Datum nieuws
3 mei 2017
Categorie BIM nieuws
Installatiebureau
Vaardigheden BIM nieuws
BENG, LEAN
Contact opnemen

Dome-X, het futuristisch ogende pand aan de Kanaalstraat in Oss, is een ontmoetingsplek voor business development en co-creatie. De Dome-X Academy is er gevestigd. Techneuten kunnen er een opleiding volgen, vergaderen, koffie drinken en bijkletsen. Een van de ‘bewoners’ van Dome-X is STI (Schrijvers Technische Installaties), een vooruitstrevend bedrijf dat installatietechniek naar het volgende level wil brengen. De nieuwe directeur sinds juni 2016 is Michael Kuylaars, een ‘energiebom’ die vast van plan is bergen te verzetten en oude conventies te doorbreken. “Waar gaan we zitten? Wil je koffie? Barst maar los.”

BENG

STI wil laten zien dat complexe innovaties, zoals nul-op-de-meter, prima samengaan met een no-nonsenseaanpak. Kuylaars: “We streven altijd naar de beste oplossing, maar doen daar niet onnodig ingewikkeld over.” Toch is het simpel houden van de bedrijfsvoering voor Kuylaars geen gemakkelijke opgave. Op de website worden we om de oren geslagen met methodieken en processen. STI streeft NOM na, en vanaf 2020 BENG: Bijna Energie Neutraal Gebouwd. Het bedrijf onderschrijft verder LEAN, BIM en VID: verbindend, innovatief en dialooggericht. Daarnaast is TCO een belangrijke term: total cost of ownership.

Ketensamenwerking

Een hele mond vol ingewikkelde begrippen. Wat is de kern van de zaak? Kuylaars: “Dat we het belang van klanten en stakeholders nooit uit het oog verliezen. De mentaliteit in de bouw van ‘ik-iets-meer-dan-de-ander’ moet eruit. Dat geeft maar spanningen in het proces. Daarom geloven wij in ketensamenwerking. Daarnaast is BIM voor ons een belangrijke methodiek om tot ontwerpen te komen waar de klant echt beter van wordt. BIM wordt de standaard. We bimmen in principe alles op onze eigen ontwerpafdeling. Vijf jaar geleden is dat hier al besloten. We investeren erin en leiden mensen intern op. Onderhoud, exploitatie, certificering, wet- en regelgeving en het minimaliseren van storingen gebeurt allemaal met BIM. Straks betrekken we er misschien ook de leveranciers bij met werk voorbereiding en met bestellen van materialen.”

Full electric

Voetballiefhebbers kennen de term ‘rookie-fouten’. Vaak gaat het dan over beginnende voetbaltrainers, die het vak nog moeten leren, ten koste van een paar blunders. Ook in de bouw worden nog steeds kanjers van rookie-fouten gemaakt, met alle faalkosten vandien. STI’s antwoord daarop is dus BIM. Kuylaars: “We hadden destijds op de oude fiets door kunnen rijden en afwachten totdat opdrachtgevers zelf om BIM zouden gaan vragen. Dat hebben we niet gedaan. Alleen als opdrachtgevers het pertinent niet willen, bimmen we niet. Sommige aannemers leveren hun tekeningen liever in 2D aan.”Gevraagd naar belangrijke trends in bouw- en installatietechniek, noemt Kuylaars verrassend genoeg de aloude ‘trias energetica’. Als NOM en BENG straks gemeengoed worden, moet de match tussen ontwikkeling, bouw en installatietechniek perfect zijn. Kuylaars legt uit hoe dat zit: “Full electric gaan we steeds meer zien. Efficiënt opwekken en slim inzetten van energie wordt noodzakelijk. Dat vraagt om synergie tussen elektrotechniek, installatietechniek en bouwkunde. De eerste twee disciplines hebben we zelf in huis. Wat betreft bouwen en ontwikkelen werken we veel samen met het moederbedrijf Hendriks Bouw & Ontwikkeling. We bouwen trouwens ook voor andere aannemers.”

TCO

Regeren is vooruitzien. En vooruitzien heeft alles te maken met het al genoemde total cost of ownership. Kuylaars: “Vaak houdt de rol van de installateur op als de koop is afgesloten. Alleen bouwen vinden wij veel te beperkt. Het leidt maar tot prijsconcurrentie en de slag om ‘de goedkoopste zijn’. Wij zullen altijd proberen aan te sturen op een vervolg met een exploitatiefase van 5 tot 35 jaar, waarin installaties onderhouden en vervangen worden. Om TCO te optimaliseren is het nodig om in de ontwerpfase al de best mogelijke producten te kiezen qua onderhoud en energetisch rendement. De bouwkosten vallen misschien hoger uit, maar de exploitatielasten over bijvoorbeeld 35 jaar zijn vele malen lager. Al met al is iedereen beter af.” Om alle ambities te realiseren is er plek voor vijftien nieuwe medewerkers: monteurs, projectleiders, werkvoorbereiders, calculators, etcetera. Maar waar vind je ze? Kuylaars: “Hoogwaardige technici hebben we nodig, want in 2022 willen wij het meest innovatieve installatiebedrijf van Nederland zijn. We hebben budgetten vrijgemaakt en specialisten in dienst die zich bezighouden met big data, Internet of Things en augmented reality. We onderzoeken wat we met die ontwikkelingen kunnen. En met sensortechnologie onderzoeken we hoe we bewoners en huurders met automatisering meer comfort en beleving kunnen bieden. Zo willen we in de komende vijf jaar tot nieuwe diensten komen die echt passen bij onze visie.”


Tekst: Ton Verheijen
Bron: Installatie en Sanitair

 

#replace title#