BIM bouwkunde werkt tegenwoordig bijna uitsluitend nog in 3D (BIM)modellen

Datum nieuws
19 maart 2024
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie
Contact opnemen

“Werken met BIM biedt niet alleen veel voordelen, maar is ook simpelweg leuk”

BIM bouwkunde staat voor een jarenlange ervaring in 3d-modelleren en een brede, flexibele dienstverlening voor zowel particulieren als bouwprofessionals. Directeur en BIM manager Fred Berg: “Onze dienstverlening is gebaseerd op het leveren van maatwerk en wordt geheel afgestemd op de vraag en wensen van onze klanten. Hierbij kun je denken aan het uitwerken van de tekeningen voor een verbouwing van een villa, maar ook het opzetten van een compleet virtueel BIM-model, waarin het ontwerp tot in detail is uitgewerkt – inclusief constructie- en installatie-onderdelen van derden – om faalkosten tot een minimum te beperken.”

Transformatie winkel-woonhuis in 6 appartementen te Roelofarendsveen

De aanleiding van het ontstaan van BIM bouwkunde was het feit dat steeds meer aannemers projecten zelf bouwtechnisch gingen uitwerken. Fred: “Hier wilden wij graag bij ondersteunen. Wij voeren teken- en modelleerwerk uit voor bijvoorbeeld aannemers die hier zelf geen of te weinig capaciteit voor hebben of projectontwikkelaars die hiervoor een onafhankelijk bureau willen betrekken. Daarnaast werken we ook voor particuliere opdrachtgevers.”

Wie BIM bouwkunde inschakelt kan rekenen op de jarenlange ervaring van Fred en zijn collega’s. “Wij hebben veel ervaring met 2d-tekenen, maar zijn hier niet in blijven steken. Op het gebied van AutoCAD waren wij een van de voorlopers in Nederland. Ook modelleerden we hierin een aantal jaren in 3d, in AutoCAD Architecture. Omdat we in dit programma tegen beperkingen aanliepen, zijn we in 2007 aan de slag gegaan met Revit. Twee jaar later stapten we volledig over naar deze software. Met Revit kunnen we probleemloos in 3d modelleren. Dit heeft niet alleen veel voordelen, maar is ook simpelweg leuk om te doen. Je ziet gebouwen ontstaan. Na al die jaren heb ik nog steeds veel plezier in het modelleren. Dat merken klanten ook.”

Fred Berg is het winkel-woonhuis uit Roelofarendsveen aan het modelleren

“BIM” van BIM bouwkunde

“Wij tekenen, of beter gezegd modelleren, vandaag de dag vrijwel volledig in 3d met Revit”, vertelt Fred verder. “Zoals gezegd biedt dit ontzettend veel voordelen. Door gebouwen al voor ze daadwerkelijk gebouwd worden in 3d te modelleren spoor je mogelijke problemen snel op, nog voor ze in de praktijk kunnen ontstaan. Ook kun je ingewikkelde zaken vooraf goed uitdenken en de onderlinge samenhang tussen de verschillende disciplines goed in de gaten houden en verbeteren. Vroeger werd het uitwerken van moeilijke hoeken nog wel eens naar de bouwplaats verschoven, maar het voorkomt veel tijd en kosten om het vooraf virtueel te ontwikkelen. Wanneer partijen toch liever 2d informatie ontvangen kunnen we uiteraard vanuit het 3d-model 2D AutoCAD-tekeningen genereren.”

“Om ons heen zien we dat steeds meer bedrijven aan de slag gaan met BIM, of in ieder geval met 3d-tekenen. Hier zit nog wel veel verschil in. Om de voordelen van BIM volledig te benutten moet je tenslotte veel verder gaan dan enkel het maken van een 3d-model. Het doel moet zijn om met alle disciplines – ontwerpers, constructeurs en installateurs – gezamenlijk een digitale werkelijkheid te maken. Ik zie nog te veel dat partijen wel met een ontvangen 3d-model starten, maar hier vervolgens 2d-tekeningen van maken en hieraan hun eigen 2d-informatie toevoegen. Met als gevolg dat wijzigingen van de één niet meer doorkomen of worden verwerkt bij de ander. Een gemiste kans. Ik hoop dat dit de komende jaren gaat veranderen, dat BIM steeds meer de norm wordt en de voordelen van het werken in één model worden herkend, erkend en benut. Daarbij wil BIM bouwkunde graag van dienst zijn!”

Partnerschap

Fred vervolgt: “We vinden het bij BIM Bouwkunde belangrijk om up-to-date te blijven op het gebied van BIM. Hiervoor werken we samen met CAD&Company, een bedrijf dat veel kennis op dit gebied in huis heeft en de it-kant van BIM binnen ons bureau verzorgt. Ook het partnerschap met BIMregister sluit hier mooi bij aan. Dit zorgt voor nieuwe kennis, inspiratie en mogelijk ook samenwerkingen. Bovendien maakt onze aansluiting bij BIMregister ons meer zichtbaar. Een mooi bijkomend voordeel!”

Meer weten over BIM bouwkunde? Neem contact op via het formulier op deze pagina of via het BIM bouwkunde bedrijfsprofiel in het BIMregister.

#replace title#