“Het 3D model vormt de basis van al onze projecten”
UBA Bouw is een ontwikkelend bouwbedrijf dat toonaangevende bouw- en renovatieprojecten realiseert in zowel de woning- als utiliteitsbouw, waaronder ook zorginstellingen en binnenstedelijke vernieuwing. BIM is een onlosmakelijk onderdeel van de projecten van UBA. Naast technologie, heeft het bedrijf hierbij veel aandacht voor cultuur. Wouter Ackermans, BIM manager: “Wanneer er een cultuurverandering plaatsvindt binnen organisaties, wordt BIM pas écht een succes.”
In 2016 werd Wouter gevraagd om naast zijn rol als werkvoorbereider bij UBA aan de slag te gaan met BIM. Hij vertelt: “Waar ik mij hier in eerste instantie één dag per week mee bezig hield, werd dit al snel een voltijdfunctie. Inmiddels ben ik BIM manager en heb ik versterking gekregen van een coördinator virtueel bouwen. Samen sturen wij het BIM-proces aan, maar veel meer mensen binnen UBA werken met BIM. BIM leeft ontzettend binnen onze organisatie en op elk project komen mensen nu ook met verbeteringen voor het proces. Dat is hartstikke mooi om te zien. Vandaag de dag staan 3D modellen centraal in de projecten en kunnen we eigenlijk niet meer zonder. En waar het bij BIM een aantal jaar geleden ging om 3D-modellen, zie je dat we nu ook verder kijken dan alleen 3D modellen, meer richting digitalisering.”
De manier waarop 3D-modellen gebruikt worden binnen UBA verschilt per project. “Dit is onder andere afhankelijk van de fase waarin we betrokken raken bij een project”, vertelt Wouter. “Aan veel projecten werken we in bouwteams, waarbij we al in de ontwerpfase betrokken zijn. In deze fase besteden we veel aandacht aan informatie. Zo hou ik me bezig met de contractvorming en stuurt onze BIM regisseur op deze informatie, zodat we op basis hiervan een gecontroleerde overdracht hebben naar de werkvoorbereiding. Wanneer we pas bij de bouw betrokken raken bij een project gebruiken we 3D modellen vooral geometrisch. We gebruiken de 3D modellen dan wel voor clashcontroles en om zaken af te stemmen, maar minder als het gaat om informatie.”
“Nu we de technologie in de vingers hebben en BIM onderdeel is van het bouwproces, staan we in Nederland voor een misschien nog wel grotere uitdaging”, vervolgt Wouter. “Namelijk om onze praktijkmensen aan te haken en ervoor te zorgen dat zij ook met BIM aan de slag gaan. Alleen zo kun je de voordelen van BIM optimaal benutten. Het werken met BIM vraagt een bereidheid om te leren van mensen. Dit geldt voor starters, maar ook voor bijvoorbeeld projectleiders. Dat doet iets met mensen. Het betekent echt een cultuurverandering in de bouwwereld. Mensen moeten open minded zijn, durven leren en zich kwetsbaar durven opstellen. Dit proces vraagt om geduld en een gedegen aanpak. Verandermanagement is dan ook essentieel. Hier zijn we bij UBA al een aantal jaren intensief mee bezig. In 2019 wonnen we hiermee zelfs de DigiDare Award van het BIM Loket.”
UBA Bouw is aangesloten bij BIMregister om te laten zien wat het bedrijf allemaal doet op BIM gebied. “Hiermee hopen we dat mogelijke nieuwe collega’s en studenten ons weten te vinden. Daarnaast biedt BIMregister een mooi netwerk en de mogelijkheid om te sparren met andere organisaties die vooroplopen als het gaat om BIM. Hoe gaan we met z’n allen de cultuurverandering die nodig is voor succesvol BIM-men tot een succes maken? Hier gaan we graag met andere organisaties over in gesprek.
Sparren met UBA? Neem contact op.