“We zorgen ervoor dat BIM steeds breder gedragen wordt binnen Bussola Groep”
Als het interne ingenieursbureau van Bussola Groep geeft BodemPlan invulling aan civieltechnische ontwerpvraagstukken voor zusterbedrijven Sturm, Markus, Murmex, Hoogvliet Flobe en DeJongCeba. BodemPlan is de verbindende partij om de specialistische kennis van de verschillende bedrijven binnen Bussola Groep in de ontwerpfase te borgen. Daarnaast ontzorgt BodemPlan vanaf de initiatieffase met het inventariseren en coördineren van benodigde onderzoeken en de afstemming met bevoegd gezag. BIM speelt een belangrijke rol binnen de verschillende werkzaamheden. Een samenwerking met BIMregister lag dan ook voor de hand.
Joost Pepping: Het idee om met BIM aan de slag te gaan, ontstond bij ons zusterbedrijf Markus. Men vroeg zich hier af hoe BIM kon helpen bij onze civieltechnische ontwerpvraagstukken, met als doel om de uitvoering van projecten nog gestroomlijnder te laten verlopen en faalkosten te voorkomen.”
Jelle Rijkeboer vult aan: “In eerste instantie nam Markus zelf een BIM coördinator aan. Naarmate de groep het belang van BIM begon te zien, werd deze BIM coördinator onderdeel van BodemPlan om vanuit hier het belang van BIM in te zetten voor de hele groep. Inmiddels hebben Joost en ik de taken van de BIM coördinator overgenomen en is BIM een vast onderdeel van ons werk.”
“De afgelopen jaren zetten we al flinke stappen op BIM-gebied”, vertelt Jelle. “Waar BIM in het begin vooral gericht was op de omgeving en werd gebruikt om inzichtelijk te maken hoe werkzaamheden eruit zouden gaan zien en waar we tegenaan zouden kunnen lopen, passen we BIM nu ook toe voor de technische uitwerking van projecten en de informatievoorziening.”
BodemPlan gebruikt BIM voor zowel grotere als kleinere projecten. Joost: “Een voorbeeld van een toepassing bij een groot project, is een project in Purmerend waar we de ondergrondse infra in een 3d-model zetten en wat we vanuit de BIM-gedachte aanvliegen. Zo onderzochten we mogelijke clashes, rapporteerden we deze en droegen we aan de hand daarvan ontwerpoplossingen voor aan het team. Daarnaast gebruiken we BIM ook om onze eigen ontwerpen te toetsen.” Jelle vult aan: “Naast grotere projecten gebruiken we BIM ook in kleinere, maar vaak complexe situaties. Zo verifiëren we hiermee dat onze werkzaamheden en ontwerpen passen, uitvoerbaar zijn in de beschikbare omgeving en dat onze collega’s over voldoende werkruimte en een veilige werkomgeving beschikken.”
Joost: “We gebruiken BIM nu met name aan de ontwerpkant. De komende tijd willen we stappen zetten om ervoor te zorgen dat men ook in de werkvoorbereiding en de uitvoering aan de slag gaat met het BIM-model. Het BIM omvat tenslotte enorm veel informatie, die zij ook kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld analyses. Zo kunnen we samen efficiënter werken.”
Jelle: “Op dit moment is BIM nog ons ding. Collega’s van onze zusterbedrijven zien het als het ontwerp, het model en de informatie van BodemPlan. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat BIM breder gedragen wordt binnen de bedrijvengroep. Met het oog hierop maken we collega’s enthousiast over BIM, delen we successen en zorgen we ervoor dat collega’s over de juiste kennis beschikken om hiermee te kunnen werken. Zo kunnen we straks met z’n allen op één manier werken en daarbij putten uit één centraal document met gegevens.”
Voor BodemPlan waren er verschillende redenen om aan te sluiten bij BIMregister. Joost: “De eerste reden om ons te registreren bij BIMregister is de mogelijkheid om kennis uit te wisselen. We zijn benieuwd waar andere organisaties mee bezig zijn op BIM-gebied en delen ook graag onze ervaringen. Daarnaast hopen we hiermee in contact te komen met studenten, voor stages of om na hun afstuderen ons team te versterken.”