Innobrix helpt de bewonersparticipatie te vergroten met BIM

Datum nieuws
18 juni 2024
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM visie, GIS, Huisvestingsadvies, SaaS , Visualisatie
Contact opnemen

“Wij vertalen de vaak technische BIM-modellen van aannemers en tekenbureaus naar bewoners”

Het modulaire online softwareplatform Innobrix brengt BIM-modellen naar de webbrowser. Zo kunnen bedrijven de vaak technische modellen makkelijker delen en voor commerciële doeleinden gebruiken. Innobrix is niet alleen interessant voor nieuwbouw-, maar ook voor renovatieprojecten. Digital twins bieden, mede door de komst van de nieuwe Omgevingswet én met het oog op bewonersparticipatie, namelijk veel voordelen voor vastgoedbezitters – zowel corporaties als ook commerciële beleggers.

Voldoen aan de Omgevingswet

Sander Martinec, medeoprichter van Innobrix: “De nieuwe Omgevingswet stelt dat je bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten de betrokken partijen actief moet betrekken bij de planvorming én moet kunnen onderbouwen dat je dit gedaan hebt. Met onze software bieden wij deze mogelijkheid, door een nieuw ontwerp – van een kleine renovatie tot de realisatie van compleet nieuwe gebouwen – toe te voegen aan een digital twin. Zo kun je dit op een BIM-manier presenteren, beheren en onderhouden.”

BIM voor bewonersparticipatie

Innobrix helpt partijen niet alleen aan de Omgevingswet te voldoen, maar draagt ook bij aan bewonersparticipatie. Sander: “De renovatieopgave in Nederland is groot. Om werkzaamheden goed voor te bereiden en uit te voeren, moeten gebouwen gedigitaliseerd worden door het maken van een BIM-model. Dit BIM-model kan vervolgens ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals communicatie om te zorgen voor een goede bewonersparticipatie.”

Bewoners worden als gevolg van de huidige renovatieopgave geconfronteerd met diverse renovatiewerkzaamheden. “Van het vervangen van de voorgevel of keukenopstelling, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepompen tot een nieuwe gevelbekleding of het plaatsen van koven: soms worden er wel vijftien dingen in een woning veranderd. Renovaties hebben veel impact op bewoners. Het is daarom van groot belang om hen hierbij te betrekken, duidelijk te communiceren wat er gaat gebeuren en te laten zien hoe zaken eruit komen te zien. Tegelijkertijd zijn bewoners vaak niet technisch en afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Ook zijn zij soms laaggeletterd of spreken zij geen Nederlands. Voor veel bewoners zijn technische tekeningen of een geschreven uitleg dan ook niet goed te begrijpen. Onze oplossing biedt in dit geval uitkomst. Wij vertalen de vaak technische BIM-modellen van aannemers en tekenbureaus naar de bewoners. Zo kan iedereen op een simpele maar duidelijke wijze zien wat er met een woning gaat gebeuren.”

Alles in 3D

“Wij hebben heel Nederland in 3D”, stelt Sander. “Van alle gebouwen in Nederland hebben we een digitale kopie. Hiervoor maken we gebruikt van de 3D BAG-data en allerlei GIS-kaartlagen van de overheid. Bij renovatieprojecten voor woningcorporaties combineren we deze gegevens met BIM-modellen van de aannemer en/of het tekenbureau. Deze plaatsen we vervolgens in ons platform zodat de corporatie aan omwonenden en de bewoners zelf kan laten zien wat er allemaal gaat gebeuren. Per woning maken we een link, die de bewonersbegeleider kan gebruiken om de bewoners in 3D te laten zien wat er gerenoveerd wordt. Je kunt bovendien direct per aanpassing bekijken waar deze komt in de woning en hoe het eruit ziet. Zo krijgen bewoners hier meteen een goed beeld bij.”

Draagvlak voor digitalisering

“BIM is meer dan een technisch instrument”, vindt Sander. “Hoe mooi is het dat het BIM-model, waar veel tijd in wordt gestoken, bij renovaties en beheer nogmaals ingezet kan worden om zaken eenvoudig en duidelijk te communiceren naar vaak niet technische bewoners. Maar bijvoorbeeld ook om inzicht in assets te krijgen of wanneer er een nieuwe huurder wordt gezocht. Hierdoor wordt het gebruik van BIM nog efficiënter en ontstaat er hopelijk nog meer draagvlak voor digitalisering. Mijn droom is om de bouwwereld te helpen vanuit technologische as, door de brug te slaan naar BIM voor commerciële doeleinden. Wij hebben hier inmiddels bijna 10 jaar ervaring in, zijn technologisch goed in staat om dit proces te faciliteren én bieden de grafische kwaliteit die nodig is. Bovendien blijven we onszelf ontwikkelen. Zo kunnen we een steeds grotere groep klanten helpen met steeds meer diensten.” 
 

#replace title#