Robijnhof: BIM speelt een rol van betekenis

Datum nieuws
1 november 2023
Categorie BIM nieuws
Toeleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten
Contact opnemen

Robijnhof is een woonwijk in Leiden. Het ligt als een schiereiland in de bocht van de Oude Rijn, dichtbij het centrum van de Zuid Hollandse stad. Het project Robijnhof bestaat uit 2 fasen. De eerste fase was de realisatie van o.a. bijna 120 huurwoningen. 

De tweede fase

Bij de tweede fase van het project is BUVA betrokken geweest. In deze fase heeft BUVA het hang en sluitwerk geleverd. Specifiek heeft BUVA Atlas V3 scharnieren, 6500 serie projectloopsloten, veiligheidsbeslag met kerntrek, deurgrepen, FD-440 deurdrangers en deurnaalden verzorgd. Naast deze producten heeft BUVA samengewerkt met InDoor Service, een voormalige dochtermaatschappij van BUVA, die de HPL binnendeuren heeft ingemeten, geproduceerd en geleverd.

Het bijzondere van dit project is dat een groot gedeelte van de BUVA organisatie betrokken is geweest bij het project. Het eerste contact tussen onze afdeling acquisitie met de aannemer dateert al uit 2019. Vervolgens is het contact overgaan naar onze verkoop in de persoon van Geert Scholten en de verkoopbinnendienst. Nadat het project in 2023 definitief doorging, is het in de organisatie belegd bij de werkvoorbereiding en de projectbegeleiding.

Improviseren als standaard

Vanuit de werkvoorbereiding en projectbegeleiding is onze collega Orlanda (Ollie) de Andrade nauw betrokken geweest bij de uitvoering. Ollie is al meer dan 20 jaar werkzaam voor BUVA. Eerst als commercieel medewerker en snel daarna als calculator. De laatste drie jaar werkt zij als projectbegeleider.

Ollie is al op jonge leeftijd haar zus achter nagegaan en vanuit Curaçao naar Nederland gekomen. Dat was een sprong in het diepe. Daarna maakte zij de bijzondere overstap van de rechtspraak naar de bouw. Een tweede stap in het onbekende. Met hard werken en volledige toewijding heeft zij deze uitdagingen overwonnen. Voor Ollie voelt het als haar missie alle kennis over de markt, klanten en producten binnen BUVA te borgen. Met deze instelling begeleidt zij collega’s en veeleisende en complexe projecten zoals Robijnhof in Leiden.

Olie vertelt: ‘in het project Robijnhof hebben wij te maken met verschillende partijen. Kruyt Installateurs levert toegangscontrole en draaideurautomaten, BUVA en InDoor Service de binnendeuren en het hang- en sluitwerk en Libertas is de opdrachtgever.’

Zij vervolgt: ‘Het is gaaf en tegelijkertijd uitdagend, omdat wij te maken hebben met meerdere partijen, om de informatie van de verschillende producten van de verschillende partijen zo goed op elkaar af te stemmen en in de praktijk te laten werken’, aldus Ollie. ‘Daarnaast heeft BIM een rol van betekenis gespeeld in dit project.’

Het BIM component

Onno Walter, senior project begeleider bij BUVA, en al meer dan 20 jaar werkzaam bij het bedrijf vertelt over het component BIM in dit project: ‘Vanuit de Nijs kwam het verzoek om de hang – en sluitwerkstaat in BIM te verwerken. De Nijs is samen met andere vooraanstaande speler als BAM en Heijmans, één van de marktspelers die voorop loopt met deze techniek.’

‘BUVA heeft samen met Bimforce een interface ontwikkeld die vanuit het BIM-model van een bouwer zoals De Nijs een Excelstaat kan genereren waar alle deuren in opgesomd worden’, legt Onno uit.

‘Dan koppelen wij daar ons hang – en sluitwerk aan vast en importeren die gegeven via de interface weer terug het model in. Als je dan door het model heen wandelt en een specifieke deur aanklikt, verschijnen ook de gegevens van de sloten en scharnieren van BUVA’, licht Onno toe.

‘De Nijs en BUVA zijn op het gebied van BIM behoorlijk gevorderd. Door onze gezamenlijke inspanningen hebben wij mooie resultaten in dit domein kunnen boeken, sluit Onno af.

#replace title#