Het zijn vooralsnog vaak twee gescheiden werelden: Geo en BIM. Het uitwisselen van informatie en het versterken van elkaars mogelijkheden staat nog in de kinderschoenen. Maar volgens John Joosten en Frederik Boersma van GeoBIMexperts is nu het moment om stappen te zetten naar een betere integratie van elkaars informatie. GeoBIMexperts helpt organisaties in het beter benutten van gerelateerde technologie, data en processen daar op in te richten. Dat kan bijvoorbeeld door informatie over de omgeving en bodemopbouw toe te voegen aan ontwerpmodellen die het ontwerp en de kwaliteit van de gebouwde omgeving uiteindelijk verbeteren.
John Joosten, managing consultant en Frederik Boersma business consultant van GeoBIMexperts zijn stellig: In veel gevallen mist het Bouw Informatie Model (BIM) relevante gegevens over de omgeving. Aan het begin van het ontwerp zijn deze gegevens van groot belang en in de gebruiksfase eveneens onmisbaar. Joosten: “Omgevingsfactoren bepalen in grote mate de kwaliteit van een woning of kantoor. Krijg je voldoende zonlicht binnen? Hoe zijn de zichtlijnen, hoe zit het met geluidshinder? Waar liggen de kabels en leidingen? Voor de infra sector is de ondergrond van groot belang en maakt het groot verschil of de weg op veengrond of klei wordt aangelegd.”
Omgevingsinformatie wordt vastgelegd in een geografisch informatiesysteem (GIS). Een informatiesysteem waarmee (ruimtelijke) gegevens of informatie over geografische objecten kan worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd. John: “Onze klanten gebruiken de informatie voornamelijk voor het beheer van hun assets; Voor de overheid is dat de openbare ruimte, voor de utiliteit sector zijn dat de kabels en leidingen. Voor de provincie onder andere het wegennet en grotere kunstwerken.”
“Deze informatie is veelal in 2D vastgelegd. In de communicatie wordt ook nog steeds gewerkt met 2D kaarten. Er is groeiende behoefte aan 3D analyses. En vanuit de BIM hoek is behoefte aan omgevingsgegevens. Gemeenten eisen bij de ontwerpen voor nieuwbouw aandacht voor omgevingsfactoren. De twee werelden krijgen steeds meer met elkaar te maken. Er liggen hier veel kansen voor kostenreductie door betere samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.”
Frederik Boersma: “Helaas zijn Geo en BIM werelden met verschillende disciplines en systemen. Voor iemand vanuit de Geo hoek is het nog moeilijk deze BIM gegevens te laden en andersom is er ook nog weinig ervaring. Zelfs bij grote bouwers zijn het nog twee gescheiden disciplines. Het is nu een goed moment om partijen te ondersteunen die integratie van gegevens mogelijk te maken. Software leveranciers Autodesk en Esri vanuit de GIS hoek hebben de handen ineen geslagen en diverse andere ontwikkelingen maken tevens de weg vrij voor samenwerking en standaardisatie.”
Dat de integratie inmiddels wereldwijd een thema is, wordt de laatste tijd heel duidelijk. Frederik volgde onlangs nog een presentatie van de Autodesk University waarin bij de uitbreiding van Heathrow Airport de gegevens van de omgeving aan de basis al werden meegenomen in de plannen en het ontwerp. “Bij dat soort opdrachten kun je natuurlijk niet zonder Geo informatie”.
Integreren van beheren en bouwen
“Integreren van Geo en BIM is ook een beetje integreren van beheren en bouwen. GIS wordt traditioneel bij de opdrachtgever gebruikt, BIM bij de bouwers. Maar het originele BIM concept gaat ook over beheer. Het Verenigd Koninkrijk is hierin al heel ver. Het is verplicht bij elke opdracht voor de overheid om BIM te implementeren als een samenwerking van de hele keten inclusief het ‘bouwen om te beheren’. De Pas1192 is hiervoor in gebruik en nu ook de ISO19650. Ook in Nederland zal de verbinding tussen beheren en bouwen en dus ook GIS en BIM snel gemaakt worden. Daar willen wij graag bij helpen,” zegt Frederik.
GeoBIMexperts adviseert en ondersteunt bedrijven bij de integratie van de GIS en BIM informatie. Nog maar een aantal maanden oud heeft het bedrijf met haar experts wel al jarenlange ervaring op dit vlak. John: “We helpen bij het opstellen van een meerjarenplanning. En we zorgen voor ondersteuning door de ontwikkelteams te koppelen aan experts die beide werkgebieden beheersen. Er zijn al veel experts in de markt. Onze partners, aandeelhouders en partijen die we kennen in de markt maken een netwerk van deskundigen waaruit we kunnen putten. Als we het niet in huis hebben, helpen wij de juiste partij te vinden om projectteams te ondersteunen. Van aanbestedingen tot en met configuratie en datakwaliteit. We zijn hierin onafhankelijk van software leveranciers en bieden de keuze tussen standaardpakketten en open source-oplossingen.”
“Ook geven we trainingen en delen we onze kennis met partners zoals BIMregister. De bedrijven binnen het BIMregister netwerk informeren wij dan ook graag,” voegt Frederik toe. “Het delen van kennis voorkomt fouten in het bouwproces. Dat is één van de grootste voordelen van de integratie van gegevens.”
Door: BIMregister