Krachtige combinatie van Powerproject planningssoftware en het Bouw Informatie Model

Datum nieuws
25 oktober 2022
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , 4D , BIM software
Contact opnemen

Met de planningssoftware Powerproject kan elke aannemer zijn planning en een Bouw Informatie Model koppelen. Marco van Kemenade, BIM specialist, trainer en consultant bij Elecosoft Nederland vertelt hoe het veelvuldig toegepaste Powerproject ook in een BIM omgeving dé planningssoftware voor de bouw blijft.

“Bijna heel de top 50 van Nederlandse bouwbedrijven werkt met onze software. Dat is niet vreemd want al in 1980 ontwikkelde Asta Development haar eerste planningssoftware. Door steeds te innoveren groeide het, mede door de gebruiksvriendelijkheid, uit tot een standaard in de bouwwereld.” zegt Van Kemenade.

Marco van Kemenade studeerde Bouwkunde in Den Bosch en zou aanvankelijk, net als generaties in zijn familie, als timmerman aan de slag gaan. “Het bouwbedrijf waar ik werkte wilde weinig vooruit, en omdat ik tijdens de studie al had gewerkt met BIM modelleer en planningssoftware voelde ik me meer thuis bij een bedrijf in prefab houtskeletbouw. Hier deed ik de werkvoorbereiding en tekende ik de prefab onderdelen die vervolgens in de fabriek precies zo werden gemaakt om op de bouwplaats als lego tot een woning te worden samengesteld. Ik hielp het bedrijf de automatisering verder door te voeren. Na een korte tijd voor een ontwikkelaar van planningssoftware in voornamelijk de GWW sector te hebben gewerkt, merkte ik dat ik me meer thuis voelde in de bouw. En dus kwam ik terecht bij Elecosoft, marktleider in planningssoftware voor de bouw in Nederland.”

De huidige versie 16.02 sluit naadloos aan op plannen en communiceren met het Bouw Informatie Model. “Met een BIM module koppelen we het Bouw Informatie Model aan onze planning. We gebruiken voor onze input het IFC bestandsformaat en kunnen daarmee bouwbedrijven helpen onafhankelijk van de gebruikte modelleersoftware een planning te maken op basis van het Bouw Informatie Model. De Powerproject BIM module is een extra module binnen de software. Onze software lijkt nog steeds op een Excel programma, met het eenvoudig aanmaken van taken en het toevoegen van kleurcodes.”

Planningssoftware maakt clashes inzichtelijk

“De planningssoftware levert inzicht en helpt het bouwproces beter te beheersen. Ook op het gebied van capaciteitsplanning en personeel management. Het is mogelijk om financiële gegevens te koppelen binnen de software waarmee de aannemer zijn piek in uitgaven en inkomsten inzichtelijk kan maken.

Met onze eenvoudig te gebruiken software helpen wij de mensen hun planning naar een hoger niveau te tillen en iedere nieuwe versie van onze software voegt extra functionaliteiten toe: Je kunt in de aan de planning gekoppelde virtuele 3D omgeving bijvoorbeeld graafmachines laten graven en kranen laten draaien. Je ziet het hele bouwwerk op basis van de gemaakte planning virtueel ontstaan. De planning geeft een goed inzicht in het voorkomen van clashes en is daarmee een duidelijk communicatie middel naar de opdrachtgever.

Door ook naar de visualisatie van de opbouw van het BIM model te kijken kun je de volgorde van werkzaamheden beter op elkaar afstemmen. Hijskranen, auto’s, bouwketen in IFC formaat kunnen worden gekoppeld.  Het model helpt bijvoorbeeld om de kraanposities nauwkeurig te bepalen en rekening te houden met de veiligheid op de bouwplaats.

Met het invoeren van de stand opname kan onze planningssoftware de actuele situatie en de beoogde planning met elkaar vergelijken. Aan de rechter kant in het 3D venster zie je dan dat de binnenmuren rood uitgelicht zijn, omdat die later zijn dan de beoogde planning zie het linker 3D venster.

De bouw en digitalisering

Natuurlijk zijn er nog steeds bedrijven die printen en tekeningen aan de muur hangen. Maar het bouwbedrijf dat nu niet serieus met digitalisering aan de slag gaat, heeft over vijf jaar een flinke achterstand. De top 50 bedrijven die onze software gebruiken, werken al in hoge mate digitaal, maar onze software is er ook voor de bedrijven die nu willen aanhaken.

Met de licenties in de cloud is het voor iedereen mogelijk met een internet verbinding over de krachtige tool te beschikken. “We maken op dit moment gebruik van cloudlicenties. Het software programma moet dan alleen nog eenmalig op de computer worden geïnstalleerd. We helpen iedereen op weg met behulp van onze Nederlandse support. De investering in de planningsmodule is klein en het is gemakkelijk in gebruik.

Elecosoft kent verschillende trainingsmogelijkheden. “Eerst kun je met een gratis proefperiode zelf ervaring opdoen. Op aanvraag kunnen we een demo geven en daarna overleggen hoe het bedrijf de planning wil gaan gebruiken. Een basiscursus van één dag bij ons op kantoor in Ede, of op locatie is voldoende om aan de slag te kunnen. Voor meer diepgang is er een gevorderdencursus en een aparte cursus voor het plannen met BIM.

BIMregister en BIM Onderwijs

Aansluiten bij BIMregister is voor Elecosoft een belangrijke vergroting van het netwerk. Maar ook het contact met de onderwijswereld is voor ons belangrijk, daarom bieden wij gratis studentenlicenties aan gedurende de hele studieperiode.

 

Door: BIMregister

#replace title#