Groningse nuchterheid en BIM passen goed samen

Datum nieuws
29 november 2022
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
BIM protocol, BIM standaard, BIM visie, Projectmanagement
Contact opnemen

Geen tijd te verspillen! Het jonge 1BIM van Tjardo Meinsma zet de BIM werkmethodiek functioneel in. “Je kunt heel zweverig doen over BIM, maar het is vooral een hulpmiddel om efficiënt en zonder fouten een gebouw te realiseren. De Groningse nuchterheid past bij BIM. Tijd besparen door het strikt op te zetten naar wens van de klant en fouten voorkomen door het op zo’n wijze in te richten dat iedereen precies weet wat er van hem of haar verlangt wordt en 1BIM behoudt voor u het overzicht.

Tjardo Meinsma, oprichter van 1BIM, is vrolijk als hij voor ons interview aanschuift. Ondanks de grote hoeveelheid werk die zijn bedrijf deze dagen op haar schouders heeft, is de jonge vader in staat op zijn gemak een uurtje vrij te maken voor BIMregister. “Het staat in de planning en ik heb er tijd voor gemaakt!” Het is kenmerkend voor het overzicht dat hij bouwpartijen biedt met het inzetten van het Bouw Informatie Model.

“Hoe je een Bouw Informatie Model opzet, hangt samen met het zo min mogelijk verspillen van tijd. In overleg met de opdrachtgever zorg ik ervoor dat er een digitaal prototype van het gebouw komt waarmee je faalkosten voorkomt. Alleen de relevante informatie gaat het model in. Er is ook maar één model waarin alle partijen de waarheid, de juiste stand van zaken inzien. Daarom werk ik het liefst met BIMcollab. Een omgeving waar alle betrokken partijen bij kunnen voor modelvalidering en issuemanagement rondom het Bouw Informatie Model.

De meeste faalkosten komen voort uit miscommunicatie. Naar mijn mening komt dat doordat wij als mens geneigd zijn om problemen zelfstandig op te lossen en daardoor vanwege de snelheid los van de bron gaan werken. Wij (1BIM) proberen onze opdrachtgevers bewust te maken dat wij onbewust dagelijks los van de bron werken en hierdoor de risico’s op fouten aanzienlijk verhogen. Dit doe je bijvoorbeeld al, als je een los mailtje stuurt naar iemand: alleen jij en degene die de mail ontvangt weet wat er speelt. Nergens is deze communicatie centraal geborgd. Daarom proberen wij ons steeds de vraag te stellen: moeten wij deze mail écht gaan sturen? En hoe kan dit centraler? Wij makende hele dag kopieën van iets, en elke kopie is een risico op miscommunicatie:

  • Een los mailtje sturen (met of zonder bijlage).
  • Iets downloaden.
  • Iets printen.
  • Een mondelinge afspraak die genotuleerd wordt.
  • Documenten met WeTransfer sturen.
  • Etc.

Bovenstaande heeft niets met het BIM model te maken, maar wel met de BIM-methodiek: wij moeten meer integraal data gestuurd samenwerken en communiceren vanuit één centraal platform / database. Er mag maar één waarheid zijn voor iedereen, en daar hoort een compleet andere werkwijze bij dan dat je traditioneel gewend bent.

BIM Uitvoeringsplan

1Bim zorgt voor een prettig werkbaar en efficiënt BIM Uitvoerigsplan (BUP), waarin alle samenwerkingsafspraken worden gemaakt. “Wie gaat welk deel van het model maken en hoeveel informatie geven we de onderdelen mee? In BIM kun je alles uitgebreid documenteren. Maar als dat niet nodig is, verspil je tijd. We maken daarom van te voren goede afspraken over wat de relevante informatie is die in het model moet staan.

Met een open BIM workflow ben je niet afhankelijk van het modelleerpakket van de deelnemers. We hanteren de standaarden die BIM loket heeft vastgelegd. “Er moet natuurlijk ruimte zijn voor eigen inbreng. Zolang dit het proces ten goede komt, nemen we het natuurlijk graag mee. Maar omdat er zoveel mogelijk is in BIM ben je snel te veel info aan het opstapelen. BIM is een term waar mensen heerlijk op kunnen zweven, dat is bij ons anders.

Alles is afhankelijk van de opdrachtgever. Als de opdrachtgever een ‘as buildt’ model wil hebben, zorgen we ervoor dat er middels een pointcloud een realistisch model van de werkelijkheid wordt gemaakt. Maar als dat niet nodig is doen we dat niet. We houden ons doorgaans aan de productiemodellen zoals die door de leveranciers worden geleverd. 1BIM zorgt daarmee vanaf de start van het project voor een transparante basis waarop partijen verder bouwen. 1BIM Modelleert, coördineert en verzorgt het management van gebouwdata. Doordat het bureau kennis heeft van alle bouwdisciplines weet het precies wat elke partij aan informatie nodig heeft op welk moment. Niet meer en niet minder.

Breed geschoold en de ontdekking van BIM

Meinsma vervolgde zijn opleiding MBO Electro in Groningen met Bouwkunde. Ik wist na het MBO echt nog niet wat ik leuk vond en wilde graag meer weten over architectuur. Voor BIM was nog niet zoveel aandacht, maar toen ik na de opleiding rond 2014 een baan aangeboden kreeg in Eemshaven, in the middle of nowhere, bleek het te zijn voor het data center van Google. En hier werd gewerkt rond BIM modellen. Het was vrij vooruitstrevend en ik leerde er veel over deze manier van samenwerken. Dat werd ineens nog intensiever toen de supervisor terug moest naar Ierland en ik gevraagd werd lead coördinator te worden. Hoewel het voor mij veel zwemmen betekende, was het ook zeer leerzaam vooral op het gebied van het Bouw Informatie Model. Dit is precies wat ik wil, dacht ik. Alleen niet in deze setting. Na anderhalf jaar ging ik voor Plegt Vos werken en leerde meer de aannemers kant kennen. Ik heb hier geholpen de BIM implementatie uit te voeren en heb daarbij vijf jaar veel en uitdagende projecten gedaan.

In die jaren ontdekte ik ook dat BIM zoveel meer is dan alleen de aannemers kant. Een belangrijk onderdeel bij het BIMmen is om de faalkosten te verminderen. Dan moet je daar al vanaf het begin op inzetten. Ik was er aan toe om dat voor de hele bouwketen op te pakken en te begeleiden. Ik kreeg een aanbieding om het bij weer een volgend bedrijf op te pakken, maar ik besloot de stap te wagen om zelf een onderneming op te zetten.” De kennis van de elektrotechniek, de aannemerij, architectuur en BIM komt bij 1BIM perfect samen.

Ruim een jaar geleden startte Meinsma met 1BIM. Het jonge bedrijf speelt het klaar om al veel diverse projecten te helpen opzetten. Een dag in de week begeleidt Meinsma de mannen van Plegt Vos bij het bewaken van de BIM projecten. 1BIM zet zich in bij de realisatie van het Feringa building in opdracht van Ballast Nedam voor de RUG in Groningen. En Meinsma zet zich daarnaast ook nog in voor het versnellen van het UO-traject bij de door aardbevingen getroffen woningen en gebouwen.

“Het gaat me aan ’t hart. De bewoners wachten al jarenlang op oplossingen. Dus probeer ik ook daar met een gestroomlijnd plan en slimme samenwerking snelheid te maken met het afhandelen van het probleem. Er hoeven van de gebouwen geen enorme modellen te worden gemaakt. Daarom kijken wij hoe data een rol kan spelen in het versnellen van dit proces.”

BIMregister en BIM Onderwijs partner

Deze ontwikkelingen maken zij graag zichtbaar via deregistratie in het BIMregister en het BIM Onderwijs partnerschap. “Afgelopen oktober heeft 1BIM ook op de BIM Onderwijsdag gestaan met een stand. Het was erg leuk om daar de kennis te delen en in contact te komen met nieuwe talenten, bestaande contacten maar ook nieuwe contacten op te doen. Vanuit 1BIM kijken wij uit naar de verdere samenwerking. Mocht je enthousiast zijn over BIM, in de omgeving van Groningen wonen en aan de slag willen bij een jong, energievol en groeiend BIM bedrijf laat het mij dan gerust weten, de contact gegevens zijn te vinden via het 1BIM bedrijfsprofiel.”


Door: BIMregister

#replace title#