Bouwer heeft samenwerken en BIM goed in de vingers

Datum nieuws
26 januari 2021
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM standaard, BIM visie, Softskills
Contact opnemen

Vink bouw heeft inmiddels al jarenlange ervaring met het Bouw Informatie Model. Ernst Bouma, BIM regisseur bij Vink Bouw geeft aan hoe belangrijk het model is als drager van de informatie. Zowel in het bouwproces als bij het samenwerken binnen de organisatie en met de bouwpartners.

“Vink Bouw noemt zich ondernemend bouwer want de meeste opdrachten ontwikkelen en bouwen wij zelf, met alle bijbehorende risico’s en verantwoordelijkheden,” zegt Ernst Bouma, BIM Regisseur bij Vink Bouw. Als sinds 2015 gebruikt het bedrijf BIM als communicatie middel voor het bouwproces. Zeer gevarieerde projecten in grootte en in zowel nieuwbouw als transformatie.

“Het integreren van BIM in onze organisatie is geleidelijk gegaan. Je hebt altijd mensen die zo’n nieuwe aanpak terughoudend zijn, maar ook mensen die er juist enthousiast over zijn. Zonder te forceren gebruikten we die mensen in onze organisatie om de anderen mee te trekken. Ieder in zijn eigen tempo.”

“Ik doe veel vanuit gevoel en door zelf te onderzoeken, boeken te lezen en veel kennis te delen. Je krijgt mensen mee door bijvoorbeeld trainingen te geven en op de juiste manier te presenteren. Natuurlijk had ik in het begin veel sceptische reacties, maar nu zijn we zo ver dat ik niemand meer hoef te overtuigen dat de BIM werkmethodiek voordelen biedt.”

BIM overleg bij Vink Bouw

BIM is een krachtig hulpmiddel

BIM is voor Vink een echt goed communicatiemiddel. “Een goed Bouw Informatie Model laat collega’s snel zien wat er gebeurd. Het is voor de kostenraming, planning en uitvoering een krachtig hulpmiddel. Ook voor duurzame ontwikkeling als werken met een platform als Madaster en kwaliteitsborging, is het model goed te gebruiken,” constateert Bouma.

“De bal rolt. Medewerkers denken mee, doen voorstellen voor verbetering en zo krijgen we het steeds beter in de vingers. Zo gaat het eigenlijk hier binnen Vink bouw. We gebruiken wat we nodig hebben uit bestaande standaarden voor certificering als Lean of VCA. Verantwoordelijkheid nemen en lekker werken is bij ons prioriteit nummer één en daaruit volgt vanzelf dat aan de standaarden wordt voldaan.”

Ruimte voor initiatief

De organisatie is overzichtelijke en kan snel inspelen op initiatieven. Wat vrijdag wordt verzonnen kan bij wijze van spreken maandag worden uitgeprobeerd. “Zaak is wel dat je alle innovaties in kleine behapbare stukjes knipt. Dan is het door iedereen in de organisatie op te pakken. Niet 100 procent ineens, maar doe eerst eens 25 procent  en laat 75 voor wat het is.”

Binnen Vink is ruimte voor de nieuwe generatie bouwers. Bouma heeft goed contact met hbo en mbo opleidingen en begeleid diverse afstudeerders. “Wij vinden het super belangrijk bezig te zijn met studenten. De bouw biedt veel kansen en je kunt je eigen rol daarin vinden. We zoeken altijd naar assertieve mensen die ‘open minded’ de grenzen van de mogelijkheden durven te verkennen. We waarderen het als iemand met eigen wensen komt aankloppen. Durf te denken in andere systemen en processen, dat is wat ik de afstudeerders altijd meegeef.”

Vink Bouw knipt innovaties op in kleine stukjes

BIMregister kennis delen

Vink deelt haar kennis graag ook buiten het eigen bedrijf. Bijvoorbeeld met de Vink Bouw Academy. Een eerste serie kennisbijeenkomsten voor de bouwpartners is enthousiast ontvangen. “We werken steeds meer digitaal met modellen en efficiënt samenwerken wordt steeds belangrijker. De kennis die we hebben opgedaan delen we graag, want we geloven erin dat dit een belangrijk onderdeel is van ons partnerschap en samenwerking.”

“De Vink Bouw Academy kennisdagen werken als een katalysator om met elkaar het digitaal samenwerken naar een hoger niveau te brengen. We hebben een eerste reeks van 14 colleges gegeven voor onze partners. Heel specifieke vraagstukken waarin we helder ingaan op het hoe en waarom van onze werkwijze en BIM. Het is enthousiast ontvangen. Bij een volgende sessie denk ik dat we ook de partners vragen onderdelen te verzorgen. Voor ons kan een college over de fabricage van de breedplaatvloer weer erg interessant zijn.”

Nu het bedrijf al zo ver is met het toepassen van BIM in haar organisatie, rijst de vraag of er voor Vink Bouw wel wat te halen is in samenwerkingsplatforms als BIMregister, waar het bedrijf zich onlangs bij aansloot. Bouma: “Ik denk zeker dat wij er wat aan hebben. Ieder is met zijn eigen reis bezig maar je maakt elkaar altijd beter. Ik heb het geloof dat als ik met tien mensen in een werkgroep zit en ik er kennis deel dat ik het tien keer terug krijg. Misschien niet direct maar op den duur zeker!”

Vink Bouw en BIM Onderwijs geven les bij het mboRijnland

Bouw Informatie Model van ‘De Drie Koningen’ 

Bouma geeft als voorbeeld van het voordeel van het gebruik van het Bouw Informatie Model bij transformatie graag het project ‘De Drie Koningen’ in Amsterdam. Drie voormalige watersilo’s op Zeeburgereiland krijgen een multifunctionele herbestemming. Architectenbureau TANK en ontwikkelcombinatie Vink Bouw - Grayfield maken van de ronde betonconstructies drie iconische gebouwen met ruimte voor een kinderspeelvoorziening, wellness, horeca, kantoren en drie openbare dakterrassen.

Bouma: “Het was van groot belang om een bestaande situatie nauwkeurig in het Bouw Informatie Model te krijgen. 3D scannen en pointclouds helpen daar goed bij. Er komt een flinke staalconstructie in. Als we van de bestaande tekeningen uit waren gegaan had dit nooit gepast. Door de jaren heen zijn de silo’s zo vervormd. Het hele project is met behulp van een 3d scan in kaart gebracht en er waren grote verschillen waarop we de ontwerpen tijdig konden afstemmen.”

Bouwproject ‘De Drie Koningen’ in Amsterdam

De mogelijkheden van het Bouw Informatie Model lijken onbeperkt

En voor Vink stopt BIM niet bij het bouwmodel van een (transformatie) project. De methodiek zal door heel de organisatie helpen bij het constante verbeteren van samenwerking. Omdat binnen Vink vrijwel het hele proces van ontwikkeling tot oplevering intern plaatsvindt, kijkt Bouma ook naar systemen om één op één overdracht van documenten en informatie te realiseren.

“Ik ben daarvoor met meerdere software ontwikkelaars in gesprek. We zien dat Autodesk er ook naar kijkt. Zo schrijft bijvoorbeeld het Amerikaanse bouwbedrijf Katerra haar eigen software onder de naam Apollo. Een methode die er voor zorgt dat er geen kennis verloren gaat en dat bijvoorbeeld de informatie die uit de evaluatie van een bouwproces naar voren komt, direct weer bijdraagt aan het verbeteren van het proces.” De mogelijkheden van het Bouw Informatie Model lijken onbeperkt; Bouma: “Er valt hier nog veel te winnen.”

 

Door: BIMregister

 

#replace title#