Met behulp van BIM stelt I-Commit installatietechnische kennis centraal

Datum nieuws
29 augustus 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Ingenieursbureau, Installatiebureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM visie, Projectmanagement
Contact opnemen

“Wij helpen bedrijven slimmer samenwerken met BIM”

I-Commit is een engineering- en adviesbureau gericht op gebouwgebonden installaties. Marc de Jager, mede-eigenaar en -oprichter van het bedrijf: “Wij ondersteunen installateurs en adviseurs op het gebied van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, met behulp van onder meer Revit en BIM. Naast de uitvoering van grote nieuwbouw- en renovatieprojecten in met name de utiliteit, zorg en industrie, bieden we met betrekking hierop ook advies over de inrichting van Revit-projecten en de BIM-processen.”

I-Commit is in 2008 opgericht en viert dit jaar dus haar vijftiende verjaardag. Het bedrijf telt zo’n veertig medewerkers die elkaar goed kennen en weten te vinden. “Samen weten we meer”, stelt Marc. “Onze collega’s houden zich niet alleen bezig met hun projecten, maar ook met de vraag hoe er in de dagelijkse processen efficiënter kan worden gewerkt. Hierdoor hebben zij een brede kennis, die zij inzetten binnen eigen projecten en om collega’s te helpen. Samen werken we slimmer: dat is de kracht van I-Commit. Dit doen we niet alleen als collega’s onderling, maar juist ook met datgene wat we doen: bij een optimaal BIM-proces gaat het tenslotte om slimmer samenwerken. Wanneer je met BIM aan de slag gaat, worden de verschillende afdelingen binnen een organisatie niet langer individueel aangestuurd, maar ga je juist informatie delen voor een optimaler proces.”

Wij zien BIM als een hulpmiddel

I-Commit is niet alleen een uitvoerende, maar ook een kennispartij. “Bij ons staat installatietechnische kennis altijd voorop”, vervolgt Marc. “Wij zien BIM en Revit als een hulpmiddel en niet als doel op zich. Wij vinden dat om een werktuigbouwkundig Revit-model te kunnen maken, je moet weten wat deze werkzaamheden inhouden. Hetzelfde geldt voor een elektrotechnisch Revit-model. Zo maken wij niet enkel een tekening, maar een kloppend en maakbaar model waarmee een adviseur, installateur en gebouwbeheerders goed hun projecten kunnen uitvoeren”

BIM-trajecten zo optimaal mogelijk implementeren

Door aan te sluiten bij BIMregister wil I-Commit laten zien wat het bedrijf allemaal te bieden heeft. Marc: “Klanten weten ons goed te vinden op het vlak van projectondersteuning, maar uit ervaring weten we dat opdrachtgevers vaak niet weten wie hen goed kan helpen bij het inrichten van hun BIM-proces. Onze consultants hebben ook de software technische skills voor het opbouwen van Revit-modellen of om als BIM coördinator ingezet te worden. Daarnaast maken we ook voor opdrachtgevers BIM-handboeken op maat, om hun eigen BIM-proces zo optimaal mogelijk te beheersen. Aan de hand van onze praktijkkennis kunnen we helpen om BIM-trajecten zo optimaal mogelijk te implementeren. Verder zijn we sterk in het bouwen van projecttemplates op maat. Waar we vaak zien dat bedrijven per project een nieuwe template maken, begeleiden wij hen in het bouwen van één optimaal werkende projecttemplate die bij verschillende projecten toepasbaar is omdat je zaken aan en uit kunt zetten. Dit bespaart tijd en werk en waarborgt een professionele uitstraling.”

Toekomstplannen

In de toekomst wil I-Commit nog beter worden in wat het bedrijf doet. Marc: “We willen meer bedrijven helpen op het gebied van BIM. Hierin zien we een grote behoefte, zowel bij installateurs op de bouw als bij prefab-bouwbedrijven, adviseurs en gebouwbeheerders. Verder houden we ons bezig met technieken als 3d scannen en virtual reality, omdat we zien dat bedrijven deze op een andere en in onze ogen betere manier zouden kunnen gebruiken. Ook richten we ons op de energietransitie, door collega’s op te leiden om hun kennis over bijvoorbeeld waterstofgas te vergroten. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je hier met BIM weinig mee van doen hebt: een leiding is tenslotte een leiding. Toch denken we met onze installatietechnische kennis een verschil te maken, omdat we bijvoorbeeld kunnen meedenken over welke leiding waterstofgas aankan en of een andere materiaalkeuze dan een goed alternatief is. Ook hierin onderscheiden we ons als kennispartner.”

#replace title#