthousiasme


Door: BIMregister