KUBUS is distributeur van Archicad in de Benelux. Dit krachtige ontwerpprogramma is erg populair onder architecten. Bouw Informatie Modellen komen tot stand zonder het creatieve proces in te perken. Product specialist Gijs Verhagen vertelt ook over de softwarepakketten Archicad, BIMcollab ZOOM en Solibri waarmee u gereedschap in handen hebt dat het hele ontwerp- en bouwproces naar eigen wens ondersteunt.
Het enthousiasme spat er vanaf als bouwkundig ingenieur Gijs Verhagen, commercieel product specialist bij Kubus, vertelt over de mogelijkheden van het ontwerpprogramma Archicad. Hij heeft er jaren geleden mee leren werken in de praktijk van een architectenbureau en ondersteunt nu de verkoopafdeling van het software bedrijf KUBUS. “Archicad is een compleet pakket dat naadloos aansluit bij wat ontwerpende partijen nodig hebben. We waren op het architectenbureau waar ik werkte elke keer weer blij verrast over de mogelijkheden die het softwareprogramma biedt.”
Gijs Verhagen - bouwkundig ingenieur
“Archicad kent twee varianten. Een start editie, en de reguliere versie van Archicad. De start editie kan financieel interessant zijn om in te stappen in het 3D ontwerpproces. Deze versie kan een mooie opstap zijn om door te groeien tot de reguliere versie van Archicad.”
Archicad is een softwareprogramma dat aan de basis staat van samenwerken aan een Bouw Informatie Model. Zo is modelinformatie in de cloud door alle betrokken bouwdisciplines te raadplegen. ‘De in het programma geïntegreerde BIMcloud slaat het werk direct online op en is altijd up-to-date. Deze openBIM omgeving maakt modelinformatie beschikbaar voor andere systemen.’
“Met de uitgebreide documentatietools van Archicad, houd je overzicht over documenten en BIM-gegevens en maak je ze gemakkelijk zichtbaar voor jezelf of de klant,” zegt Verhagen. “Opmaak en inhoud van lay-outs pas je naar eigen wens aan. Door gebruik te maken van bureau templates sluit je ook eenvoudig aan op de werkwijze van het eigen bedrijf.”
Rond Archicad zijn BIMcollab ZOOM en Solibri krachtige communicatie- en controleprogramma’s.
Verhagen: “Om met elkaar te communiceren over het model is de Industry Foundation Classes (IFC) standaard ontwikkeld. Een standaard om onafhankelijk van de gekozen software te kunnen communiceren. Als je hierin bijvoorbeeld een binnenwand van het gebouw opneemt, ziet de ontvanger ook alle informatie over de wand. Naast de afmetingen is ook informatie over de opbouw, de afwerking en brandwerendheid te delen. Deze IFC-bestanden kunnen eenvoudig bekeken worden met de IFC viewer BIMcollab ZOOM. Met BIMcollab ZOOM komt de informatie uit het Bouw Informatie Model voor iedereen beschikbaar.
BIMcollab
Smart views helpen bij het behouden van overzicht in het model. Het zijn geautomatiseerde processen om bijvoorbeeld in het model kleuren aan te geven voor groepen met dezelfde eigenschappen. Brandwerende muren, deuren of kozijnen. De ZOOM Smart views onderscheidt zich van andere tools door hun eenvoud.
ZOOM Smart views zijn ook in staat clashdetectie uit te voeren. Als een ventilatiekanaal een muur raakt, laat ZOOM dit visueel zien. Vervolgens is informatie over deze clash vast te leggen in een issue. Deze issue deel je met het project team via BIMcollab Cloud .
Tenslotte is BIMcollab Zoom ook een handig hulpmiddel bij het verkrijgen van overzicht in property gegevens. Door middel van lijsten en pivot grids kan deze informatie inzichtelijk worden gemaakt en zijn de gegevens gemakkelijk te delen met de betrokken partijen.
“De in ZOOM geconstateerde Issues deel je op het BIMcollab Cloud. De issue worden hier overzichtelijk gepresenteerd en beheerd. Met een duidelijke structuur heb je direct overzicht wie het issue heeft aangemaakt en wie het heeft opgelost. Het platform is voor alle betrokken partijen toegankelijk op uitnodiging van een procescoördinator. Met diverse tools kunnen managers inzicht krijgen hoe zaken ervoor staan.”
“Als extra dienst faciliteren we de gratis voor iedereen te downloaden BCF-Manager plug-ins waarmee het mogelijk is de issues in te laden in het eigen Bouw Informatie Model. Zo krijgt de installateur gegevens over een issue in zijn eigen software te zien. Hij past de tekening aan en deelt de nieuwe modellen met het project team. Aanpassingen in de issue worden direct terug gekoppeld naar het BIMcollab Cloud zodat iedereen op de hoogte is van de gemaakt aanpassingen en vorderingen.”
Daar waar BIMcollab ZOOM snel en laagdrempelig iedereen de mogelijkheid geeft IFC’s te beoordelen, gaat Solibri een stap verder. “Solibri is een tool voor validatie en kent drie pijlers: gestandaardiseerde checks, classificaties en het genereren van lijsten.”
Gestandaardiseerde checks
Het 3D model geeft een schat aan informatie die Solibri gestandaardiseerd checkt. Je kunt het programma laten doorzoeken of het IFC-model bepaalde properties bevat, of er in het model ramen zijn in het gebouw waar een kolom voor staat. Of hoe ver de loopafstand is voor medewerkers van de werkplek naar het toilet of een gebouw uitgang.
Solibri onderzoekt of het model voldoet aan de eisen die de ontwerpers en opdrachtgevers aan het gebouw stellen. Als Solibri constateert dat er niet wordt voldaan, kun je hiervan een issue aanmaken.
Solibri
Met classificaties kun je de in het model aanwezige property data ordenen in een structuur die beter leesbaar of bruikbaar is. Deze classificaties zijn daarmee een mooie basis van de checks en ITO’s. Met het toevoegen van kleuren aan de classificaties is het ook mogelijk een duidelijk visueel beeld te krijgen van de aanwezige gegevens.
In je checks kun je nu makkelijker vragen of het model voldoet aan bepaalde brandwerende waarden. De diverse brandwerende klassen van deuren kun je gemakkelijk een kleur geven waardoor je direct overzicht hebt in het model van alle deuren met dezelfde classificatie.
Tenslotte genereert Solibri lijsten van data uit het model. Hoeveel kozijnen van welk type, hoeveel kanaalplaat vloeren. Deze gegevens komen gemakkelijk overzichtelijk in een Excel sheet te staan. Die vervolgens weer zijn te gebruiken voor de calculatie van projecten.
Solibri maakt daarmee het werken met veel data soepel en overzichtelijk. En daarbij kijken we ook over het bouwproces heen.
Verhagen heeft als bouwkundig ingenieur altijd op een architectenbureau gewerkt. In die jaren maakten we de overstap van 2D Autocad naar BIM. “Ik ben toen in contact gekomen met KUBUS de distributeur van Archicad. Ons bedrijf koos voor Archicad omdat er fijn mee gewerkt kan worden. We kregen een goede begeleiding, Kubus had een positieve indruk bij me achtergelaten.”
“Na bijna 18 jaar heroriënteerde ik me op wat ik verder nog zou willen doen in de bouw. Dienstverlening, persoonlijk contact heeft me in mijn werk altijd geboeid en toen ik vroeg of KUBUS mogelijk interesse heeft in een bouwkundige die klanten enthousiast wil maken over de software, was de overstap snel gemaakt.”
Want de kennis van de praktijk is voor Kubus een belangrijke verrijking. In het bedrijf werken veel bouwkundigen en architecten die aan een half woord van de klant genoeg hebben om een oplossing aan te dragen. Het bedrijf is er ook op ingericht om de wens van de klant zo goed mogelijk in te lossen.
Onze afdeling gericht op ‘customer succes’ verzorgt cursussen en maatwerk voor klanten. “Bij een bureau dat voor het eerst een groot project moest uitvoeren hebben we geholpen bij het in kaart brengen van de workflow en het inrichten van templates. Adviseurs zijn mensen uit de praktijk zoals ik. Het uitdragen van kennis is een belangrijk onderdeel van dit team.”
“Nu ondersteun ik het verkoop team vanuit mijn kennis van de software en de markt. Ik adviseer of het pakket goed bij de klant past. Hoe Archicad het best kan aansluiten bij de werkwijze van het bureau. Als ik iets tegen kom waar collega’s meer expertise in hebben dan kan ik intern de vraag gemakkelijk bij andere afdelingen neerleggen. Er is een prettige samenwerking met korte communicatielijnen.”
De kennis opgedaan in de praktijk met KUBUS software, word gedeeld in diverse media. Verhagen adviseert daarom ook te kijken naar de ervaringen van architecten op de website en de rubriek ‘BIM’mers aan het woord’ waar ook ervaringen worden gedeeld.
KUBUS
Bron: BIMregister