Wat doet een BIM-manager? Michèle Mollet (Fimble) over BIM in de praktijk

Nieuws
Datum nieuws
15 april 2025
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie, Werving
BIM Register nieuwsbrief
Neem contact op met het bedrijf
Inhoudsopgave

Michèle Mollet - BIM-manager bij Fimble
Michèle Mollet - BIM-manager bij Fimble

Gebouwinformatie toegankelijk, betrouwbaar en praktisch toepasbaar maken, zodat opdrachtgevers slimmer kunnen ontwerpen, bouwen en beheren: dat is het doel van Fimble. Om dit doel te bereiken, biedt het BIM-advies- en modelleerbureau een breed dienstenpakket. “Wij adviseren, modelleren, digitaliseren en automatiseren”, vertelt Michèle Mollet, BIM-manager bij Fimble. “Hierdoor kunnen we klanten op veel vlakken ondersteunen.”

Voordat Michèle bij Fimble aan de slag ging, werkte ze bij architecten- en constructiebureaus en de laatste jaren bij een Autodesk reseller. Michèle: “Ik kwam bij verschillende partijen over de vloer om trainingen te geven, templates te bouwen en zaken mee uit te werken met Revit. Een leuke baan, maar ik vond het jammer om na een opdracht steeds afscheid te moeten nemen. Ik wilde graag voor één partij én meer in de praktijk aan de slag. Zo kwam ik in 2021 terecht bij Fimble: een organisatie met een hecht team waarmee we steeds vooruit kijken.”

Van modelleur tot BIM-manager: een carrière in digitalisering

Michèle startte als senior BIM-modelleur en -adviseur. Enkele jaren geleden volgde ze de opleiding tot BIM-manager, waarna ze in deze functie aan de slag ging. “Als BIM-manager heb ik een heel afwisselende en leuke baan. Ik ben bezig met modelleren, maar heb ook de leiding over het team modelleurs. Hierbij kijk ik onder meer hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op de juiste plek zit. Ook zit ik regelmatig met de directie om tafel om onze koers voor de toekomst uit te stippelen.”

Wij zijn bezig met BIM in de breedste zin van het woord

“Bij Fimble werken we aan uiteenlopende projecten, van houtskeletbouw tot aan het digitaliseren van puntenwolken naar 3D-modellen. Van de week heb ik zelfs nog een museumstuk gemodelleerd. De variëteit in projecten vraagt steeds om een andere denkwijze. Ik zie het als een uitdaging om onze mensen op de juiste positie te zetten om de vraag van klanten zo goed mogelijk in te vullen.”

BIM-modelleren én automatiseren: efficiënter bouwen met slimme processen

Een van de grote projecten van Fimble, is voor een bedrijf in hout- en skeletbouw. “Een aantal jaar geleden vroeg deze klant ons om tekenwerkzaamheden te verrichten. Dat kon uiteraard, maar we zagen ook direct mogelijkheden om deze sneller en efficiënter uit te voeren. Hier stond de klant voor open. Naast het modelleerwerk, zijn we processen verder gaan automatiseren, waardoor we nu bijvoorbeeld vanuit BIM-modellen productiebladen en zaaglijsten kunnen genereren. Dit biedt veel voordelen! De fabriek zag haar aantal aanvragen hierdoor dan ook flink toenemen. En ook kregen wij zelf aanvragen voor soortgelijke projecten voor afbouwers.”

BIM-oplossingen op maat: Fimble denkt mee met klant en gebouwbeheerder

Andere belangrijke takken van sport voor Fimble zijn bouwkundige engineering en het uitwerken van pointclouds. “We werken hierin samen met verschillende scanpartijen”, vertelt Michèle. “Zij scannen een gebouw in, waarna wij op basis van de scans een model maken. Hierbij denken we zo goed mogelijk mee met de klant: de eigenaar of beheerder van een gebouw. Welke informatie is belangrijk? En hoe gaat deze het model gebruiken? Door met die wensen aan de slag te gaan, zorgen we voor een model waar de klant alle benodigde informatie uit kan halen.”

Schiphol busgates van de B, D en G-Pier
Schiphol busgates van de B, D en G-Pier

En Fimble gaat nog een stapje verder: “Sinds kort maken we gebruik van een platform waarmee we BIM-modellen en tekenwerk inzichtelijk maken. Klanten hebben hierdoor niet langer noodzakelijk zelf software nodig, maar kunnen het model ook op het online platform bekijken en dit gebruiken om het digitale bouwwerk in te meten of virtueel door een gebouw te lopen. Tot slot maken we ook NEN2580 rapportages van gebouwen voor vastgoedontwikkelaars en geven we BIM-advies aan uiteenlopende klanten, van toeleverancier tot eigenaar. Kortom: we zijn bezig met BIM in de breedste zin van het woord!”

Kracht van een compact BIM-team: snel schakelen en hoge kwaliteit leveren

Michèle: “Met dertien medewerkers is Fimble geen heel groot bedrijf. Hierdoor zijn de lijnen kort en kunnen we heel snel schakelen. Als team zijn we goed op elkaar ingespeeld en kennen we elkaars sterke kanten. Zo kunnen we goede projectteams samenstellen passend bij de vraag van een klant en leveren we een hoge kwaliteit. Van adviseren en modelleren tot digitaliseren en automatiseren: wij bieden altijd een passende oplossing.”

Wil jij ook BIM-processen optimaliseren of een compact BIM-team inschakelen? Neem contact op met Fimble voor BIM-advies op maat.

Reacties (0)
Zie alle reacties van de lezers
Er zijn nog geen reacties geplaatst
#replace title#