Wubben.Chan zet in op datagedreven ontwerpen

Datum nieuws
7 januari 2025
Categorie BIM nieuws
Architectenbureau, Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
BIM visie

"miniBIM biedt al vroeg in het bouwproces grip en inzicht in projecten"

Wubben.Chan is hét bureau voor architectuur, engineering, innovatie en communicatie. Sinds de oprichting speelt BIM een centrale rol in hun werkwijze. Mede-oprichter Mike Wubben licht toe: “Wij werken al jaren met BIM, in de meest brede zin van het woord. Voor ons is het belangrijk dat BIM in elke bouwfase wordt toegepast zoals het bedoeld is, met een scherp oog op de gewenste output.”

Van start-up naar multidisciplinair bureau

Mike Wubben, afgestudeerd aan de HBO-opleiding Bouwkunde, kwam in 2008 in aanraking met BIM en Revit. “Toen stond het nog in de kinderschoenen, maar ik zag meteen het enorme potentieel,” vertelt hij. “Sindsdien ben ik overtuigd van de noodzaak om BIM te integreren in het bouwproces en van het belang van een goede ketensamenwerking.”

Mike Wubben

Mike Wubben

Wubben.Chan begon in 2011 als architectenbureau. Om een breder scala aan diensten aan te bieden en een steviger schakel in de bouwkolom te worden, werd in 2017 Wubben.Chan Engineering opgericht. In 2020 volgde Wubben.Chan Studio, gespecialiseerd in hoogwaardige visualisaties. “Ons team is in twaalf jaar gegroeid van drie mensen naar bijna 60 medewerkers,” aldus Mike. “We streven ernaar om gebouwen te realiseren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook perfect passen bij de identiteit en doelen van de gebruikers.”

 

Datagedreven ontwerpen voor grip en kwaliteit

 

“BIM gebruiken we niet alleen als ontwerpmethode, maar als integraal proces om kwaliteit te waarborgen,” legt Mike uit. “BIM gaat verder dan een 3D-model; het is een waardevolle databron. Met datagedreven ontwerpen maken we in een vroeg stadium goed onderbouwde keuzes, waardoor verrassingen later in het proces worden voorkomen.”

Grip met miniBIM

Een belangrijk hulpmiddel voor Wubben.Chan om vroeg in het bouwproces inzicht en controle te bieden, is het miniBIM. “Voor projectontwikkelaars is het een uitkomst,” vertelt Mike enthousiast. “Met deze methode van VORM, ontwikkeld door Pim van Meer, brengen we op eenvoudige wijze de opbrengsten en kosten van een project in kaart. Denk aan bruto vloeroppervlakte (BVO), gebruiksoppervlakte (GO) en verhuurbare vloeroppervlakte (VVO).”

Hij vervolgt: “Met miniBIM richten we ons eerst op data, niet op de buitenkant of architectuur. We ontwerpen van binnen naar buiten en kijken naar factoren zoals de stedenbouwkundige randvoorwaarde, de beeldkwaliteiten en de locatie-eisen. Door deze manier van werken hebben we al vroeg grip op het ontwerp, wat latere aanpassingen en inefficiënties voorkomt.”

Samenwerking als kernwaarde

Samenwerken zit in het DNA van Wubben.Chan. “Binnen onze organisatie versterken de verschillende disciplines elkaar. Dat geldt ook voor onze externe samenwerkingen,” legt Mike uit. “Wanneer iedereen in de keten optimaal wordt ingezet, ontstaan er niet alleen mooie projecten, maar bovenal plezierige processen en tevreden (eind)gebruikers.”

Het partnerschap met BIMregister sluit naadloos aan bij deze visie. “We willen BIM en datagedreven ontwerpen toegankelijk maken voor een breed publiek, van bedrijven tot studenten,” aldus Mike. “Zo creëren we gezamenlijk draagvlak en inspireren we anderen om de mogelijkheden van BIM te benutten.”

Wubben.Chan laat zien dat innovatieve methoden zoals miniBIM en een focus op datagedreven ontwerpen niet alleen bijdragen aan efficiëntere processen, maar ook aan betere eindresultaten.

 

Reacties (0)
Zie alle reacties van de lezers
Er zijn nog geen reacties geplaatst
#replace title#