Onze modellen omvatten die informatie die nodig is voor een slim proces
Bouwbedrijf Vrolijk is een ontwikkelende bouwer voor de utiliteitsbouw, woningbouw en culturele sector. Het bedrijf werkt al jaren met BIM, maar zette twee jaar geleden een nieuwe stap op dit gebied. Rob van den Berg, BIM Manager bij Bouwbedrijf Vrolijk: “Door ‘Slimmer BIMmen’ verhogen we de kwaliteit van onze BIM-modellen en zorgen we ervoor dat deze perfect aansluiten op de wensen van onze klanten én van onze eigen organisatie.”
Bouwbedrijf Vrolijk maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. Het bedrijf startte ruim 20 jaar geleden als agrarisch bouwer, maar is vandaag de dag met name actief in de utiliteitsbouw en woningbouw. Een belangrijke tak van sport voor Bouwbedrijf Vrolijk zijn distributiecentra. Als specialist op dit gebied bouwt het bedrijf onder meer mee aan het langste DC van de Benelux in Moerdijk en aan een bijzonder DC in Amsterdam waar vrachtwagens op de eerste verdieping binnenrijden.
Rob van den Berg: “Wij staan onze opdrachtgevers graag bij; van het eerste idee tot het uitwerken van voorstellen en daarna de realisatie. Hierbij onderscheiden we ons door mee te denken met de klant, flexibiliteit en door het feit dat afspraak bij ons ook echt afspraak is. Of het nu gaat om de vergunningsaanvraag, de planvoorbereiding of de uitvoering: BIM is altijd onderdeel van ons proces. Daarom werken we niet langer met een BIM-afdeling, maar maken onze BIM-modelleurs deel uit van onze projectteams. Zo kunnen we in deze teams snel schakelen en met BIM samen toewerken naar een optimaal resultaat.”
“Onze klantvraag staat centraal in alles wat we doen,” zegt Rob. “Toch zien we dat nog niet al onze klanten zich met BIM bezighouden. Door BIM toe te passen ervaren zij alsnog de voordelen. Want als wij met behulp van BIM ons werk goed doen, merkt de klant dat indirect ook. Zo worden er minder fouten gemaakt, zijn er minder faalkosten en verloopt de communicatie soepeler door een efficiënter proces. Kortom: dankzij BIM wordt de kwaliteit gedurende het gehele traject gewaarborgd”
“BIM biedt ontzettend veel mogelijkheden”, stelt Rob. “Ik omschrijf het ook wel als een kapstok waar je wel honderd jassen aan kunt hangen. Maar welke jas trek je nu eigenlijk aan? Twee jaar geleden hebben we binnen onze organisatie gevraagd welke informatie zij graag zouden zien in onze BIM-modellen. Want onze modellen bestaan niet alleen uit mooie, technische plaatjes, ze bevatten ze ook de informatie die nodig is voor een slim proces. We verzamelden alle antwoorden van alle afdelingen, wat ons heel veel nieuwe inzichten gaf. Zo gaven onze werkvoorbereiders aan dat zij hoeveelheden uit het model wilden kunnen halen, deelden constructeurs welke informatie zij wél en juist niet zouden willen zien en gaf de afdeling Marketing aan dat er met VR en AR veel interessante mogelijkheden zijn”
Op basis van de bevindingen investeerde Bouwbedrijf Vrolijk in een goede basis. “We investeerden in een goede, digitale gereedschapskist. Hiervoor namen we een programmeur in dienst om een aantal zaken te ontwikkelen, zoals het element ‘families van objecten’ die we gebruiken binnen ons bedrijf. Hiermee maken we het collega’s makkelijker om de juiste objecten te gebruiken en verhogen we de kwaliteit van de BIM-modellen. Ook investeerden we in een eigen Cloudomgeving waar andere partijen met ons samen kunnen werken. Hier kunnen zij hun data direct inlezen om vervolgens bijvoorbeeld clashcontroles uit te voeren. Nog steeds zetten we elke dag nieuwe stappen om slimmer te BIMmen, waardoor ons BIM-proces elke dag nóg beter wordt.”
Nadat kantoren in Zevenbergen en vervolgens Moerdijk te klein werden, vestigde Bouwbedrijf Vrolijk zich in Breda. Rob: “Hier hebben we niet alleen voldoende ruimte voor alle collega’s, maar zijn we ook beter bereikbaar voor studenten. Dat vinden we belangrijk, want zij worden uiteindelijk onze nieuwe collega’s. We investeren dan ook graag in hen, bijvoorbeeld door stageplekken te bieden voor meewerkstagiaires en afstudeerders. We vinden het erg leuk om jonge mensen te begeleiden. Als partner van BIMregister versterken we onze aansluiting bij het onderwijs en met andere BIM-zielsverwanten. We komen graag met hen in contact om bijvoorbeeld samen te sparren over problemen waar we tegenaan lopen of de beste manier om zaken aan te pakken. We kijken dan ook uit naar een mooie samenwerking!”