Steboma Ventilatietechniek gebruikt BIM in de gehele levenscyclus van gebouwen

Datum nieuws
2 juli 2024
Categorie BIM nieuws
Installatiebureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM standaard, BIM visie
Contact opnemen

“Kwaliteit is bij ons nooit toevallig”

Samenwerken, professioneel en ondernemend, zijn de kernwaarden van Steboma Ventilatietechniek. Het installatiebedrijf vindt het belangrijk om voorop te lopen en klanten de beste kwaliteit te bieden. Dit doet Steboma onder andere door te werken met BIM. Tim van der Woude, BIM-Manager bij Steboma Ventilatietechniek: “Kwaliteit is bij ons nooit toevallig. Wij leveren wat de klant verwacht. Het integreren van BIM binnen ons bedrijf zorgt niet alleen dat we kwaliteit kunnen bieden, maar maakt ook dat we efficiënter en met meer plezier werken.”

Steboma richt zich op ventilatietechniek voor de woningbouw, met name hoogbouw. In 2023 nam Steboma onder andere de Vink Groep over. Hiermee breidt het haar focus uit naar utiliteitsprojecten, zoals commerciële bedrijfspanden en datacenters. Begin 2024 volgden de overnames van Post Luchtkanalen en Air Home, waarmee Steboma nu een landelijke dekking heeft. Het groeiende bedrijf heeft vestigingen in Beverwijk, IJsselstein en Eindhoven.

BIM binnen Steboma

Tim van der Woude werkt inmiddels 10 jaar bij Steboma. Vanuit zijn passie voor technisch tekenen startte hij met een stage op de calculatieafdeling. Vervolgens verdiepte hij zich in het tekenen met BIM, wat hij een tijd lang combineerde met de rol van werkvoorbereider. Drie jaar geleden werd hij benoemd tot de eerste BIM-Manager van Steboma. Hij vertelt: “In deze functie wil ik graag verder standaardiseren en innoveren en zo het niveau binnen ons team en van onze producten verder verhogen, met een hoge kwaliteit als resultaat.”

“Steboma startte in 2013 met BIM, toen een aannemer vroeg of we ook projecten in 3D uit konden werken. Het eerste grote BIM-project dat we in opdracht kregen was de ventilatie voor het iconische woongebouw Pontsteiger aan het IJ in Amsterdam. Dit project werd volledig met open BIM-standaarden ontwikkeld en gebouwd, en won daarmee in 2018 de internationale buildingSMART BIM Award. Tijdens het werken aan dit project raakten we bekend met een nieuwe dimensie van het werken met BIM. Zo kon het dus ook, en zo wilden we het ook. We zagen en zien nog steeds de potentie van BIM en willen deze graag benutten. Hier zijn we de afgelopen jaren mee aan de slag gegaan. BIM is inmiddels de basis waarmee we werken. Van alle te realiseren projecten wordt meer dan 90% daarvan gerealiseerd middels BIM. Het liefst doen we dit 100%, maar helaas zijn nog niet al onze samenwerkingspartners hierop ingericht. Alleen samen kun je de voordelen behalen.”

BIM in de hele levenscyclus

BIM betekent voor Steboma niet alleen ontwerpen in 3D, maar juist ook informatie toevoegen aan het model en deze gebruiken. “Van ontwerp tot beheer en onderhoud: wij zijn actief in de gehele levenscyclus van gebouwen”, vervolgt Tim. “Door BIM in elke fase van de levenscyclus te gebruiken, kun je de voordelen hiervan optimaal benutten, van efficiënter en met meer plezier werken tot procesverbetering en een fijnere samenwerking. We willen minder werken met datasilo’s, maar juist zorgen voor een goede overflow van informatie. Met dit doel starten we binnenkort met werken op de Autodesk Construction Cloud. Zo kan men straks bij service- en onderhoudswerkzaamheden bijvoorbeeld direct zien wat voor filters er geplaatst zijn en wat voor aansluiting er is, om op basis daarvan te kiezen welke nieuwe producten en werkzaamheden nodig en mogelijk zijn. Het terugzoeken van informatie in pdf’s is hiermee niet langer nodig.”

Om het BIM-model te voorzien van de juiste informatie, is Steboma afhankelijk van leveranciers. “Om hen te stimuleren om de juiste informatie te leveren en hier een standaard in te hanteren, ontwikkelden we onze eigen Steboma Revit standaard. Zo weten we zeker dat belangrijke informatie, zoals de elektrische aansluiting en de aanwezigheid van een voorverwarmer, in het BIM te vinden is en verhogen we de kwaliteit van onze modellen. Met de juiste informatie in modellen is veel winst te behalen.”

Partner van BIMregister

Met haar toetreding tot het netwerk van BIMregister zet Steboma een nieuwe stap in haar profilering als BIM-expert. Tim: “We willen laten zien wat Steboma doet op BIM-gebied én dat we goed zijn in wat we doen. Daarbij vinden we het leuk om te sparren met andere BIM-specialisten en studenten. Niet voor niets waren we al een aantal keer aanwezig op de BIM Praktijkdag en de BIM Onderwijsdag. Met het oog op onze verdere groei en professionalisering, zijn we hard op zoek naar technisch personeel om ons team te versterken. Geïnteresseerden in een nieuwe BIM-uitdaging zijn dan ook van harte welkom om contact op te nemen met Steboma (werkenbijsteboma.nl).”

#replace title#