Schildersbedrijf Groenenboom digitaliseert waar mogelijk

Datum nieuws
16 april 2024
Categorie BIM nieuws
Afbouw
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Netwerken
Contact opnemen

“We vinden het belangrijk om met de tijd mee te gaan en werken daarom steeds vaker met BIM”

Groenenboom is een Rotterdams schildersbedrijf dat al meer dan 80 jaar actief is. Het bedrijf focust zich op nieuwbouwprojecten en werkt hierbij met name in opdracht van grote aannemers. Werkvoorbereider Brian van Geffen: “Van het schilderen van 10 woningen tot aan grote zorgcomplexen: we werken aan uiteenlopende projecten. Als familiebedrijf kijken we altijd hoe het sneller, beter en efficiënter kan. Steeds vaker hebben wij hierbij ook te maken met BIM.”

Als werkvoorbereider zorgt Brian ervoor dat het aangenomen werk tot in de puntjes wordt voorbereid. “Zo weten de schilders wanneer zij aan de slag gaan precies wat zij moeten doen”, legt Brian uit. “Hierbij gaat het zowel over wat er geschilderd moet worden, als over de bewerking die zij moeten uitvoeren. Daarnaast zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de juiste verf aanwezig is, in de juiste hoeveelheid. Dit is gelijk een mooi voorbeeld van informatie die we uit het BIM-model halen wanneer dit aanwezig is.”

Digitaal werken

Innovatie is belangrijk voor Groenenboom. Brian: “Wij denken altijd dat het sneller, beter, efficiënter maar ook leuker kan. ICT ondersteunt ons hierbij. Schildersbedrijf Groenenboom werkt zoveel mogelijk digitaal. Dit zie je met name terug op ons kantoor, bij de calculatie en werkvoorbereiding van projecten, maar ook tijdens de uitvoering. Hierbij gebruikt zowel de projectleider als de schilder een tablet waarop alle benodigde informatie digitaal te vinden is. Ook houden we hierop per project de voortgang bij. Zo kunnen we deze in de gaten houden en indien nodig bijvoorbeeld extra mensen inplannen om ervoor te zorgen dat we gemaakte afspraken nakomen. Dit is belangrijk in onze tak van sport, waar men werkt met harde deadlines. Daarnaast werken we ook met papieren tekeningen. Onze schilders vinden het prettig om de mogelijkheid te hebben om hier iets bij te schrijven en het is niet erg als hier verf op komt.”

Aan de slag met BIM

Op dit moment wordt er binnen de schildersbranche nog niet zoveel met BIM gewerkt. Schilderwerk wordt simpelweg nog vaak niet in een BIM benoemd. “Ook binnen Groenenboom zijn we hier nog niet zoveel mee bezig”, vertelt Brian. “Maar, we zien wel dat BIM de toekomst is en willen ons hierop voorbereiden en meer doen met BIM. Wanneer opdrachtgevers dan een BIM-model aanleveren, kunnen wij hiermee uit de voeten. Het is handig om in een BIM alle informatie bij elkaar te hebben, zeker bij grote projecten en bijzondere bewerkingen van bijvoorbeeld wanden. Zo kunnen we bijvoorbeeld snel zien hoeveel kozijnen er geschilderd moeten worden binnen een project en hoe groot deze zijn. Op basis van deze informatie zorgen wij vervolgens voor genoeg en de juiste vakmensen en materialen.”

Partnerschap met BIMregister

Brian: “Bij Schildersbedrijf Groenenboom gaan we met onze tijd mee en willen we waar mogelijk voorop lopen. Met het partnerschap met BIMregister hopen wij op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van BIM en zelf ook nieuwe kennis op te doen op dit gebied. Ook komen we graag in contact met andere partijen die met BIM werken, bijvoorbeeld om samen te sparren over de mogelijkheden die BIM biedt in onze tak van sport. We kijken uit naar een prettige samenwerking.”

#replace title#