Martijn Tromp startte al tijdens zijn studie in 1998 zijn architectenbureau Toba in Bodegraven. “Tijdens het VWO had ik twee keuzes; zou ik richting de bouw gaan of richting de zorg. Aangezien ik tekenen en techniek leuk vond, heb ik besloten naar de TU Delft te gaan.”
Toba Architecten is een architectenbureau met een brede orderportefeuille: van Particuliere en seriematige projecten, renovatie en monumentale projecten, tot transformatie, een stukje utiliteitsbouw en er komen zelfs wat zorg projecten voorbij. “We zijn een full service architectenbureau. We doen het gehele traject, van het schetsontwerp in de initiatiefase , de uitwerking en de controle op de bouw.”
“Tot 2009 tekende we in 2D. We kwamen toen voor het eerst in aanraking met Revit 3D tekenen. Dat hielp bij het maken van visualisaties en bij het maken van verbinden van de gevels en plattegronden. We hebben er drie jaar over gedaan om vervolgens van 3D naar BIM over te gaan. Het model verrijken met parameters en afspraken.”
“Het grootste voordeel daarvan is, dat je vanaf het begin meer grip hebt op je tekening. Je wordt gedwongen om goed na te denken over de detaillering zodat er geen ongewenste problemen ontstaan in de uitvoering. Met de juiste elementen uit de bibliotheek, werk je sneller en krijg je een beter product.”
“Dat vergt wel dat je als bureau samen dezelfde werkwijze hanteert, goed op elkaar afstemt wie wat van elkaar verwacht en een goede bibliotheek opbouwt die hierbij past.”
“Nu worden al onze projecten in BIM uitgevoerd. Ook als het niet in het contract staat. We werken nu aan een transformatie projecten waarbij de realiteit door middel van een pointcloud in het model wordt gebracht. In het model kunnen we dan gefaseerd aangeven wat gesloopt mag worden van het monument ten behoeve van de nieuwbouw die erop aansluit.”
“Bij grote projecten nemen we meestal de leidende rol. We bespreken samen met de opdrachtgever wie welke verantwoordelijkheden heeft en leggen dat vast. We stellen het BIM protocol op, bepalen het nulpunt en geven aan met welke tools we gaan clashen. Wij voeren de clashes uit en wijzen die via BIM collab aan de desbetreffende partij toe.
Het meest trots zijn we als een opdrachtgever aangeeft dat ons model bouwtechnisch goed in elkaar zit en dat hij kan zien dat de afspraken worden nagekomen in de ILS documenten.”
Tromp heeft een goede raad voor studenten: “Maak al tijdens je studie gebruik van BIM software en probeer stage te lopen bij een bedrijf dat daar ook mee werkt. Zo zie je in de praktijk de wisselwerking tussen wat je hebt gemodelleerd en de praktijk
Met de aansluiting bij BIMregister wil Toba architecten vooral het werken met een Bouw Informatie Model en het Bouw Informatie Management uitdragen. En Tromp roept enthousiaste modelleurs, junior en senior architecten die aan de slag willen met BIM op om zich bij BIMregister te melden: “We zijn groeiende en zoeken altijd leuke mensen!”
Door BIMregister en Toba architecten