2BA fungeert als de centrale databank voor de installatiebranche, waarbij product- en handelsinformatie eenvoudig en kostenefficiënt door de hele keten beschikbaar wordt gesteld. Om deze data gemakkelijk te integreren in BIM-modellen, heeft 2BA vorig jaar de Uniforme Objecten Bibliotheek gelanceerd. Ontdek tijdens de BIM Onderwijsdag welke voordelen dit biedt voor fabrikanten, installateurs en BIM-modelleurs.
Nadat 2BA-directeur Martin Kreijenbroek vorig jaar op de BIM Onderwijsdag al een voorproefje gaf, is de Uniforme Objecten Bibliotheek nu volledig operationeel. Martin legt uit: “Wij ondersteunen aanbieders en afnemers van installatietechnische producten met de juiste productgegevens. Waar fabrikanten en groothandels vroeger catalogi en folders drukten en data verstuurden, kunnen ze nu terecht bij één centraal punt: 2BA. De productgegevens worden door de fabrikant ingevoerd volgens het Europees Technisch Informatie Model (ETIM). Deze standaard zorgt ervoor dat elke fabrikant zijn producten op dezelfde manier beschrijft. Door deze informatie vast te leggen, verzamelen we direct een groot deel van de gegevens die een engineer of architect nodig heeft voor het creëren van een 3D-model. Samen met de branche hebben we hiervoor de Uniforme Objecten Bibliotheek ontwikkeld.”
Martin vervolgt: “Voor de huidige generatie studenten is het vanzelfsprekend dat je via een scherm overal op kunt klikken voor meer informatie. In de gebouwde omgeving is dit echter nog niet standaard. Bij veel bestaande gebouwen werken we nog met 'domme' digitale tekeningen of zelfs papieren versies. De Uniforme Objecten Bibliotheek vormt de basis voor verandering. Door slimme objecten uit deze bibliotheek te gebruiken, kun je direct doorklikken naar informatie die aan een object is gekoppeld. Bij een pomp kun je bijvoorbeeld technische specificaties bekijken, zien wanneer deze is geïnstalleerd en wanneer er onderhoud nodig is. Met de Uniforme Objecten Bibliotheek maken we de bouwsector steeds digitaler.”
Fabrikanten kunnen via de Uniforme Objecten Bibliotheek hun producten voorzien van informatie zoals geometrische en technische parameters. Modelleurs kunnen deze informatie vervolgens gebruiken door het selecteren van het product, waarna het template-object inclusief alle parameters in hun CAD-omgeving verschijnt. Het object past zich exact en schaalgetrouw aan naar het product van de fabrikant.
De Uniforme Objecten Bibliotheek maakt het efficiënter om in 3D te modelleren met behulp van standaarden en zorgt voor een nauwkeurige vastlegging van productinformatie. Dit levert diverse voordelen op:
“Op de BIM Onderwijsdag demonstreren we extra functionaliteiten van de Uniforme Objecten Bibliotheek, zoals het opslaan en gebruiken van samenstellingen,” zegt Martin. “Denk aan een wandcontactdoos met twee schakelaars. Deze bestaat uit meerdere objecten die normaal afzonderlijk getekend moeten worden. Wij bieden de mogelijkheid om zulke samenstellingen op te slaan, zodat je ze eenvoudig meerdere keren in je model kunt gebruiken. Dit bespaart veel tijd. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vluchtwegsignalering; door een samenstelling te maken van het pictogram en het armatuur, hoef je deze niet telkens apart in te tekenen.”
De Uniforme Objecten Bibliotheek blijft zich ontwikkelen. Tijdens de BIM Onderwijsdag geeft 2BA een vooruitblik op een nieuwe functie die momenteel wordt onderzocht: het werken met producten die in verschillende varianten leverbaar zijn. Martin legt uit: “Neem bijvoorbeeld een radiator die in lengte en kleur kan variëren, maar hetzelfde artikelnummer heeft. We werken aan een oplossing waarbij je dit product in het model kunt uitrekken tot de gewenste lengte. Deze specificaties worden vervolgens opgeslagen en meegestuurd als bestelinformatie. Dit vermindert fouten die ontstaan wanneer details zoals lengte of kleur via e-mail worden doorgegeven. We gaan het komende jaar met deze functionaliteit aan de slag.”
2BA is al geruime tijd partner van BIM Onderwijs. “We vinden het essentieel dat de branche betrokken is bij het onderwijs,” zegt Martin. “Een continue wisselwerking waarbij we innovaties vanuit het werkveld naar scholen brengen en omgekeerd, is zowel logisch als gezond. Daarnaast is het inspirerend om te zien wat er in het onderwijs speelt. Er zijn regelmatig studenten met briljante ideeën die ons kunnen inspireren voor nieuwe initiatieven en verdere ontwikkelingen.” De presentatie op de BIM Onderwijsdag is volgens Martin interessant voor alle studenten en docenten met interesse in BIM en de toekomst ervan. De mogelijkheden zijn immers enorm!