Is dit nu het juiste moment om over te stappen op BIM?

Datum nieuws
2 maart 2021
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie
Contact opnemen

Sinds de wereldwijde pandemie is begonnen, hebben we kunnen zien hoe het coronavirus een snelle digitale transformatie veroorzaakte in elke branche. Bedrijven die willen overleven, moeten zich aanpassen aan een wereld van 'alles op afstand'.

"We hebben in twee maanden tijd twee jaar digitale transformatie meegemaakt", schreef Satya Nadella, CEO van Microsoft, op 30 april 2020 in een open brief aan klanten.

Ook de bouw ondervindt de gevolgen van een veranderende samenleving. Technologie op afstand, wat vroeger een nice-to-have was, is nu een cruciaal onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Deze drastische verschuiving zorgde ervoor dat de acceptatie van BIM en digitale constructie enorm omhoog is gegaan. Is de bouw nu echt een nieuw tijdperk ingegaan?

De opkomst van Cloud

De basis voor digitaal bouwen werd gelegd in de jaren zestig, met de opkomst van CAD, dat veel ontwerpprocessen en technische berekeningen automatiseerde. Door computers te gebruiken en taken te automatiseren, nam de productiviteit van ontwerpers en tekenaars toe en konden mensen meer doen.

In de jaren zeventig werd de eerste BIM-software gelanceerd. BIM ging een stap verder met digitaal bouwen door de samenwerking binnen de keten en simulatie van de bouw workflow toe te voegen. BIM bracht een revolutie teweeg in de industrie door de levenscycli van projecten te stroomlijnen. Hoewel de waarde van de software duidelijk was, heeft het nog heel lang geduurd voordat het kon uitgroeien tot mainstream. 

Waarom nu overstappen naar digitaal

De afgelopen decennia zijn belanghebbenden in de bouw steeds meer bezorgd over verschillende kwesties. De eerste was dat de bouw er niet in slaagde de wereldwijde productiviteitsniveaus bij te houden. 

Productiviteit is niet het enige probleem in de bouw. Herstelwerkzaamheden is voor velen ook een grote zorg. Het Navigant Construction Forum heeft recentelijk de kosten van bouwfouten onderzocht en meer alarmerende gegevens ontdekt. Uit het onderzoek bleek dat de gemiddelde kosten van bouwfouten 9% van de totale projectkosten bedragen.

Over de twee benoemde punten is al veel gezegd en geschreven. Maar de problemen van productiviteit en herstelwerkzaamheden worden komen meer onder een vergrootglas te liggen bij de analyse van trends die door de pandemie zijn veroorzaakt.  

Statistieken verzameld door IBM onthulden dat de pandemie veel financiële druk op leidinggevenden legde. Ongeveer 85% van de huidige executives maakt zich zorgen over budgettering en cashflow, het dubbele van wat vorig jaar werd gerapporteerd. De pandemie heeft de budgetten beperkter gemaakt en ervoor gezorgd dat de kosten in zijn algemeenheid nog hoger in het vaandel staan ​​bij directies. Tegenwoordig is er aanzienlijk minder ruimte voor inefficiëntie in de bouwketen.

Hiermee zijn ook andere prioriteiten in de bouw verschoven. Door de acceptatie voor het werken op afstand en de 1.5-meter samenleving is digitalisering een prioriteit geworden voor vele directies en beleidsbepalers. Uit een onderzoek van KPMG bleek dat 74% van de Amerikaanse CEO's zegt dat de activiteiten zijn gedigitaliseerd vanwege de pandemie. Aangezien de nieuwe wereldwijde standaard gedecentraliseerde digitale gegevens zijn, zal de bouw dit voorbeeld moeten volgen.

Een roep om digitalisering in de bouw

Deze vier trends: productiviteit, dure herstelwerkzaamheden, budgetproblemen en een toenemende druk op digitalisering, kunnen worden ondersteund met de adoptie van BIM. Ten eerste helpt BIM bij de productiviteit door een uitvoeringsplan op te stellen. Met BIM draagt ​​elke transactie bij aan een centraal digitaal model van het project. Dit centrale model biedt een duidelijk pad voorwaarts. Als het correct wordt uitgevoerd, creëer je een gestroomlijnde workflow en worden inefficiënte processen geëlimineerd.  

Het elimineren van fouten en het stroomlijnen van de bouw workflow komt ook tegemoet aan budgetzorgen. Met een efficiënt pad voorwaarts, zoals voorgeschreven door de BIM workflow, kunnen leidinggevenden erop vertrouwen dat hun budget alleen wordt gebruikt voor het strikt noodzakelijke.

(Samen)werken op afstand

Dit samenvattend voldoet BIM aan de huidige vraag naar gedecentraliseerde en gedigitaliseerde operaties. Met een centraal 3D-model kunnen alle direct betrokkenen van het project plannen, samenwerken en real-time beslissingen nemen, ongeacht de locatie. Fysieke bijeenkomsten kunnen sterk worden gereduceerd. Teams, waar dan ook, kunnen beslissingen nemen op basis van het centrale model.

Als een van de oudste industrieën heeft de bouw elke industriële revolutie al meegemaakt en gezien. Het is tijd voor sector om deze traditie voort te zetten en BIM te adopteren in de volgende stap in samenwerken om zijn veerkracht te behouden naarmate de digitalisering en decentralisatie van de wereld steeds sneller worden.

 

Door Frank Schuyer - Xinaps

 

#replace title#