Nieuws
Datum nieuws
13 mei 2025
Categorie BIM nieuws
Fabrikant
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM software, BIM standaard, BIM visie, Data, Projectmanagement
BIM Register nieuwsbrief
Neem contact op met het bedrijf
Inhoudsopgave

BUVA ontwikkelt, produceert en levert innovatieve en duurzame producten voor een veilige leefomgeving. Dit zijn bouwproducten zoals hang- en sluitwerk, profielen, dorpels en ventilatieroosters – alles wat betrekking heeft op toegang tot woningen, zoals deuren en ramen. Hierbij werkt het bedrijf in toenemende mate met BIM.

BUVA werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en bestaat dus al heel wat jaren”, vertelt Onno Walter, Senior Projectbegeleider BUVA. “Ook zelf werk ik hier bijna 25 jaar. In deze jaren is de bouwsector flink veranderd. Waar we vroeger werkten met kasten vol papieren bouwtekeningen, gebeurt dit nu grotendeels digitaal. En ook hierin is volop ontwikkeling. Van pdf’s gingen we naar 3d-modellen en BIM, waarbij één model alle benodigde informatie omvat. Daarbij mogen onze producten natuurlijk niet ontbreken!”

BUVA BIM interface

Ruim een jaar geleden sloeg BUVA de handen ineen met BIMforce. Onno: “Het is duidelijk dat BIM de toekomst heeft. Hier willen wij klaar voor zijn. Samen met BIMforce ontwierpen we de BUVA BIM interface. In deze online webinterface kunnen we BIM-modellen van klanten inladen en hier onze producten aan toevoegen, om de modellen vervolgens weer te uploaden als IFC en aan de klant te verstrekken. Deze nieuwe werkwijze bespaart ons tijd en biedt veel voordelen voor de klant. De klant beschikt straks over alle benodigde informatie in één model.  Dit is handig tijdens de bouw, maar ook met het oog op beheer en onderhoud. Gaat er na 10 jaar een slot kapot, dan hoeft men dit enkel aan te klikken in het BIM-model. Alle specificaties, van de afmeting tot het artikelnummer, zijn vervolgens direct inzichtelijk. Zo kan er gemakkelijk en snel een nieuw exemplaar worden besteld. Zelf kunnen wij op basis van het model de offerte maken en beschikken we direct over alle gegevens om het traject verder in gang te zetten.”

BIM als nieuwe dienst

De BIM-basis staat dus bij BUVA. “Het is nu zaak dat steeds meer klanten hier ook daadwerkelijk mee gaan werken”, stelt Onno. “Dit is een proces in wording. Iedereen ziet het nut van BIM, maar deze nieuwe manier van werken betekent ook een investering.

Wanneer klanten er klaar voor zijn, bieden wij hen de tools om onze producten in het BIM-model op te nemen. We werken inmiddels bij een groeiend aantal klanten met BIM. Wanneer onze buitendienstmedewerkers (mogelijke nieuwe) klanten bezoeken, wijzen zij hen nu ook op de mogelijkheid om BIM te gebruiken. Ook voor bestaande klanten werken we aanvragen voor producten voor bouwprojecten desgewenst uit in BIM. En we blijven stappen zetten. Zo werken we nu met BIMforce aan een nieuwe, verbeterde interface die nog mooier en gebruiksvriendelijker is.”

Succesvolle BIM-integratie in Leiden

Een mooi voorbeeld van deze nieuwe manier van werken is het project Robijnhof in Leiden, waar BUVA samen met de aannemer ‘Bouwbedrijf M.J. De Nijs’ BIM succesvol inzette. In dit project werd het volledige hang- en sluitwerk van BUVA via de eigen interface geïntegreerd in het BIM-model van de klant. “Dankzij de koppeling tussen het model en de BUVA-productgegevens kon alle informatie – van slot tot scharnier – direct worden teruggevonden in het digitale gebouwmodel. Dit zorgde voor een efficiënte samenwerking tussen de betrokken partijen, minimale risico’s tijdens levering én een waardevol naslagwerk voor beheer en onderhoud.” Een aanpak die volgens Onno laat zien hoe BUVA en klanten als M. J. De Nijs samen het maximale uit BIM halen.

Benieuwd wat BUVA met BIM voor jouw project kan betekenen?

Onze specialisten denken graag met je mee over de integratie van onze producten in jouw BIM-model. Neem vrijblijvend contact met ons op via het formulier op deze pagina of ons bedrijfsprofiel in het BIM Register.


 

 

Reacties (0)
Zie alle reacties van de lezers
Er zijn nog geen reacties geplaatst
#replace title#