De BIM-bouwmeesters van Bureau Bouwkunde Nederland

Datum nieuws
11 mei 2017
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Augmented Reality, Virtual Reality
Contact opnemen

Bureau Bouwkunde Nederland is sinds 1988 als facilitair bureau een begeleidende en ondersteunende partner voor zowel architecten, opdrachtgevers, aannemers en adviseurs gedurende het gehele bouwproces. Hun rol en kwaliteiten tijdens het bouwproces zijn te vergelijken met de vanouds bekende “Bouwmeester". Het bedrijf richt zich zowel op het proactief begeleiden van het bouwproces als ondersteunende diensten aan architecten en opdrachtgevers. Dit doen ze door middel van total engineering en BIM. 

Itannex sprak in Rotterdam met Berry van den Broek, BIM Manager, en Nils van der Waal, Architect en Projectleider bij Bureau Bouwkunde Nederland over de BIM-werkmethodiek en total engineering.

Revit

De integrale aanpak die Bureau Bouwkunde biedt met total engineering en BIM waarborgt continuïteit, reduceert faalkosten en verhoogt de snelheid en kwaliteit van het proces en het project. De combinatie zorgt voor een betere beheersing van het proces en een betere samenwerking tussen alle partijen. Met deze werkmethode begeleiden zij hun klanten van schetsontwerp tot en met uitvoering. Diensten die zij aanbieden variëren van directievoering, bouwkostenraming tot BIM-planuitwerking van projecten en bouwbesluittoetsing i.c.m. brandveiligheid.

In alle fases van het bouwproject, vanaf het voorlopig ontwerp tot en met oplevering is BIM voor Bureau Bouwkunde Nederland en haar klanten de winstgevende factor. Als dienstverlenend bedrijf is dit gegeven van onschatbare waarde. Door BIM kunnen zij in een bouwteam niet alleen efficiënte en ambitieuze projecten tot een succes maken maar zorgen zij er ook voor dat alle partijen duurzaam innovatief maatwerk kunnen leveren voor de opdrachtgever. Visualisaties dragen hieraan bij vindt Berry: “Nu wij veel in Revit werken en de mogelijkheid hebben om naast de gebruikelijke technische tekeningen ook visualisaties te maken merken wij dat klanten begrijpen wat er speelt tijdens het proces. Op deze manier kunnen wij aan de buitenwereld meer laten zien waar wij de gehele dag mee bezig zijn.”

Bureau Bouwkunde Nederland gebruikt Revit dus enerzijds om de discussie over het ontwerp makkelijker te maken en anderzijds om vooraan het project al betrokken te worden. “Een 3D ontwerp spreekt natuurlijk voor de opdrachtgever veel meer tot de verbeelding dan een 2D tekening. Daarnaast maakt een 3D ontwerp de discussie met de opdrachtgever ook een stuk makkelijker. Je merkt dat de rol van de opdrachtgever dan verandert en dat zij meer mee gaan denken over het ontwerp. Hiermee hebben we direct een krachtig visueel hulpmiddel voor heldere communicatie en inspiratie. Dat is voor ons als facilitair bureau natuurlijk hartstikke waardevol. Daarnaast ben je ook gelijk aan het begin betrokken bij het project en dat is eigenlijk ook de basis van BIM: dat je aan het begin dingen samen kunt constateren en bij kunt sturen”, aldus Nils.

“Om alle partijen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, zijn we dagelijks op zoek naar nieuwe (bouw)producten en ontwikkelingen in de bouw. Hierbij speelt bepaalde software uiteraard ook een belangrijke rol. Itannex is hierin een betrouwbare partner”, voegt Berry toe. De samenwerking verloopt efficiënter, het proces is korter en de faalkosten zijn lager dan bij een traditioneel bouwproces zonder BIM. BIM levert meer kwaliteit zowel tijdens het ontwerpproces als tijdens de uitvoering. Dit maakt ons werk ook zo interessant en divers.

BIM en ketenintegratie

BIMmen gaat volgens Bureau Bouwkunde veel verder dan het alleen samenwerken in een model. Berry hierover: “Als je echt aan het BIMmen bent voer je het hele bouwproces uit in je model. Vaak wordt aan de hand van een BIM-protocol de richtlijnen e.d. wel op papier vastgelegd, maar wordt hier in de praktijk nog te weinig mee gedaan.” Nils vult aan: “Juist die ketenintegratie is belangrijk. Via open IFC of open standaarden met elkaar communiceren.  Bedrijven moeten hun eigen BIM-werkmethodiek spiegelen aan de open standaarden, want op het moment dat je samenwerkt gaat dat vaak anders dan dat je in een BIM-protocol hebt afgesproken. Je merkt dat iedereen op zijn of haar eigen eilandje wel bezig is met BIM en iedereen die ermee werkt er ook enthousiast over is en er verder mee wil gaan. Alleen moeten wij hierin gezamenlijk met elkaar nog wel stappen maken.”

Volgens Nils is heldere en directe communicatie erg belangrijk: “Je moet juist met zijn allen in gesprek gaan. Als er bijvoorbeeld iets in het model verandert moet je hier duidelijk over communiceren of dit akkoord is en of er nog aanpassingen gedaan moeten worden. Door met BIM bezig te zijn ben je steeds meer afhankelijk van elkaar en daarom is het belangrijk elkaar voortijdig en goed te informeren.”

Total Engineering

Naast BIM richt Bureau Bouwkunde zich ook op total engineering. Nils: “Als bureau hebben wij niet alleen (bouwkundige) BIM- en planuitwerkingen, maar ook bouwkosten, directievoeringen, bouwbegeleiding, Fire & Safety en het uitwerken van installaties (MEP). Wij werken eigenlijk de gehele engineering van een ontwerp verder uit. De combinatie van de BIM-methode en total engineering onderscheidt ons en zorgt tegelijkertijd voor een betere beheersing van het bouwproces en betere samenwerking tussen partijen.”

Relatie met Itannex

Bureau Bouwkunde Nederland onderhoudt al jaren een goede relatie met Itannex. “In feite is Itannex een verlengstuk voor ons. De begeleiding die wij van Itannex krijgen, na de aanschaf van 3D software, is voor ons heel belangrijk. Zo hebben wij regelmatig contact met de helpdesk van Itannex over problemen waar wij tegenaan lopen. Het is heel zinvol dat je daar terecht kan. Daarnaast update Itannex ook haar BIM-bibliotheken. Hoe uitgebreider de BIM-packages zijn, des te handiger dat voor ons is. Het bespaart ons daarbij gewoon heel veel zoektijd op internet”, aldus Berry. Nils vult aan “En natuurlijk de tip van de week waar regelmatig handige tips tussen zitten, waarvan je denkt “ohja zo kan het ook. Daarnaast biedt Itannex ook updatecursussen aan waardoor wij als bureau up-to-date blijven wat betreft de ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden van de aangeboden softwarepakketten.”

Toekomst

Gevraagd naar de toekomstvisie van Bureau Bouwkunde Nederland antwoord Berry “Om het principe van total engineering waar te blijven maken zullen wij ons werkterrein en specialismes verder moeten uitbreiden. Waar dat precies heen gaat is nu moeilijk te zeggen. Ik denk dat VR en AR- toepassingen wel hoog op ons lijstje staan. Hetgeen wij nu hebben zullen wij ook verder gaan uitdiepen, zoals bijvoorbeeld het uitwerken van installaties (MEP) en het toevoegen van informatie t.b.v. MJOP-facilitymanagement. Wij willen nog meer uit een model kunnen halen.” Nils sluit af: “Als bureau willen wij natuurlijk wel groeien in onze disciplines zolang het maar verantwoord en van toegevoegde waarde is voor de klant.”


Bron: ITANNEX

 

#replace title#