LKSVDD architecten ontwikkelt zich tot praktische BIM expert

Datum nieuws
5 juli 2021
Categorie BIM nieuws
Architectenbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM visie
Contact opnemen

Voor bouwkundige Chris Hanschen, technisch ontwerper en BIM manager bij LKSVDD architecten, is het belangrijkste van bouwen rond een Bouw Informatie Model vooral de samenwerking tussen betrokken bouwpartijen. De keuze voor Revit software blijkt voor het bureau goed uit te pakken. Het helpt bij hun pragmatische manier van werken, verbreedt het dienstenpakket maar verbetert vooral de communicatie en samenwerking tussen ontwerp, bouwpartijen en de toeleverende industrie.

Professionaliseren van de 2D CAD omgeving

Chris Hanschen is al meer dan 20 jaar in dienst bij het architectenbureau, “Toen ik binnenkwam was mijn taak het professionaliseren van de 2D CAD omgeving. Het ontwikkelen van standaarden in onze werkwijze. We zagen rond 2009 dat er afscheid genomen moest worden van het 2D werk. We verdiepten ons in de voor- en nadelen van verschillende 3D tekenpakketten. Als we zouden kiezen vanuit ons werk als architecten was Archicad een logische keuze geweest. Maar we voorzagen ook dat het Bouw Informatie Model meer omvat dan alleen een prachtige 3D tekening. Revit vergt misschien wat meer werk als architect om te beheersen, maar was in onze visie op het vlak van samenwerken met andere bouwpartijen de betere keus.

En net toen het bureau het tekenpakket onder de knie begon te krijgen brak in 2010 de grote recessie aan. “Veel architectenbureaus verloren hun opdrachtgevers en medewerkers. Ook wij gingen door een moeilijke tijd, maar dankzij het werken met Revit konden we modelleer- en tekenwerk voor grote aannemers uitvoeren. Omvangrijke opdrachten waarmee we onze dienstverlening verbreedden met de bouwtechnische uitwerking van projecten. Je kunt achteraf zeggen dat de voor een architectenbureau (op dat moment) onconventionele keuze voor Revit ons heeft gered.”

Het grootste BIM voordeel

Maar het grootste voordeel ervaart het bureau bij het samenwerken. “Bij het werken met het Bouw Informatiemodel in de DO (definitief ontwerp) fase en uitvoering, zet ik een ‘is gelijk’ teken tussen BIMmen en samenwerken. Installateurs en leveranciers leveren hun informatie, die één op één in het model wordt ingevoegd. Als de leverancier zijn wanden aanpast, is het met een druk op de knop in het model ingevoerd. Wij kunnen ook bijvoorbeeld gedetailleerde installaties tijdelijk uitschakelen om het overzicht te behouden. Dus het helpt als we allemaal in hetzelfde programma werken. Ik heb minder goede ervaring met het uitwisselings-formats in het bouwkundig- en architectonisch ontwerp. Dan is het een groot voordeel als je werkt met hetzelfde pakket. Er gaat altijd informatie verloren bij het werken met uitwissel formats tussen de diverse pakketten. Ik ben dan ook geen  voorvechter van een ‘Open BIM’ omgeving’, maar puur en alleen omdat dit met de huidige software tot te veel problemen leidt.

Pragmatisch ontwerpen

“We noemen onszelf een pragmatisch architectenbureau. Dat betekent niet dat we saai zijn. Onze kracht zit hem in het luisteren naar de wens van de opdrachtgever. In het stellen van de juiste vragen. Waarom vraag je dit? We gaan de dialoog aan om de essentie van de wens goed in kaart te krijgen. Om zo in overleg met de betrokkenen tot een ontwerp te komen dat de kern van de vraag oplost.

Niet alleen in de voorfase. Ook tijdens de engineering brengen we goed in kaart wat iedereen wil bereiken met het Bouw Informatie Model. Als er niet gevraagd wordt om geavanceerde renderingen dan werken we de render materialen ook niet uit. Als kosten coderingen niet gevraagd worden zetten we ze ook niet in het model.

Belangrijker voor ons is dat we als regisseur leidend zijn, dat we bereiken wat we willen. Dat aan het eind van het proces het gewenste resultaat wordt geleverd en dat iedereen die er mee bezig is er plezier aan beleeft. Het is voor ons belangrijker dat het gebouwde op een prettige manier tot stand is gekomen. Als je last hebt van een kolom of ligger in het ontwerp, zoek de dialoog op, neem contact op met elkaar want je hebt elkaar nodig om tot een oplossing te komen.”

De BIM specialiteiten bij LKSVDD architecten

BIM minded

“Het Bouw Informatie Model heeft ons veel gebracht. Als je het vergelijkt met de oude manier van werken, heb ik me de tien jaar voor we aan het bimmen sloegen mateloos geïrriteerd. Ieder deed zijn eigen ding, de tekeningen werden pas in een laat stadium op elkaar gelegd en naar een aannemer gestuurd.

Wat we eigenlijk leverden in de bouw was eigenlijk een wanprestatie. Hoe goed je je best ook deed in de communicatie, het eindresultaat was steeds maar een zesje. Toen tekenden we met DWG onderleggers, nu worden de Revit modellen onderling gecoördineerd en wordt het installatie model inbegrepen. We gaan nu voor het hoge rapportcijfer en heel veel minder faalkosten.

Binnen LKSVDD architecten is een klimaat ontstaan waarin medewerkers BIM minded zijn en de passie voor deze manier van samenwerken met elkaar delen. Hanschen: “We zijn heel fanatiek in het maken van oplossingen. We ontwikkelen eigen tools om beter te BIMmen. Repeterende acties kunnen we automatiseren. We ontwikkelen daar programmatuur voor, die in samenwerking met software ontwikkelaar Itannex wordt doorgevoerd.”

 

Hengelo – Thales: Een ontwerp vanuit LKSVDD. In 2015 kreeg het High Tech Systems Park de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar. 

BIM afstudeerders, stagiaires en professionals

Tot slot willen wij graag laten weten dat onze BIM afdeling  een aantrekkelijke plek is voor afstudeerders en stagiaires. Bij iedere lichting zitten wel studenten die het Bouw Informatie Model interessant vinden en er alles over willen leren. En voor de ervaren BIMmers staat er ook altijd een kopje koffie klaar!”

 

Door: BIMregister

 

#replace title#