“Innovatie drijft ons, maar we kijken niet alleen naar wat moet, ook naar wat we willen”
Bij Vink Bouw staat innovatie centraal, met een sterke focus op bouw, BIM en AI. De bouwer werkt aan diverse eigen projecten of als onderdeel van een bouwteam. "Ondernemend bouwen vraagt om een hechte samenwerking tijdens zowel het ontwikkel- als bouwproces," aldus Ernst Bouma, BIM-manager en lid van het managementteam bij Vink Bouw. "BIM speelt hierin een cruciale rol, maar is slechts een deel van onze innovatieve aanpak. Op de BIM Onderwijsdag wil ik bezoekers meenemen in de digitale transitie van de bouwsector, hen prikkelen en laten zien hoe zij invloed kunnen uitoefenen op deze verandering."
Ernst Bouma begon tien jaar geleden als werkvoorbereider bij Vink Bouw, direct na zijn opleiding Bouwkunde. “Ik was de eerste in het bedrijf met kennis van BIM en zag meteen mogelijkheden om digitaal bouwen te implementeren en faalkosten te verminderen," vertelt hij. Sinds 2016 focust hij zich volledig op BIM en innovatie. “BIM is niet meer weg te denken binnen Vink Bouw. Waar we vroeger pas tijdens de werkvoorbereiding met BIM startten, doen we dat nu al aan het begin van het project. Dit voorkomt herstelwerkzaamheden achteraf en zorgt voor betere projectvooruitzichten.”
Vandaag de dag gebruikt vrijwel iedereen bij Vink Bouw BIM. Werkvoorbereiders coördineren hun taken met BIM-modellen, en ontwikkelaars passen parametrisch ontwerpen toe. Ook op de bouwplaats wordt gewerkt met Dalux voor model- en kwaliteitsmanagement. Daarnaast speelt BIM een rol in klantbegeleiding, financiën en planning. “Het is een ecosysteem geworden,” zegt Bouma.
Hoewel BIM een kernrol speelt bij Vink Bouw, is het voor de organisatie geen doel op zich. "Het is essentieel om nuchter te blijven en te evalueren of een systeem echt waarde toevoegt. Hoe gaat de bouw er over vijf jaar uitzien? Is BIM of AI dan nog steeds de beste oplossing? We willen voorkomen dat we enkel blijven vasthouden aan gewoontes."
Naar digitalisering heeft Vink Bouw ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Vink Bouw behaalde als eerste bouwbedrijf het B Corp-certificaat, wat aantoont dat zij niet alleen financiële waarde nastreven, maar ook waarde voor mens en milieu. "We willen in 2030 CO2-neutraal bouwen," zegt Bouma. “Mensen vragen vaak waarom we dat nu al doen, terwijl de verplichting pas in 2050 geldt. Dit toont echter ons innovatieve karakter: we kijken naar wat we willen bereiken, niet alleen naar wat moet.”
Tijdens de BIM Onderwijsdag neemt Ernst Bouma de bezoekers mee in de transformatie die de bouwsector doormaakt. Hij legt uit hoe digitalisering, BIM en AI bijdragen aan deze verandering en welke rol duurzaamheid speelt. "Veranderprocessen, zoals de implementatie van nieuwe technologieën en methodieken in de bouw, verlopen niet lineair en kunnen chaotisch zijn. Toch zijn er altijd bepaalde stappen en rollen die je in elk veranderingsproces kunt herkennen. Mijn doel is om bezoekers concrete handvatten te geven waarmee zij direct aan de slag kunnen."
Registreer je nu voor de BIM Onderwijsdag via www.bimonderwijsdag.nl.
Wil je meer weten over Vink Bouw? Bezoek dan: www.vinkbouw.nl