Geberit sluit met haar producten en diensten naadloos aan bij de BIM-wereld. BIM accountmanager Piet Fiege bij Geberit nam al vroeg het initiatief om de producten en diensten in modellen te kunnen integreren. Met name bij het Pluvia hemelwaterafvoersysteem is vroege integratie in het ontwerpproces van groot belang.
Piet Fiege startte in 2009 bij Geberit Nederland als projectcoördinator op het projectbureau waar onder ander berekeningen worden gemaakt voor het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem. “Een vraag van een klant of wij ook iets met BIM deden, bracht ons ertoe om hier onderzoek naar te doen. En omdat het mij wel lag, werd ik de aangewezen persoon om hier vorm aan te geven.”
“Het werd al snel concreet. In aanvang lag de focus hierbij vooral op onze afvoer- en aanvoerleidingsystemen. Inmiddels is er nu een bibliotheek met digitale productmodellen beschikbaar voor het grootste deel van onze producten die in projecten worden toegepast.
Voor ons Pluvia systeem geldt inmiddels zelfs dat we hiervan niet alleen de modellen aanleveren, maar dit ook geïntegreerd in het BIM model kunnen berekenen.
Het Geberit Pluvia systeem is een hemelwaterafvoersysteem waarmee met kleinere leidingdiameters dezelfde hoeveelheid water kan worden afgevoerd als met een conventioneel hemelwaterafvoersysteem. Eén van de grote voordelen is dat je hiermee geen regenpijp aan de buitenzijde van het gebouw hoeft te hebben.”
Bijvoorbeeld bij grote distributie hallen heeft dit hemelwaterafvoersysteem, dat werkt op basis van onderdruk, grote voordelen. De horizontale leidingen kunnen namelijk, naast dat ze kleiner zijn, ook zonder afschot gemonteerd worden. Daarmee wordt veel ruimte bespaard. “Het is één van de producten die ons direct met de ontwerpende partijen van een gebouw verbindt, want al in een heel vroeg stadium teken je het systeem in.”
Hieruit ontstond eigenlijk ook de wens om het systeem geïntegreerd in het BIM model te kunnen berekenen. “Dit deden wij voorheen alleen met onze eigen calculatiesoftware, maar inmiddels is onze rekensoftware ook in een module geïntegreerd en te gebruiken in Adomi (BIM systeem van Arkey Systems) en de Autodesk Revit ontwerpsoftware. Groot voordeel hierbij is dat zowel de onze klant als Geberit de gegevens niet meer handmatig van elkaar hoeven over te nemen, maar dat er direct gebruik gemaakt van elkaars informatie. Dit voorkomt fouten en bespaard uiteindelijk ook tijd. Ook dit is een voorbeeld van een klantvraag die we vertaald hebben naar een concrete ontwikkeling, hetgeen laat zien dat we graag meedenken met onze klanten.”
We merken dat hiermee onze kennis van BIM in het algemeen steeds specifieker wordt en onze objecten en services steeds belangrijker.”
"We bieden onze klanten de mogelijkheid om zelf gebruik te maken van onze berekensoftware, maar in geval van Revit kunnen wij dit ook als een calculatieservice aanbieden. “Omdat we 10 jaar systeemgarantie geven is het belangrijk dat de berekeningen van het Pluvia systeem altijd door ons gemaakt of gecontroleerd worden. Wij weten namelijk precies aan welke ‘knopjes we moeten draaien’ om het systeem optimaal te laten werken, omdat we jarenlang ervaring hebben en er elke dag mee werken.
Daarnaast hebben we ook hier met nieuwe ontwikkelingen te maken, zoals waterbuffering op daken, de zogenaamde retentie daken, waarbij soms wel tot 18 cm regenwater op het dak wordt opgeslagen. Daarbij is veel afstemming nodig met de ontwerpende partijen, waaronder de dakleverancier. Daarvoor is de BIM omgeving uitermate geschikt.
Ook het Zwitserse moederbedrijf volgde de eerste stappen van Geberit Nederland op het gebied van BIM. Ze besloten in 2013 om de ontwikkeling in Nederland als pilot project te beschouwen om vervolgens in 2016 het voor heel Europa uit te rollen. Inmiddels is Fiege full time bezig met alles wat met BIM te maken heeft binnen Geberit Nederland. “De BIM gerelateerde services zijn te verdelen in drie categorieën;
Leveren BIM content; de digitale variant van onze productcatalogus;
BIM Tooling; een plug-in die is te downloaden waarmee je leidingsystemen geautomatiseerd kunt splitsen en nummeren;
De integratie van het Pluvia berekenen in BIM software.
Voor het maken van de digitale objecten zoeken we steeds naar de juiste balans tussen een exacte weergave en de zwaarte van het object. Deze content maken we niet zelf, maar laten we doen door Itannex, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Zij ondersteunen nu ook het Zwitserse hoofdkantoor. Er is nu een heel BIM team bij Geberit dat ons ondersteund”
“Ook vanuit een commercieel oogpunt is het belangrijk onze relaties bekend te maken met de mogelijkheden van ons productassortiment en de wijze waarop onze objecten kunnen worden opgenomen in het Bouw Informatie Model. Wij beschikken over een heel pallet aan standaard cursussen in o.a. afvoertechniek, legionella, maar ook voor scheepsbouw en desgewenst maatwerkcursussen en hierin nemen we de BIM ontwikkelingen standaard mee.”
“Deze cursussen worden zowel online als bij Geberit gegeven,. We beschikken hier bijvoorbeeld over een opstelling met transparante leidingen waarmee de werking van onze systemen op imposante wijze weergegeven wordt.”
Een laatste ontwikkeling die Fiege ziet is dat er steeds meer werk uitgevoerd moet worden met minder vakmensen. “We bieden daarom steeds meer slimme oplossingen waarmee installatietijd en foutmarge tot een minimum beperkt worden. Zo hebben we kant-en-klare prefab elementen voor onder meer toiletten, urinoirs en wastafels die erg geschikt zijn voor zowel nieuwbouw als renovatie van gebouwen.
Voor studenten is Geberit een interessant bedrijf, “Al missen we voor de échte grote stage opdrachten als toeleverancier een component in de bouw uitvoering. Maar we zijn een erkend leerbedrijf en er is veel te ontdekken!”
Door: Geberit en BIMregister