“Binnen complexe projecten brengen we soms 80 modellen samen in één BIM”
Bouwbedrijf Pellikaan biedt een totaalpakket aan diensten. De aannemer uit Tilburg ontwerpt en realiseert projecten in verschillende landen. “BIM is hierbij voor ons onmisbaar”, vertelt Sjef van Brunschot, verantwoordelijk voor het Digital Support Team binnen Pellikaan. “Coördinatie is een belangrijk aandachtspunt binnen de projecten van Pellikaan. Tot een jaar of vijftien geleden werkten we hiervoor in 2D, met CAD-software. Toen we echter de toegevoegde waarde van BIM ontdekten, zijn we hiermee aan de slag gegaan. BIM biedt veel voordelen! Het gebruik hiervan zorgt onder meer voor een betere controle van het ontwerp en een betere afstemming binnen projecten.”
Binnen Pellikaan werkt men met projectteams met een grote mate van zelfstandigheid. Sjef: “Onze projectteams richten voor een groot deel zelf hun processen in. Dit biedt veel voordelen, maar zorgde ook voor versnippering op het gebied van BIM. De mate waarin BIM werd gebruikt was afhankelijk van de kennis en ervaring van het projectteam op dat moment. Ook waren er grote verschillen per land waarin wij projecten uitvoeren. De mate waarin men in deze landen - Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - met BIM bezig is, verschilt flink. Hierdoor maakten teams soms niet optimaal gebruik van BIM, met inefficiëntie en faalkosten als gevolg. Dat wilden wij voorkomen. Daarom startten we in 2017 met een ondersteunend BIM-team: het Digital Support Team.”
Allereerst ging team Digital Support aan de slag met standaardisatie. Sjef: “We zetten de benodigde stappen om ervoor te zorgen dat onze teams in de verschillende landen op dezelfde manier met BIM werken. Hierbij keken we bijvoorbeeld wat in de verschillende landen goed ging, om met die zaken vervolgens in alle landen waar wij werken aan de slag te gaan. Zo optimaliseren we ons BIM-proces.”
Een aantal jaren later staat er een goede BIM-basis binnen het bedrijf. “We richten ons nu op het verbeteren van de deelprocessen”, vertelt Sjef. “Hierbij maken we gebruik van verschillende tools. Ook gaan we ons de komende tijd richten op die landen waar men op BIM-gebied nog niet zo ver is als in Nederland. Hierbij focussen we ons op de vraag welke partijen we mee kunnen nemen in dit proces.”
Bouwbedrijf Pellikaan is als exploitant verbonden aan de Nederlandse healthclubketen Club Pellikaan. “Club Pellikaan is een proeftuin voor producten en technologiën, die we wanneer volwassen aan onze klanten willen aanbieden. Ook implementeren we hier nieuwe technologieën zoals de digital twin en energiemanagement op basis van Artificial Intelligence. Zo optimaliseren we zelf, maar kunnen we deze ervaring ook meenemen en inzetten bij andere klanten.”
“Op BIM-gebied doen wij weinig modelleerwerk”, vervolgt Sjef. “We richten ons echt op de BIM-coördinatie. Pellikaan realiseert – voortkomend uit Club Pellikaan – veel sport-, zwem- en wellnessprojecten. Dit zijn hele complexe projecten: altijd uniek en met veel techniek. Waar je er bij een woningbouwproject misschien ook wel komt op basis van ervaring, is dat hier niet het geval. Afstemming in 3D biedt veel voordelen. Wij werken met vaste regels en richtlijnen voor het opstellen van een BIM-model voor de ontwerpers en onderaannemers die we contracteren en sturen erop dat zij zo lang mogelijk met BIM werken. Alle modellen van onderaannemers – soms wel 80 – brengen wij vervolgens samen in één BIM. Hierdoor weten we zeker dat een project tot in detail klopt.”
Bouwbedrijf Pellikaan koos voor een partnerschap met BIMregister om haar netwerk en naamsbekendheid te vergroten, maar vooral ook in contact te komen met een nieuwe generatie techneuten met affiniteit met BIM. “BIM-projecten kun je niet alleen uitvoeren”, stelt Sjef. “Een goed team met zowel ervaren medewerkers als starters die openstaan voor vernieuwing is hierbij een must. De samenwerking met BIMregister helpt ons om met nieuwe mensen in contact te komen en te laten zien waar wij voor staan. Wij gaan dan ook graag door met onze mooie samenwerking.”