Datum nieuws
11 mei 2023
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM visie
Contact opnemen

Esri Nederland is distributeur van het softwaresysteem ArcGIS: een platform voor het beheren, visualiseren en analyseren van geografische informatie. Frank de Zoeten, business developer bij Esri Nederland voor de AEC-markt (Architecture, Engineering en Construction): “Met ArcGIS heb je in één keer toegang tot al deze informatie en heb je een systeem om deze op een veilige manier te beheren en te delen met stakeholders.”

Frank vervolgt: “Onze GIS-software brengt allerlei soorten informatie met een ruimtelijke component samen, zoals lucht- en satellietbeelden, informatie over de opbouw van infrastructuur, kadastrale gegevens, kabels en leidingen, puntenwolken gemaakt door drones, ondergrondinformatie, sonderingen en demografische gegevens. Dit gebeurt in verschillende lagen die betrekking hebben op een bepaalde plek. De informatie is in 2D en 3D te gebruiken in bijvoorbeeld een webapplicatie. Om het gemakkelijk te maken voor gebruikers bieden we hiervoor een levende atlas met honderden lagen relevante Nederlandse data.”

Van ontwerp tot beheer

Wereldwijd maken 350.000 organisaties gebruik van ArcGIS. In Nederland wordt de software veel gebruikt door asseteigenaren zoals Rijkswaterstaat, ProRail, Schiphol, havenbedrijven, waterschappen en nutsbedrijven, provincies en gemeenten. Ook gebruiken aannemers zoals BAM, Heijmans, Dura Vermeer, VolkerWessels, Boskalis en Tebodin ArcGIS voor het uitvoeren van beheer en onderhoud, maar ook bij ontwerp en engineering, bijvoorbeeld bij grote infrastructurele projecten.

ArcGIS en BIM

GIS is een integraal onderdeel van het BIM-proces met als doel het voorkomen van faalkosten en efficiënter werken. “Informatie uit BIM ontwerpsoftware, zoals tekeningen en BIM-modellen, kan in ArcGIS gebruik worden voor visualisatie en analyses, bijvoorbeeld van de raakvlakken van een model met de omgeving”, vertelt Frank. “Hierbij kun je denken aan kabels en leidingen, maar ook aan gevoelige natuurgebieden en overstromingsgevoelige gebieden. Ook zijn er mogelijkheden voor zichtanalyses en zonnestudies. In de ArcGIS webomgeving kan zo een ruimtelijke digital twin ingericht worden met gedetailleerde BIM-modellen. Ook voorziet ArcGIS in mobiele applicaties om keuringen en inspecties eenvoudig in te richten en te gebruiken.

Samenwerking met Autodesk

Esri bestaat 54 jaar en houdt zich dus al decennialang bezig met geografische informatie. Vanuit haar visie om relevant te zijn bij opgaven als klimaatadaptie en bevolkingsgroei en de hierin belangrijke AEC-sector zo goed mogelijk te ondersteunen met GIS, startte het bedrijf een strategische samenwerking met Autodesk. “Door de integratie van ArcGIS en Autodesk is het mogelijk om informatie direct vanuit de Autodesk Construction Cloud te gebruiken in ArcGIS en vanuit ArcGIS informatie uit ACC te gebruiken. Dit levert efficiënte workflows op en voorkomt informatieverlies en faalkosten.

Kennis delen

Esri Nederland ziet BIMregister als een goede plaats om te zien waar andere organisaties mee bezig zijn en informatie te delen. Frank: “We laten hier het belang van ontwerpen in context, met GIS en BIM, zien én laten zien wat er nu allemaal al standaard en zonder maatwerk mogelijk is. Daarnaast vinden we de onderwijskant van BIMregister ook zeer interessant. We werken samen met vele onderwijsinstellingen op mbo-, hbo- en wo-niveau. Ook hebben we een eigen tweejarig traineeship en vele stageplekken per jaar. Een interessante mogelijkheid voor studenten en afgestudeerden die ervaring op willen doen op het snijvlak van GIS en BIM.

#replace title#