Datum nieuws
7 november 2023
Categorie BIM nieuws
Aannemer, Automatisering, Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM gebouwdossier, BIM protocol, BIM visie
Contact opnemen

“Door te adviseren, modelleren, digitaliseren en automatiseren helpen we klanten met hun specifieke digitaliseringsopgaven”

Fimble is een BIM advies- en modelleerbureau met als doel: betrouwbare en gevalideerde gebouwinformatie waar je op kunt bouwen. In de afgelopen 10 jaar groeide Fimble uit tot een ervaren kennispartij met een team van 12 medewerkers. Mede-oprichter Léander van der Voet: “Het is onze ambitie om onze klanten een state-of-the-art BIM-advies, -proces of -model te leveren en daarmee bij te dragen aan de digitalisering van de bouw- en vastgoedsector.”

Léander vervolgt: “Wij startten Fimble in 2013, met de met gedachte om BIM toe te passen in het vastgoedbeheer. Al snel kwamen we er echter achter dat de behoefte van de markt breder was en veranderden we in een organisatie die adviseert, modelleert en – door het scannen van bestaand en nieuw vastgoed – digitaliseert. Kortom: we zijn opdrachtgevers gaan helpen met de toepassing van BIM in de breedste zin van het woord. Dit doen we bij zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Dit jaar introduceerden we een vierde bedrijfstak: automatisering. Welke data zit er allemaal in gebouwen en hoe kunnen we deze gebruiken om slimmer en efficiënter te werken en meer controle te hebben? We helpen klanten hiermee op weg en zetten zo een nieuwe stap richting de toekomst.”

BIM op elk niveau

Je kunt in de bouwsector niet meer om BIM heen. Tegelijkertijd wordt BIM op hele verschillende niveaus toegepast. Léander: “Er zijn hele volwassen BIM-partijen, maar ook veel organisaties die enkel met het 3D-model op zich bezig zijn en wat minder met het proces eromheen, zoals de samenwerking die vereist is om tot een optimaal resultaat te komen of de data die je kunt toevoegen om meer uit een BIM te halen. We zien veel kansen voor het gebruik van data uit een BIM, maar we zijn hiervoor ook afhankelijk van externe factoren, zoals de technologie en beschikbaarheid. Als bureau kozen we er daarom voor om in de breedte aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren aan de volledige digitalisering. Door daarbij continu bezig te zijn met nieuwe onderwerpen, zoals automatisering, behoren we tot de koplopers van Nederland als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van BIM. Daarmee kunnen we ook onze klanten voorzien van datgene wat zij nodig hebben.”

Fimble richt zich hierbij alsnog ook op de toepassing van BIM in vastgoedbeheer, waarmee het bedrijf in eerste instantie startte. “Hierbij nemen we opdrachtgevers mee in de vraag hoe zij hun informatiebehoefte kunnen borgen”, vertelt Léander. “Hoe kunnen zij zorgen dat deze informatie gedurende het ontwerp- en bouwproces ook daadwerkelijk geleverd wordt, zodat de eindgebruiker over de benodigde informatie beschikt? Hiervoor is het belangrijk om al aan het begin van een project te bepalen welke informatie je aan het einde wilt hebben.”

Koploper

Léander: “Als het gaat om de digitale gebouwde omgeving willen wij tot de Nederlandse top behoren. Onze registratie bij BIMregister draagt hieraan bij. Hiermee zorgen we voor zichtbaarheid bij andere organisaties, maar bijvoorbeeld ook bij studenten. We willen onze kennis graag delen en zoeken de samenwerking met andere BIM-partijen.”

De bouw staat voor een grote opgave: er moet veel gebouwd worden. “Ik verwacht dat de bouwdigitalisering daardoor alleen maar sneller zal gaan. De vraag is daarbij: op welke manier? Wij willen effectief bijdragen aan die digitalisering en focussen ons hierbij op efficiëntie. Dit doen we onder meer door het automatiseren van processen en het slimmer omgaan met de beschikbare data. Richting de toekomst verwacht ik dat een BIM of digital twin steeds vaker een vereiste wordt bij de oplevering van projecten, waarbij data ook steeds meer gebruikt wordt voor slim vastgoedbeheer. Daarnaast denk ik dat er ook nog heel veel partijen zijn die gewoon nog een advies nodig hebben over hoe ze het beste met BIM aan de slag kunnen gaan en hun organisatie hierop in kunnen richten. Met onze vier bedrijfstakken - adviseren, modelleren, digitaliseren en automatiseren – kunnen we aan al deze vragen voldoen en klanten vooruit helpen met hun specifieke digitaliseringsopgaven.”

Meer weten over Fimble? Neem contact op via ons bedrijfsprofiel.

#replace title#