Zeventien duurzame nul-op-de-meterwoningen zijn binnen slechts 17 dagen opgetrokken door Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk. Dit snelle bouwproces maakte gebruik van innovatieve verticale bouw, de BIM werkmethodiek en prefabricage. De woningen, die zowel nul-op-de-meter als klimaatadaptief zijn, bestaan uit een demontabel casco vervaardigd van groen beton en biobased, gerecyclede, en recyclebare materialen.
De Gemeente Vught heeft de aanbesteding toegekend aan Van der Heijden op basis van de Building Circularity Index (BCI-methode). Deze methode beoordeelt de herkomst, herbruikbaarheid en demonteerbaarheid van materialen en elementen. De wanden van Faay scoren uitstekend in deze methodiek, dankzij hun goede levenscyclusanalyse en terugnamegarantie. Ze zijn bovendien demontabel.
Van der Heijden maakt op de verdiepingen gebruik van Kingsize scheidingswanden, verdiepingshoog en kamerbreed. Deze complete, kant-en-klare, niet-dragende wanden tot wel 4.5 meter breed worden op de bouwplaats geleverd en zijn voorzien van alle elektravoorbereidingen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van BIM voor een efficiënt voortraject.
De Kingsize panelen worden in volgorde van montage en op het juiste moment geleverd. Hierdoor kunnen ze snel en eenvoudig worden ingehesen, waardoor er wordt bespaard op transport, handelingen op de bouw, hijsbewegingen, brandstof, manuren en stikstof- en CO2-uitstoot.
"FAAY excelleert op alle vlakken in de BCI-methodiek."
Voor de schuine zolderverdiepingen van de woningen in Helvoirt wordt FAAY op Maat toegepast. Alle panelen worden op exacte lengte geleverd, inclusief passtukken en schuine delen, wat leidt tot besparingen in arbeid en zaagverlies. FAAY op Maat wanden worden per ruimte en op bouwvolgorde gepakt, wat bouwkosten vermindert en verspilling van grondstoffen voorkomt.
Zowel de prefab Kingsize wand als de FAAY op Maat panelen zijn opgebouwd uit een vlaskern en aan beide zijden voorzien van een houtvezelversterkte of gipskarton toplaag. Vlas, een hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstof, vormt het grootste deel van deze wanden. Met een levensduur van circa honderd jaar en de capaciteit om CO2 in een gebouw vast te leggen, dragen deze vlaswanden bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat.