LKSVDD Architecten werkt met liefde voor het BIM-vak!

Datum nieuws
6 februari 2024
Categorie BIM nieuws
Architectenbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie, Data
Contact opnemen

“Wij maken BIM-modellen met respect voor het werk van de architect”

LKSVDD Architecten uit Enschede is specialist in zowel het ontwerpen van gebouwen als het uitwerken van ontwerpen in BIM. De ontwerp- en BIM-afdeling van het bureau opereren zowel gezamenlijk als los van elkaar. Partner en bureaumanager BIM Chris Hanschen: “Bij LKSVDD werkt een hele fijne club mensen met aandacht voor elkaar en liefde voor het vak van architectuur en BIM. Dat werpt zijn vruchten af.”

Chris Hanschen is zelf al 23 jaar werkzaam bij LKSVDD. “En ik ben lang niet de enige met zo’n lang dienstverband”, lacht hij. “In totaal werken er bijna 30 collega’s bij LKSVDD, waarvan verschillende al een lange tijd.” In het verleden hield het bureau zich veelal van begin tot eind – van initiatieffase tot oplevering en nazorg – bezig met projecten. “In de huidige tijdsgeest is dit vaak niet meer het geval. Het maken van een ontwerp voor een gebouw staat nu veel meer los van de bouwkundige uitwerking. Na de oplevering van het ontwerp ligt de verantwoordelijkheid om dit bouwkundig uit te werken vaak bij de aannemer die het gaat realiseren. En die kiest niet altijd voor de architect van het ontwerp. Ongeveer  80% van de ontwerpen die onze ontwerpafdeling maakt, werken wij ook bouwkundig uit. Daarnaast werken wij als BIM-team ontwerpen van andere architectenbureaus uit voor en met grote aannemers. Hier besteden we ongeveer de helft van onze tijd aan.”

Samenwerken in BIM

Vijftien jaar geleden stelde LKSVDD Architecten zichzelf de vraag waar haar toekomst lag. Hoe kon het bureau ervoor zorgen dat zij meekon met de toekomstige vraag van de markt? Ontwerpen werden destijds in 2D of zelfs nog met de hand gemaakt en 3D en BIM stonden nog in de kinderschoenen. Chris: “We gingen op zoek naar nieuwe tools en software om klaar te zijn voor de toekomst. Na een uitgebreide zoektocht viel hierbij de keuze op Revit. Hiermee konden we niet alleen 3D tekenen, maar waren we ook klaar voor BIM: voor het samenwerken in een model. Dit samenwerken en communiceren met andere partijen, bijvoorbeeld ten aanzien van constructie en installatie, is wat mij betreft nog steeds de essentie van BIM.”

Zelf programmeren

Sinds LKSVDD ervoor koos om met Revit te gaan werken, zijn alle medewerkers van het bedrijf hierin opgeleid. En LKSVDD gaat nog verder. Chris: “Wij onderscheiden ons van andere bureaus omdat wij kijken naar de vraag achter de vraag, om vervolgens te zoeken naar een oplossing die daarbij past. Wanneer dit niet mogelijk is aan de voorkant van Revit, dan gaan we via de achterkant. We programmeren eigen oplossingen en invoegtoepassingen  door middel van de Revit API. Zo helpen we onze klanten om het optimale uit hun BIM-omgeving te halen. En dat gaat goed: een aantal van onze oplossingen is inmiddels als commerciële oplossing in de markt gezet.”

“We helpen aannemers ook met complexe vraagstukken ten aanzien van data”, vervolgt Chris. “We automatiseerden het proces om deze data in het model te verwerken en hier weer uit te kunnen halen. Een voorbeeld hiervan is een project dat we onlangs uitvoerden met honderden kozijnen. Deze voorzien wij van standaard informatie die voor ons van belang is, bijvoorbeeld over het uiterlijk en de brand- en inbraakveiligheid. Vaak willen aannemers ook nog informatie toevoegen die voor hen belangrijk is – soms wel zestig extra aspecten. Hiervoor ontwikkelden wij een methode, waarbij zij in een Excel-bestand extra informatie kunnen toevoegen, die wij vervolgens verwerken in het BIM. Zo omvat dit alle benodigde informatie en is het van grote meerwaarde.”

Met respect voor het ontwerp

Tot slot onderscheidt LKSVDD Architecten zich omdat het geen ingenieursbureau, maar echt een architectenbureau is. Chris: “Onze collega’s hebben allemaal gevoel voor architectuur en werken ontwerpen uit met respect voor het ontwerp – of dit nu van onze eigen hand is of van die van een ander architectenbureau. Wij kijken niet alleen naar technische aspecten zoals de maakbaarheid, begroting, het bestek, de planning en kosten, maar ook naar de architectuur: klopt de uitwerking met het oorspronkelijke plan, met de gedachte achter het ontwerp en de uitgangspunten? Daarnaast kijken we ook naar de wet- en regelgeving. We hebben zelfs een oplossing geschreven om te toetsen of een plan hieraan voldoet. Daar zijn we trots op.”

Partnerschap van BIMregister

Als architect en BIM-specialist is LKSVDD Architecten ook aangesloten bij BIMregister. “BIMregister is de plek in Nederland waar BIM-partijen geregistreerd zijn”, stelt Chris. “In dat rijtje horen wij zeker thuis. Vandaar ook dat wij partner zijn van BIMregister. BIMregister is daarnaast ook een belangrijke schakel tussen het bedrijfsleven en het onderwijs, onder andere door de organisatie van de BIM Onderwijsdag. Wij vinden het heel belangrijk om met het onderwijs in verbinding te blijven en zijn dan ook bijna altijd aanwezig op deze dag. Ook hiermee biedt BIMregister een mooie meerwaarde.”

Meer weten over LKSVDD? Vul dan het contactformulier in op deze pagina. Je kunt ook ons bedrijfsprofiel bekijken en daar via het formulier contact opnemen.

#replace title#