Bouw Informatie Model en realiteit naadloos verbonden

Datum nieuws
19 januari 2021
Categorie BIM nieuws
Overig
Vaardigheden BIM nieuws
Laserscannen
Contact opnemen

Leica Geosystems producten vertalen de werkelijkheid naar het Bouw Informatie Model (BIM) en van het ontwerp naar de realiteit. Precisie gereedschap dat ondersteund wordt met software om model en realiteit naadloos met elkaar te verbinden. Arno Kijzerwaard en Hans Liebrand geven ons een korte introductie van het hoogwaardige gereedschap.

3D model van de huizen en straten

Vijf minuten lopen door het dorp en de Pegasus Backpack van Leica Geosystems verzamelt voldoende gegevens voor een 3D model van de huizen en straten. Een laser maakt een puntenwolk waarin de gelijktijdig gemaakte foto’s van de omgeving worden geïntegreerd. Het lijkt op Google streetview, maar dan meetbaar, nauwkeurig en te importeren in 3D tekenprogramma’s, zoals AutoCAD.

Pegasus Backpack scant omgeving

Arno Kijzerwaard werkzaam bij Leica Geosystems als Senior Marketing Executive Benelux en Hans Liebrand als verkoper van Leica Geosystems Reality Capture oplossingen, verrassen er hun klanten mee. “Eenvoudig te bedienen en een zeer hoge nauwkeurigheid,“ zegt Liebrand. “Leica Geosystems heeft een brede range aan mogelijkheden om de werkelijkheid vast te leggen in modellen. Al naar gelang de gewenste nauwkeurigheid is een Leica product beschikbaar. Gebruiksgemak staat daarbij voor ons voorop. Hoewel de apparatuur zeer geavanceerd is, kun je met onze e-learning instructies in een uur of twee het apparaat bedienen.”

“Onze apparatuur is gedurende het hele bouwproces in te zetten,” voegt Kijzerwaard toe. “De weergave van de bestaande situatie, het uitzetten van de maten in de bouw, het bewaken van de voortgang en het registreren van de eindsituatie voor asset management.”

Samenwerking Autodesk

Leica Geosystems is onderdeel van wereldmarktspeler Hexagon. Leica Geosystems is van origine hardware fabrikant. De producten zijn al jaren het vertrouwde gereedschap voor landmeters en voor maatvoerders in de bouw die nauwkeurige metingen maken in het veld. Liebrand: “Maar ondertussen bieden we ook oplossingen in combinatie met software. Daarbij ging Hexagon een nauwe samenwerking aan met Autodesk. Met de Autodesk applicatie Cloudworks is de door onze apparatuur gemaakte puntenwolk van de realiteit makkelijk te vertalen naar een 3D Bouw Informatie Model.”

3D laserscaning

Een digitale kopie van de omgeving, een braak stuk terrein of in een bestaande gebouwde omgeving, wordt met Leica-oplossingen vast gelegd door gebruik te maken van een total station, GPS of 3D laserscaning. De in het tekenprogramma geïntegreerde meetresultaten worden gebruikt bij het maken van het ontwerp. Een total station vertaalt dit ontwerp naar de bouwplaats. Het Leica gereedschap geeft precies aan waar wat volgens de tekening gebouwd moet worden.

Scannen op de bouwplaats

Tijdens het bouwen controleer je door middel van mobiel 3D laserscannen, zoals met de eerder genoemde Pegasus Backpack, of de ‘hand held’ versie BLK2GO. Hiermee controleer je eenvoudig of wat gebouwd is nog steeds correspondeert met het Bouw Informatie Model. Het instrument creëert een puntenwolk met een nauwkeurigheid op centimeterniveau*.

Hand held in gebruik

Puntenwolk voor precisie

Liebrand: “Er zijn grote, robuuste apparaten in ons assortiment voor het maken van mobiele 3D laserscans van de omgeving door de apparaten te plaatsen op een auto, trein of boot. Met de toevoeging van fotografische beelden kun je bij wijze van spreken ook zien of een boom een eik is of een berk.”

“De draagbare apparatuur is met name geschikt voor het maken van de ‘As Is’ beelden van de bouwplaats,” zegt Liebrand. “De beelden worden in Navisworks met het model vergeleken en gevisualiseerd. De puntenwolk helpt bij het detecteren van clashes. Met behulp van de software analyseer je automatisch en direct of in het ontwerp een getekend element de puntenwolk van de gebouwde realiteit raakt of kruist.”

Scangegevens uploaden en bewerken

Bouwprojecten in de cloud

Kijzerwaard voegt toe: “We hebben ook klanten die de scanapparatuur gebruiken voor het maken van realistische modellen, bijvoorbeeld: winkelcentra of ziekenhuizen. Deze met de hulp van een puntenwolk gemaakte mock ups, worden dan gebruikt in een meer gaming achtige omgeving. Brandweer en hulpverleners gebruiken deze modellen in een virtuele reality omgeving om te leren hoe te handelen tijdens brand of rookontwikkeling in een gebouw.”

Liebrand; “TBI werkt met Leica apparatuur en plaatst alle gegevens van de ingescande bouwprojecten in de cloud voor hun projectmedewerkers. Klanten zijn zelf eigenaar van de meetgegevens die de Leica apparatuur genereert. Je kunt ze, zoals TBI op een Jetstream Enterprize server beschikbaar stellen, maar natuurlijk ook gewoon ergens op de bedrijfsservers bewaren.”

“Aan het eind van het bouwproces gebruik je nauwkeurige Leica laserscanners, zoals de Leica RTC360, die scant met millimeterprecisie*. Dit doe je voor het vastleggen van het gebouwde product zodat de facility management en asset beheer dat kunnen gebruiken. Een exacte digital twin van het gebouw in de virtuele wereld, voor nauwkeurig inzicht en de staat van het gebouw voor de gebruiksfase.”

*Leica Geosystems specificeert nauwkeurigheden uitgebreid in de datasheets van hun oplossingen. Bekijk het Leica bedrijfsprofiel voor meer informatie.

Leica RTC360
 

Door: BIMregister

#replace title#