Datum nieuws
24 november 2021
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
BIM protocol, BIM visie, Projectmanagement
Contact opnemen

Bij DIBS42 geen verhaal over welk software programma het beste past bij welk project. Geen verhaal over abonnementsvormen en hoeveel werkplekken gemaakt moeten worden om de BIM werkmethodiek de organisatie in te krijgen. DIBS42 werkt met praktische mensen die direct klaar staan om u bij de hand te nemen, overzicht te krijgen en een project soepel te laten verlopen.

“We leren organisaties BIM minded te worden,” zegt directielid Djorhia Nijssen-Treskes. “De BIM werkmethodiek is voor veel bedrijven lastig te beheersen. Het werken met- en communiceren rond het model biedt ongekende mogelijkheden. Dat betekent dat je slimme keuzes moet maken.”

“Onze tactiek is om de focus van het model af te halen en meer de nadruk op het proces te leggen. Wat wil je uiteindelijk als organisatie? Moet je kunnen bestellen vanuit het model of prefabriceren op basis van de gemodelleerde elementen? Moeten we het inzetten voor beheer en onderhoud? Want centraal staat de vraag; wat wil je praktisch bereiken? Het model dat volgt dan wel. Het is een gevolg, niet het doel.”

Directielid Dennis Mulch: “We houden het praktisch en houden het praktische simpel. We weten voor organisaties precies díe vertaling te maken, die voor het project nodig is. Voordat je gaat denken in metadata of digital twins, brengen wij in kaart wat écht nodig is en wat het beste werkt.”

Slim organiseren met BIM

Djorhia en Dennis deden jarenlang ervaring op in de bouw. Toen Werktuigbouwkundige Djorhia afstudeerde werkte ze nog met Autocad, maar ze had al snel door dat BIM een belangrijke rol zou gaan spelen. “En eigenlijk heb ik me de vaardigheden autodidactisch aangeleerd. Er is zoveel te vinden op internet aan lesmateriaal en wereldwijd zijn er talloze deskundigen die je online vragen kunt stellen.” Dennis: “Ik ben zelf 35, en begon mijn opleiding in de installatiebranche. Daar was de BIM werkmethodiek onderbelicht. Ik besloot door te studeren en vond het prachtig wat BIM in zijn geheel kan betekenen voor organisatie en uitvoering.”

De BIM nerds begonnen twee jaar geleden met hun werktuigbouwkundige- en installatie technische achtergrond met het eigen bedrijf. DIBS42 ondersteunt organisaties welke de voordelen van BIM willen gebruiken en inzetten. Het betreft vaak grote projecten, ook veel installatie projecten. Maar ook management en training. Dennis: “We hebben alles omtrent BIM in huis. Van modelleurs tot BIM adviseurs. Trainers om mensen te helpen hun eigen templates te maken tot ondersteunen van de bouwplaats manager.”

Net zo helder als het advies, zo is DIBS42 ook georganiseerd. DIBS42 kent drie speerpunten in dienstverlening:

  • Consultancy (voor de directie tot de persoon op de werkvloer);
  • Projecten vast aannemen binnen een bepaalde tijd en budget (betrouwbaarheid en kwaliteit tegen een vaste goede prijs);
  • Projectmatig inzetbaar (probleemoplossend tegen een aantrekkelijk uurtarief)

Installaties in BIM

Bedrijfsproces verbeteren met oog voor de uitvoering

En die aanpak is succesvol. DIBS42 zet binnen een organisatie in no time de lijnen uit die werken rond het Bouw Informatie Model voor alle partijen overzichtelijk maakt. Daarbij kijken ze met nadruk naar de behoefte van de mensen in de uitvoering. Djorhia: “Wat heeft de hoofd uitvoerder nodig om zijn werk goed te doen? Vaak zijn juist deze mensen die in het verhaal worden overgeslagen.”

Als business consultant bij Heijmans begonnen bleek de aanpak van DIBS42 snel succesvol. Het bedrijf groeide snel; Twee jaar terug begonnen ze met 2FTE waarbij Dennis inmiddels verhuisd naar Servië het kantoor al daar vorm gaf en Djorhia in Nederland het management voert wat nu al weer een totaal 16 fte in Nederland en Servië behelst. Dennis: “We hoeven er weinig voor te doen. De mond tot mond reclame heeft ons steeds meer werk opgeleverd.” Veel last van de Corona crisis hebben ze niet gehad. “Natuurlijk liggen sommige werkzaamheden langere tijd stil, zoals ons werk voor Schiphol, maar er zijn voldoende projecten die dat weer compenseerde.” Djorhia: “In november begon het weer aan te trekken, in december was het al weer volle bak.”

Dennis: “Ons werk wordt op prijs gesteld. Het komt voor dat we gewoon niet weg mogen bij een klant. Hij betaalt ons gewoon door om elke keer als dat nodig is bij te springen.” DIBS42 helpt organisaties optimaal te bimmen binnen de bestaande structuur, of stelt verbeteringen voor waarmee de adaptatie van de werkwijze vergroot of versnelt. “Dat zal wrijven en schuren. Dan ligt het aan de mate van veranderingsbereidheid van het bedrijf of wij kunnen neerzetten wat we willen. Onze ervaring is inmiddels dat je met overtuiging, training en opleiding mensen de juiste handvatten kan geven in de werkwijze mee te gaan. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, zolang de wil er is, kan iedereen meedoen in dat proces. We helpen zo bedrijven om op eigen benen te staan,” zegt Djorhia toe. “BIM centraal in de organisatie, dat moet je uiteindelijk ook zelf dragen.”

Wat heeft de hoofduitvoerder nodig om zijn werk goed te doen?

BIM Kennis delen

DIBS42 heeft zich aangesloten bij BIMregister. Djorhia: “Voor ons is het belangrijk kennis te blijven delen. Het platform biedt kansen om ons netwerk te vergroten.” Dennis: “BIMregister heeft ook een sterke verbondenheid met het onderwijs. Ook daar hebben we een belangrijke taak leerlingen te onderwijzen over de praktische gevolgen die werken met een Bouw Informatie Model met zich meebrengt. Maar niet alleen het modelleren, we laten graag in een bredere context zien hoe gaaf BIM is. Je maakt weliswaar het model op de computer, je test-runt het en vervolgens loop je op de bouwplaats waar mensen het maken op basis van de data uit het model en de verbonden processen. Als je het doorkrijgt veranderd het verbinden van informatie in het model. Het proces blijft mensenwerk, waarin nog veel uitdaging is te vinden. Wij nemen je graag mee!”
 

Door: BIMregister