Het Bouw Informatie Model en de prefab industrie

Datum nieuws
10 januari 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM protocol, BIM visie, Bouwbesluit, Projectmanagement
Contact opnemen

VH Engineering uit Didam, bestaat uit een team van vakkundige bouwkundigen en kent drie hoofdactiviteiten: BIM-modelleren, prefab-engineering en BIM-projectmanagement. Directeur Coen Hartjes en zijn team ondersteunen met hun expertise uw bouwproces vanaf de VO fase tot en met de uitvoering. Op het gebied van prefab betonbouw zorgen ze met de hulp van hun jarenlange ervaring dat het product in alle detaillering perfect aansluit op de wens van de klant. “De échte winst is te behalen door productie en bouwproces nog beter op elkaar af te stemmen.”

BIM en de prefab industrie

Coen Hartjes startte in 2018, na acht jaar ervaring in de engineering van prefab betonconstructies, samen met Roy van Vugt en Sven van Harxen het bedrijf genaamd: VH Engineering.

“Wij constateerden dat er nog veel schortte aan de detaillering van het ontwerp en de afstemming op de productie van prefab betonproducten. De maakbaarheid, passingen en regelgeving aangaande het bouwbesluit daar zat nog veel ruimte voor ontwikkeling. Vanuit daar is onze bouwkundige modelleer capaciteit ontstaan. Met onze kennis van het proces en de producten verrijken we het ontwerp in de VO-DO en UO fase. En dat gaat goed.” De organisatie groeide uit naar negen vakmensen en ze verbreden hun diensten met BIM- projectmanagement en bouwkundig-modelleren. “Maar we blijven een vlakke organisatie zonder management lagen, waarin iedereen op de hoogte is van elkaars werk en specialisme.” Zo krijgt de klant het juiste advies en de ondersteuning die het wenst van de hele organisatie.

“Hoewel we werken met de nieuwste software en design tools, houden we altijd voor ogen in welke fase welke detaillering zinvol is. Daarmee blijven tekeningen inzichtelijk maar kunnen we ook het model verrijken waardoor de prefab industrie toch aansluiting vindt bij de engineering van een Bouw Informatie Model.” ‘Want uiteindelijk draait het om een plezierig en duurzaam samenspel met de mensen voor wie we de ideeën optekenen en zij die het in beton gieten” aldus Hartjes.

Bouwprojecten

“Met Burgland Bouw realiseerden we een herontwikkeling van 39 appartementen op de fundering van een oud ABN AMRO gebouw aan het Arendsplein te Oosterhout. Deze keldervloer moest worden versterkt, waarna de nieuw prefab constructie geplaatst kon worden; vijf bouwlagen met een bruto vloeroppervlak van iets meer dan 4.200 m². Wij realiseerden het bouwkundig UO model en zorgden daarnaast voor de prefab beton engineering.”

Arendsplein te Oosterhout

“Het complete plaatje. We werken volgens diverse standaarden en genereren een aspect model waarbij één betrokken partij de relevante informatie uit het model krijgt. VH engineering helpt daarbij ook met het geven van bouwadvies en het toetsen van het ontwerp aan het bouwbesluit”

Groeiende vraag naar prefab in de bouw

De deur staat open voor studenten. Voor de stagiair en de afstudeerder. “Onlangs begeleidden we een hbo bouwkunde student en een mbo stagiair die via ons kennis maakt met de prefab industrie.” VH Engineering ziet met het team de toekomst met vertrouwen tegemoet. Hartjes: “We hebben net een 3D modelleur erbij waarmee we klanten nog beter van dienst kunnen zijn. Het voordeel van onze vlakke organisatie is dat we als team klaarstaan voor de klant. We springen bij als het nodig is en zogen ervoor dat de klant altijd de juiste aandacht krijgt. Met een groeiende vraag naar prefab in de bouw groeit ook de behoefte aan projectmanagement, goede detaillering en perfect op de praktijk afgestemde producten. Wij beschikken over de kennis en vaardigheden om u daarbij te ondersteunen en komen dan ook graag met u in contact.”

#replace title#