SB Planning Engineers verwerkt BIM in haar planningen

Datum nieuws
28 november 2023
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , 4D , BIM visie
Contact opnemen

“Een 4D BIM planning biedt ontzettend veel voordelen”

SB Planning Engineers uit Ede is gespecialiseerd in het ontwikkelen van gedetailleerde projectplanningen gebruikmakend van 3D modellen en het BIM. Het bedrijf begeleidt haar klanten gedurende zowel de engineeringsfase als de realisatiefase van projecten. Eigenaar Joop Niese: “4D BIM planning zorgt voor een efficiëntere planning en uitvoering van projecten, een betere communicatie en samenwerking en voorkomt veel faalkosten. Kortom: het levert onze klanten veel voordelen op.”

“SB Planning Engineers is tien jaar geleden ontstaan toen ik als zzp’er startte met het maken van planningen”, vertelt Joop. “Inmiddels bestaat ons team uit vier medewerkers. Vijf jaar geleden kwam 4D BIM op mijn pad en ben ik me hier verder in gaan verdiepen en ontwikkelen. Als planner heb ik een hekel aan het dubbel verwerken, opslaan en het voor de zoveelste keer moeten uitzoeken van gegevens. Door het werken met BIM in planningen is dit niet langer nodig. Het biedt enorm veel kansen voor onze klanten. Hier ligt wat mij betreft dan ook de toekomst!”


Joop Niese - Eigenaar van SB Planning Engineers

Veel voordelen

In Nederland zijn er nog niet zo veel planningsbureaus en wordt er nog niet veel gewerkt met 4D BIM planningen. “Een gemiste kans”, vindt Joop. “Een goede 4D BIM planning biedt namelijk heel veel voordelen, waaronder een meer doeltreffende projectbeheersing, het verminderen en voorkomen van vertragingen, kostenbeheersing, een betere communicatie en het waarborgen van de algehele kwaliteit van het werk.”

Van plan tot planning

De basis voor een goede planning, is een plan. Hoe ga je zaken organiseren, met wat voor systeem wil je werken? “Wanneer er nog geen plan is kunnen we ook helpen bij het opstellen daarvan, waarbij we veel vragen stellen en spiegelen, om ervoor te zorgen dat de antwoorden van de betrokkenen op één lijn liggen. Het plan verwoorden wij vervolgens naar een planning, waarin we het plan visueel maken en het projectverhaal tot leven wekken. Met 4D BIM kunnen we de planning op een duidelijke en toegankelijke manier presenteren. Daarnaast kunnen we alternatieve plannen en scenario’s als simulaties naast elkaar animeren, waardoor de verschillen inzichtelijk worden gemaakt. In een animatie of simulatie kunnen we in één minuut de hele planning laten zien: snel en zonder dat mensen hierin verdwalen. Hierdoor zie je veelal direct waar de problemen zitten en kun je deze oplossen nog voordat ze ontstaan. Vervolgens kunnen we de planning verder aanpassen tot deze helemaal af is.”

Meer begrip en acceptatie

SB Planning Engineers pakt planningsvraagstukken zoveel mogelijk op met 4D BIM. Dit geldt zowel voor bouwkundige vraagstukken, maar bijvoorbeeld ook voor vraagstukken binnen de industrie. Joop: “Hier ligt nog wel een uitdaging, want nog lang niet alle partijen zijn gewend aan deze manier van plannen. Bovendien is er een misvatting ontstaan over 4D BIM-planning, vooral omdat animaties vaak worden ingezet in het acquisitietraject. Deze animaties komen inderdaad voort uit het proces van 4D BIM-planning, maar het echte succes ligt in het gebruik van 3D-elementen uit de modellen die aan de planning worden gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat details helder zichtbaar worden en draagt bij aan een aanzienlijk verbeterde betrouwbaarheid bij het opstellen van de planning. Het begrip en de acceptatie van deze benadering kan uiteindelijk leiden tot meer effectieve en succesvolle projecten.”

Partnerschap met BIMregister

Ten opzichte van veel andere partners van BIMregister is SB Planning Engineers een relatief klein bedrijf. Joop: “Toch vinden wij het belangrijk om als partner een bijdrage te leveren aan de BIM-community en hier zichtbaar te zijn. Wij willen aan de bron van de informatie zitten en het werken met BIM zoveel mogelijk steunen. Graag komen we in contact met anderen die net zoals wij meer bekendheid voor (4D) BIM willen creëren.”

#replace title#