Datum nieuws
30 oktober 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie
Contact opnemen

“Bij 3D modelleren kijken wij altijd naar de maakbaarheid in de praktijk”

VendeV Bouwkunde is een onafhankelijk (facilitair) bouwkundig bureau met een breed pakket aan diensten, van 2D en 3D tekenwerk tot het geven van bouwadvies. Het bedrijf werkt in opdracht van particulieren, (bouw)bedrijven, architecten en instellingen in heel Nederland aan grote en kleine projecten in de renovatie, woning-, scholen- en utiliteitsbouw.

Aan het hoofd van VendeV Bouwkunde staan Richard de Vries en Remon Veldhuizen. Richard: “In 2007 startten wij samen met VendeV Bouwkunde – nog in het 2D tijdperk. In de loop der jaren werden 3D en BIM steeds meer de norm en gingen wij hier ook mee aan de slag. Inmiddels bestaat VendeV zestien jaar en hebben we vijf medewerkers en een flexibele schil van zzp’ers.”

Met BIM loopt VendeV Bouwkunde in de voorhoede

Als het om BIM gaat loopt VendeV Bouwkunde mee in de voorhoede, maar is het bedrijf bewust geen koploper. Remon: “Waar veel koplopers zich met name bezighouden met de theorie, focussen wij juist op de praktijk. Dit betekent dat we onszelf steeds afvragen: is dit ook echt praktisch bij het bouwen? We besteden veel aandacht aan de start van een project en verzamelen dan van alle leveranciers de benodigde informatie. Dat is even investeren, maar hierdoor kunnen we vervolgens snel en zonder stilvallen aan de slag met het model. Op deze manier werken we al jaren samen met verschillende grote aannemers en dit bevalt goed.”

Maakbare modellen

Richard: “Remon en ik zijn allebei erg nuchter en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. We willen niet alleen een opdracht uitvoeren, maar resultaten behalen waar onze klanten echt iets aan hebben. Dit betekent dat we niet simpelweg een gebouw in 3D uitwerken, maar hierbij altijd kijken naar de maakbaarheid. In de bouw moet je het tenslotte samen doen!” Remon: “Het werken in 3D zorgt voor veel inzicht en maakt het mogelijk om op een prettige manier samen te werken en zaken af te stemmen. Daarnaast vinden wij kennis van 2D ook nog steeds relevant. 2D tekenen vereist dat je nadenkt over waarom je iets op een bepaalde plaats tekent. Kortom: over de uitvoerbaarheid. Hier blijven wij naast 3D dan ook aandacht aan besteden.”

Advies

Naast haar tekenwerk, adviseert VendeV Bouwkunde haar klanten, bijvoorbeeld op het gebied van het Bouwbesluit (BENG) en andere wet- en regelgeving. Richard: “Een belangrijke aanvulling op ons modelleerwerk, want zo weten onze klanten zeker dat het model – en later natuurlijk het gebouw – aan de geldende regelgeving voldoet. Zelf doen wij dit bijna automatisch. En wanneer we iets tegenkomen dat niet klopt, dan geven we dat aan zodat de opdrachtgever hiermee aan de slag kan.”

Toekomstvisie

Remon: “Wij verwachten dat BIM de komende jaren nog belangrijker wordt. Hierbij komt er steeds meer aandacht voor data- of informatieoverdracht ten behoeve van planontwerp en realisatie tot en met gebruik en sloop. Wij bereiden ons hierop voor en zorgen ervoor dat we de juiste informatie aanleveren conform ILS of ILS O&E, zodat bijvoorbeeld aannemers en ontwikkelaars hier verder mee aan de slag kunnen. Daarnaast komt er naar verwachting ook meer aandacht voor regelgeving, waardoor wij steeds meer klanten zullen helpen met het bouwbesluit,- milieu- en energietechnisch toetsen van de regels aan het model.” De aandacht voor maakbare modellen blijft, denken Richard en Remon. Richard: “Om hiervoor te zorgen helpen we bijvoorbeeld architecten met standaard specificaties waar hun plannen aan moeten voldoen zodat ze in de praktijk ook uitvoerbaar zijn. Dit bespaart frustraties, tijd en geld.” Als bedrijf wil VendeV Bouwkunde de komende jaren verder groeien. “Dat was ook een belangrijke reden om ons te registreren in het BIMregister: hierdoor is VendeV beter vindbaar en werken we aan onze bekendheid als volwaardig BIM-bedrijf.”

Wil jij verder sparren met Remon en Richard over hun kijk op BIM? Of bespreken wat jullie mogelijk voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan contact op via ons bedrijfsprofiel in het BIMregister.

#replace title#