Sweco Nederland beheert BIM-processen met behulp van low-code technologie.

Datum nieuws
13 februari 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Architectenbureau, Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
BIM software, BIM standaard, Projectmanagement
Contact opnemen

Samen met ilionx heeft Sweco Nederland een bedrijfsapplicatie ontwikkeld die de processen rondom het Bouw Informatie Model (BIM) op een gebruikersvriendelijke manier ondersteunt. Het Bouw Informatie Model is een digitaal model dat alle informatie over een bouwproject bevat, waaronder een gedetailleerde visuele weergave van het bouwproject met architecturale, constructieve en technische elementen. Met BIM kunnen kosten, tijd en middelen van elk bouwproject beheerd worden en kan het ontwerp- en bouwproces worden verbeterd. Door de informatie te delen, kunnen verschillende professionals in een bouwteam samenwerken om betere resultaten te bereiken.

Sweco Nederland is gecertificeerd met het BIM ISO19650 Kitemark en voert de projecten volgens de norm op een uniforme manier uit. Dit omvat de vastlegging van kerngegevens en milestones, het gebruik van de juiste documenttemplates en de inzet van de juiste softwaretools. De door ilionx ontwikkelde applicatie zorgt ervoor dat medewerkers optimaal worden ondersteund bij het volgen van deze processen, waardoor aan alle voorwaarden wordt voldaan. Automatisering zorgt voor eenmalige invoer van gegevens, aanmaken van documenttemplates en projecten in onderliggende softwaresystemen en bewaking van termijnen.

Informatiemanager en BIM-specialist bij Sweco, Albert Roeleveld, merkt op: "Deze tool helpt ons enorm bij het behalen van de ISO19650-2 Kitemark certificering. Het BIM ISO19650 certificaat is extra waardevol, het geeft niet alleen aan dat we de informatiemanagementprocessen intern op orde hebben, maar vooral dat we deze processen toepassen op onze projecten. Zo onderscheiden we ons in de markt en bieden we extra waarde voor onze klanten en partners."

Richard Bruggink, manager IT bij Sweco, voegt toe: "De BIM-tool is de vierde tool die ilionx in korte tijd met low code heeft ontwikkeld. We hebben inmiddels een set aan zeer gebruikersvriendelijke tools die onze medewerkers optimaal ondersteunen in bepaalde bedrijfsprocessen. Deze 'guidance tools' zorgen ervoor dat medewerkers van verschillende afdelingen en vestigingen met elkaar samenwerken volgens afgesproken richtlijnen. De tools werken in de praktijk erg goed; onze IT-afdeling krijgt nauwelijks vragen en we ontvangen regelmatig positieve feedback over de look & feel van de applicatie."

De op maat gemaakte applicaties voor Sweco zijn ontwikkeld op een manier waarbij een Sweco proceseigenaar, zonder IT-kennis, zelf in staat is om processen en velden in een applicatie aan te passen. Hierdoor zijn deze bedrijfssystemen wendbaar en hebben ze lage kosten voor onderhoud en beheer.

#replace title#