Heb je weleens naar het proces in een fastfood keuken gekeken? Dat is over het algemeen een gestroomlijnd proces waarbij elke handeling is vastgelegd in protocollen. Iedereen heeft een vaste taak. Die taken zijn perfect op elkaar afgestemd om in een zo kort mogelijke tijd een compleet verzorgde hamburger te presenteren. In één keer goed.
Een voorbeeld van efficiëntie, zo’n hamburger. Wij kunnen ze dan ook niet weerstaan. Onze procesbegeleiders en engineershebben het er elke dag over. Hamburgermodellen, welteverstaan.
Het Hamburgermodel geeft het proces weer van modellen opzetten, controleren en uitwisselen. Het toont het belang aanom altijd eerst een goed Definitief Ontwerpmodel (prestatiemodel) te maken, voordat je de realisatiefase ingaat. Met de juiste data op de juiste plek in het Prestatiemodel kunnen we in onze organisatie diverse slimme tools inzetten voor het valideren van data en geometrie in de modellen. Daarmee houden wij ons proces beheersbaar en overzichtelijk.
Bovenkant – prestatiemodellen – WATwordt er gemaakt?
Hierin zijn onder andere de architectonische, constructieve en installatietechnische modellen verwerkt met daarin de benodigde uitgangspunten in de vorm van data en geometrie. Daarnaast zijn de private (Programma van Eisen van de klant) en wettelijke eisen (bouwbesluit) verwerkt in modellen die van toepassing zijn op het project. Alle Prestatiemodellen worden door de hoofdaannemer/ons gevalideerd op inhoud en onderling gecontroleerd (horizontale pijlen). Daardoor ontstaat een samengesteld model met daarin alle ontwerpvoorwaarden in data en geometrie.
Hamburger – Interactie tussen Prestatie- en Productiemodellen
Een goed proces houdt rekening met zowel ontwerpeisen als productiemogelijkheden. Dit is het lekkerste gedeelte van het proces. In deze fase wordt intensief overlegd tussen de ontwerpende en uitvoerende partijen voor een beter begrip van elkaar en een beter eindproduct voor de klant. Er wordt rekening gehouden met de wensen van de klant en alle prestatiestukken en eisen, om zosamen te werken naar de beste oplossing. Dit doen we door data slim uit te wisselen en efficiënt te communiceren met BCF (BIM Collaboration Format).
Onderkant – productiemodellen – HOEwordt het gemaakt?
Nu helder is wat er gemaakt gaat worden, gaan leveranciersmodellen maken voor productie en uitvoering.Na een eigen controle, checken wij met behulp van geautomatiseerde regels, of alle modellen correct op elkaar zijn afgestemd (horizontale pijlen).
Door deze manier van werken en slim gebruik van data als informatieoverdracht voorkomen we fouten en creëren we een helder ontwerp- en productieproces.
Wil je meer weten over deze gezonde burgers? Neem dan gerust contact op met HoofdBurger alias BIM Manager, Daan Arts van Hercuton.