Met SketchUp maak je gemakkelijk de eerste schetsen tot een 3D model. De software, ook wel het schetsboek van de architect genoemd, kan meer dan je denkt. Van potloodschetsen tot prachtige 3D renderingen. Het programma pretendeert niet het Bouw Informatie Model (BIM) te zijn. “De kracht zit hem in het snel kunnen tekenen, spelen met ontwerpideeën en duidelijke communicatie naar opdrachtgevers.”, zegt Jack de Moel, adviseur bij Design8.
“Eigenlijk is SketchUp als de doos met Bruynzeel kleurpotloden, of als een goed stuk gereedschap in de schuur.”, zegt Jack de Moel van Design8 over SketchUp. Waar je in Revit of ArchiCAD meer aan het definiëren bent in een database, werkt SketchUp alsof je een potlood oppakt en lijntjes en vlakken tekent. Hoewel bedoeld als een gereedschap om de eerste schetsen van het ontwerp in te maken, biedt het wel degelijk de verdieping die je nodig hebt om verder in het proces er gebruik van te maken. Al naar gelang de wens van de ontwerper kan deze tool worden gebruikt om daarna de plannen te vertalen naar een meer gedetailleerd Bouw Informatie Model.
Toch moeten we SketchUp niet onderschatten. Het programma is in staat bijzondere presentaties te genereren en virtuele modellen waar je met een VR bril doorheen kunt lopen. De Moel: “SketchUp is de laatste jaren volwassener geworden. Dat komt door de overname van SketchUp door Trimble. Zij maakten van SketchUp de modelleer oplossing vanaf kantoor tot aan het werkveld om zo de hele levenscyclus van het gebouw te ondersteunen. De mogelijkheden van de software zijn enorm uitgebreid, waaronder het Extension Warehouse, de overname van Sefaira voor energie-modellering en daglicht-analyse en de integratie met Trimble Connect.
“SketchUp Web is toegankelijk via een browser en SketchUp Viewer voor desktop, mobiel, Virtual Reality en zelfs Augmented Reality. Zo kijk je met een VR bril rond in levensechte modellen in SketchUp of projecteer je met AR een gebouw op tafel.”
SketchUp pretendeert niet meer te zijn dan het is: een goed stuk gereedschap. Maar als je kijkt wat professionals er mee maken, vervult het toch een belangrijke rol in het communicatie proces rond het gebouwontwerp. En er is veel meer mogelijk. VolkerWessels bijvoorbeeld is sterk georiënteerd op openBIM. SketchUp Pro is één van de tools waarmee het die open BIM modellen creëert.
De standaard IFC export vanuit SketchUp Pro is helaas niet toereikend genoeg. Omdat er toch een sterke behoefte is om deze informatie te koppelen, heeft Jan Brouwer de IFC Manager voor SketchUp Pro ontwikkeld. Deze is voor iedereen gratis toegankelijk.
Steeds meer functionaliteiten worden aan het programma toegevoegd. “Het is nu mogelijk een pointcloud van de omgeving te gebruiken waarmee je snel een 3D model van de omgeving creëert. Je kunt nu heel snel die pointcloud plaatsen om de ‘built as’ aan het oorspronkelijke ontwerpmodel te toetsen.”
Jack de Moel heeft een achtergrond in de bouw. “Als kleine aannemer gebruikte ik SketchUp eigenlijk al als een soort Bouw Informatie Model. Ik maakte er aantekeningen in en gebruikte het als basis voor mijn offertes. Dan maakte ik op basis van een DWG-bestand een 3D model. Door direct (prijs)informatie aan alle objecten te geven had ik in ‘real time’ mijn offerte klaar, inclusief tijdsplanning.”
“Als het afwerken niet in de opdracht was opgenomen tekende ik de kale gipsplaten in het model en kwam er vaak ook het verzoek om daar iets aan te doen. Een ander belangrijk voordeel is dat SketchUp laagdrempelig is. Als je niet dagelijks tekent is dit programma makkelijker te beheersen. Je hoeft niet steeds weer na te denken hoe het ook alweer moet. Je hebt een tool in handen waarmee je met de grote jongens mee kan.”
Hoofdactiviteit van Design8 bv is SketchUp. Nu al meer dan 20 jaar. Niet alleen in de bouw, maar ook voor productontwerp, interieurarchitectuur en bij civieltechnische werken is SketchUp een veelgebruikt hulpmiddel. SketchUp Pro wordt omschreven als ‘een 3D ontwerpgereedschap voor Windows en Mac, waarmee iedereen in zeer korte tijd een 3D ontwerp kan neerzetten. U presenteert het in uw eigen stijl compleet met 2D aanzichten, doorsneden en animaties.’ De Moel: “Doorgaans kan iemand zelf al een heel eind komen met de hulp van instructievideo’s en wat surfwerk. We geven een basistraining en steeds meer één op één maatwerk trainingen.”
“Ondanks alle ontwikkelingen in het verfijnen van het Bouw Informatie Model, is er nog steeds behoefte om die eerste schetsen te maken. Dat is de kracht van SketchUp. We zijn dan ook graag verbonden aan BIMregister. Via onder andere het platform komen wij graag met zowel professionals als de jongere generatie in contact om hen te informeren. De BIM Onderwijsdag is daar ook bij uitstek de plek voor. Met SketchUp kun je al grote dingen doen voordat de grotere broers ingeschakeld moeten worden.”, sluit De Moel af.
Neem gerust contact op met Design8 bv voor meer informatie over SketchUp of download het programma voor een 30 dagen proefperiode.
Door: BIMregister