De Flamco Groep, onderdeel van Aalberts N.V., is een wereldspeler die zich richt op de ontwikkeling, productie en verkoop van verwarmingsproducten die zich tussen de bron en het warmte afgiftepunt bevinden, bijvoorbeeld tussen een gaswandketel en een radiator. Denk hierbij aan een expansievat of een lucht- en vuilafscheider. De producten moeten opgenomen kunnen worden in het Bouw Informatie Model. Moet zo’n digitale vertaling van het product een 3D file, een rendering zijn of worden alleen de eigenschappen van het product opgenomen? René van Blarcum, Manager van de afdeling Product Informatie Management bij Flamco, vertelt over het soms diepgaande onderzoek dat vooraf gaat aan een goed model van de talrijke producten.
“Consumenten willen doorgaans precies weten hoe het product eruit ziet. De kleur en het volume van een boiler in de keuken luistert heel nauw. Dan is een bijna fotografische 3D weergave van het product een vereiste. Maar voor installaties in een groot project, zijn de prestaties en het standaard model uit een uniforme objecten bibliotheek het belangrijkste om mee te nemen in het model.” René van Blarcum schets met deze voorbeelden hoe breed het werk van zijn team voor Flamco kan zijn bij het digitaliseren van de productinformatie.
“Het vastleggen van de 3D data kreeg bij Flamco al vanaf het begin veel aandacht. En in de tien jaar dat het Bouw Informatie Model in opkomst is, is de vraag alleen maar groter geworden. Voor de Uniforme Objecten Bibliotheek ontstond (UOB), is het pionieren geweest. En internationaal is dit door het ontbreken van uniforme afspraken nog steeds het geval.” Van Blarcum heeft een achtergrond in elektrotechniek en informatiemanagement en ervaring bij de Technische Unie en daarnaast werkte hij bij 2BA, de Nederlandse datapool voor de installatiesector. Dus had hij al veel ervaring met product management en digitale modellen in de installatietechniek toen hij zijn carrière vervolgde bij de Flamco Groep.
Object prestaties zijn erg belangrijk in een model
Installatieproducten worden opgenomen in een Bouw Informatie Model door ze te ‘Bimmificeren’. “Wat je precies wilt vastleggen is voor onze afdeling de vraag. Het achterhalen van de brondata van producten in ons over heel Europa verspreide productieproces, is een gigantische klus. Elke productielocatie heeft haar eigen uitdagingen en de vraag naar data is alleen maar groeiend.
De afdeling van Van Blarcum verzamelt de specificaties, maakt renderingen en 3D bestanden en publiceert deze informatie via diverse internationale kanalen om de service naar de marktpartijen zo hoog mogelijk te houden. Uitgebreide informatie waar nodig, maar om werkbaar te blijven in de diverse stadia van de bouw bestaan er meerdere detailniveaus. En om een werkbare BIM omgeving te houden met bestanden die niet allemaal te groot en zwaar zijn om te laden, komen alleen de belangrijkste producteigenschappen in de Uniforme Objecten Bibliotheek.
Eigenschappen in de Uniforme Objecten Bibliotheek
“Nederland heeft met haar UOB een plek waar actuele 3D productinformatie te vinden is. Daarnaast zijn we te vinden bij 2BA met actuele prijsgegevens en technische specificaties. We verwachten op termijn een Europese equivalent aan het UOB. Maar we gebruiken ook onze eigen website als de single source of truth. Dit is de plek waar de klant alle beschikbare en de meest recente gegevens voor BIM/3D kan vinden. Het is niet te doen om over heel de wereld diverse 3D bibliotheken te vullen met informatie en die up to date te houden, wij voegen wekelijks nieuwe 3D files toe. Gelukkig hebben we een goede naamsbekendheid en weten de klanten onze website goed te vinden. Op de website zijn van onze producten de Revit, DWG en STEP bestanden te downloaden om te gebruiken in de Bouw Informatie Modellen. We moeten hierbij constant opletten dat er updates gemaakt worden. Daarom heeft een opzet met parameters zoals de UOB onze voorkeur.”
Door: BIMregister