Kolf & Molijn is een innovatieve ontwikkelaar van gevelproducten in aluminium en staal. Het bedrijf uit Emmeloord, dat behoort tot de top van Nederlandse gevelbouwers, zette een aantal jaren geleden de stap naar de implementatie van de BIM werkmethodiek in haar organisatie. BIM coördinator Stefan van Dijk en hoofd commercie Thijn de Graaf vertellen hoe de gestructureerde datastroom zowel de klant als het bedrijf vooruit helpt.
Voor Kolf & Molijn is BIM niet voornamelijk een 3D model dat de geometrie helder in kaart brengt. De gevelbouwer met een hoge mate van automatisering besefte wel al in een vroeg stadium dat het model in de bouw een belangrijke rol kan spelen in het delen van data. Van informatie waarmee de klant haar wensen helder kan formuleren tot aan het toewerken voor een zo goed mogelijk product. Manager Thijn de Graaf: “De juiste data is van groot belang voor alle afdelingen binnen ons bedrijf. Het Bouw Informatie Model is daarbij een krachtig instrument om heel veel informatie beschikbaar te krijgen. Door slim om te gaan met de combinatie van verkregen klant data en onze productiedata ontdekken we steeds meer voordelen en dat helpt enorm.”
Stefan van Dijk is als BIM coördinator vier jaar geleden begonnen met het analyseren van het bedrijfsproces en de informatiestromen die daarbij horen. “Als BIM engineer was het in eerste instantie vooral informatie over de geometrie van een gebouw. Steeds vaker werd het Bouw Informatie Model een drager van informatie. En omdat we al vroeg om tafel zaten binnen de branche en bij diverse bouwpartijen, konden we helpen meedenken welke informatie in het model voor ons proces relevant is.”
Specialisten bij Kolf & Molijn stemmen af over een Bouw Informatie Model
Van Dijk formuleerde met branchegenoten welke informatie in het Industry Foundation Class (IFC) bestand opgenomen moet zijn. Dit om het uitwisselen en delen van specifieke Bouw Informatie Model-informatie zo efficiënt mogelijk te maken, met name voor gevelspecialisten en Kolf & Molijn in het bijzonder. Van Dijk: “Er is een connectie gemaakt met onze productiemiddelen en de IFC data. Hiermee is ons hele bedrijfsproces in een Bouw Informatie Model te vatten. Dit betekent niet dat onze organisatie hierdoor star is geworden. We kunnen nu juist steeds flexibeler omgaan met de vraag van de klant. Als je dit proces beheerst, doe je het in één keer goed.”
“Samen met zijn team (Jasper Kempen en René Doomen) heeft Stefan veel werk verzet waarmee we met Kolf en Molijn op een heel ander niveau zijn gekomen. We zijn nu in staat steeds efficiënter onze klanten te helpen,” zegt De Graaf. “Door de juiste informatie in het IFC bestand te krijgen, is de wens van de aannemer, architect en opdrachtgever beter te vertalen naar de werkzaamheden in onze organisatie en kunnen wij onze processen optimaliseren. Een transitie waarin voor elke afdeling een verandering van mindset nodig is. We zitten daar nu midden in, maar er is al een grote stap gezet.”
Waarom eenduidige afspraken voor gevels in BIM?
Van Dijk is al vier jaar bezig met branchegenoten om tot uniforme afspraken te komen en die steeds meer te verfijnen. Inmiddels is het project bij de (gevelbouwers) branchevereniging VMRG afgerond. Gezocht is naar een uniforme manier voor het vastleggen van data in het Bouw Informatie Model. Meer informatie over bijvoorbeeld de informatieleveringsspecificatie (in aansluiting op de BIM basis ILS) voor de Gevel is op de website van Kolf en Molijn te vinden. De ILS gevel is te bekijken en te downloaden door te klikken op ILS Gevel voor BIM. Het is ontstaan uit de ‘VMRG BIM werkgroep’ waar Kolf & Molijn een actieve rol speelde. ‘Het is een belangrijke stap om eenzelfde taal te gaan spreken in de gevelbranche. Door eenduidige afspraken rondom BIM te maken verloopt het BIM proces steeds efficiënter ,’ zeggen de opstellers.
Hand-out ILS Gevel te vinden via: ILS Gevel voor BIM en via BIM Onderwijs Academy
Inmiddels is Van Dijk aangesloten bij de Informatieleveringsspecificatie Ontwerp & Engineering (ILS O&E) om data bouwbreed nog beter te stoomlijnen. De Informatieleveringsspecificatie ILS O&E is er om ‘de informatiebehoefte voor de ontwerp- en engineeringsfase eenduidig en herkenbaar te communiceren.’ Vastgelegd wordt welke informatie waar en wanneer in het proces aanwezig moet zijn. “Zo blijven we onszelf coöperatief opstellen. Met het registreren in het BIMregister heeft Kolf & Molijn toegang tot een mooi netwerk en hebben we een mooi platform om te laten zien hoe ver we al zijn,” zegt De Graaf.
Van Dijk: “Een andere uitdaging is de structuur zo op te zetten dat beginnende bedrijven er ook mee uit de voeten kunnen, want nog niet iedereen is al zo ver en heeft in zijn organisatie behoefte aan alle informatie die vastgelegd kán worden. Kleinere opdrachtgevers hebben niet de uniformiteit in huis, maar de markt verandert. Steeds vaker zijn er rond een bouwproject BIM teams die zich over de data buigen waarbij iedereen meer BIM-minded is ingesteld en dat is een enorme kwaliteitsslag.”
Van Dijk: “Dankzij de BIM werkmethodiek worden we eerder in het ontwerpproces benaderd om mee te denken en de uitgangspunten vorm te geven. Zo constateerde een opdrachtgever dat de stelkozijnen bij een project werden opgebouwd uit losse latten. Zij benaderden ons of we daar wel mee uit de voeten konden en of er iets beters was te verzinnen. Die wisselwerking is erg nuttig.”
“Soms zijn de voordelen heel basaal; een opdrachtgever vroeg ons om in het Bouw Informatie Model het glas van een bepaalde samenstelling met een kleur aan te geven. Bij deze opdrachtgever konden wij aangeven dat in ons IFC bestand het glas was voorzien van beschikbare productiedata. Door een filtering toe te passen waren vervolgens met een druk op de knop de glastypes met bijbehorende samenstelling uit het model te genereren. Aan de andere kant is een constructief gesprek soms ook nodig zodat beide partijen helder krijgen wat er daadwerkelijk nodig is. En dit kan beter aan het begin van het project afgesproken worden dan op een moment waarbij het project zich al in een verder gevorderd stadium bevindt,” zegt Van Dijk. Basale kennis die Kolf & Molijn heeft opgedaan, maar het zijn wel voordelen met een groot effect op het proces en de samenwerking.
Bron: BIMregister