Dakmontage ondersteuning voor zonnepanelen gerealiseerd met BIM

Datum nieuws
20 april 2023
Categorie BIM nieuws
Constructiebureau, Fabrikant, Installatiebureau, Staalconstructie
Vaardigheden BIM nieuws
BIM software
Contact opnemen

De duurzaam gerenoveerde flat - welke door productleverancier Inside Out - is voorzien van de solarmodule “Alpha”. Dit is een unieke modulaire oplossing voor het verduurzamen van de gestapelde gebouwde omgeving. De met BIM ontworpen frames met zonnepanelen zijn op het dak en aan de gevel van flatgebouw Noordertogt geplaatst. Na het in kaart brengen van de wensen van Inside Out, volgde een intensief engineeringsproces. De solarmodule -in combinatie met diverse Walraven producten- biedt een passende, duurzame oplossing.

Het proces in BIM

Het proces is gestart met het maken van een berekening. Uit de berekening kon BIM Engineer Ruud Koene zien dat er zes klemmen nodig waren per paneel. Dit in verband met de hoge frequentie van de wind en de belastbaarheid van het zonnepaneel.

Vervolgens heeft Ruud Koene een frame geconstrueerd in RAMA. In dit analyse programma worden de neer- en opwaartse krachten op de profielen geplaatst. Het analyse programma helpt bij het bepalen of het ontwerp stevig genoeg is en of er mogelijk geen sprake is van enige doorbuiging. Zodoende werd er voor een 41-62 profiel gekozen.


Het verder ontwerpen gaat vervolgens in Revit: met de door de klant versterkte IFC van de stalen onderconstructie worden de frames op de onderconstructie gemodelleerd. Er wordt dan een IFC-bestand van het totale project gemaakt. De klant krijgt op deze manier een eerste indruk van het model, ook het is mogelijk om eventueel nog enkele aanpassingen door te geven.

Dankzij de ontwerpen van de BIM engineer konden de frames in de Walraven fabriek geprefabriceerd worden. Op deze manier hoefden de zonnepanelen slechts op de bouwplaats gemonteerd te worden en hierna op het gebouw gehesen te worden. Dit scheelt veel tijd en kosten!

In het BIM ontwerp zijn de Walraven RapidStrut® Rail 41-62, 2d connectors en T-platen vastgesteld. Alle producten zijn behandeld met Walraven BIS UltraProtect® 1000 oppervlaktebehandeling en daarom geschikt voor binnen- en buitentoepassingen.

Walraven expertise beschikbaar !

Heeft u zelf ook een projectuitdaging waar u hulp bij wenst? Wij bieden slimme, creatieve en technische ondersteuning op het gebied van bevestigingen voor leidingen, luchtkanalen of kabelgoten, constructies voor technische installaties op daken zoals zonnepanelen of klimaatinstallaties, hulpconstructies (frames), brandveilige buis- en/of kabeldoorvoeringen, et cetera. Walraven denkt graag mee, zowel in engineeringsadvies, als in productkeuze.

Kijk hier voor meer informatie over de projectondersteuning van Walraven: www.walraven.com/nl/projectondersteuning

#replace title#