Reynaers Aluminium ontwikkelde een eigen BIM-tool

Datum nieuws
21 november 2023
Categorie BIM nieuws
Fabrikant, Toeleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten, BIM software, BIM visie, Projectmanagement
Contact opnemen

Reynaers Aluminium ontwikkelt en realiseert aluminium systemen voor ramen, deuren en gevels die innovatie en duurzaamheid combineren met design en technologie. Hiermee inspireert het bedrijf opdrachtgevers, architecten, aannemers en gevelbouwers om duurzame woningen en gebouwen te ontwikkelen en te realiseren voor de huidige én toekomstige bewoners en gebruikers. BIM wordt hierbij steeds belangrijker. Om klanten te ondersteunen en bij te dragen aan een optimale informatie-uitwisseling in de keten, lanceerde het bedrijf onlangs haar eigen BIM-tool: BIM Studio.

Bart Hellings, hoofd projectteam van Reynaers Aluminium in Nederland vertelt: “BIM is een proces dat in iedere fase van de bouw gebruikt kan worden om informatie gemakkelijker uit te wisselen. Ook binnen onze tak van sport kan het werken met BIM veel voordeel opleveren. Steeds meer gevelbouwers maken de stap naar 3d. Hierbij willen we niet enkel een BIM-model kunnen aanleveren in de conceptfase, maar echt bijdragen aan een gedetailleerd as-built model voor de architect of aannemer, met daarin alle informatie over de aanwezige ramen, deuren en gevels.”

Drie BIM-tools

“Om onze klanten te helpen bij het maken van BIM-modellen, bieden we hen een brede toegang tot onze BIM-componenten, van onze standaardproducten tot gebruiksvriendelijke configuratiesoftware”, vertelt Ilias Mehdaoui, binnen het hoofdkantoor van Reynaers Aluminium in België verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van tools en producten. “We ontwikkelden hiervoor drie verschillende tools en services, om de verschillende fases van projecten zo efficiënt mogelijk in te vullen: BIM Library, BIM Studio en BIM Unlimited.”

  • BIM Library - Tijdens de conceptfase biedt BIM Library een verzameling basismodellen van onze standaard producten. Deze parametrische BIM-modellen zijn bovendien direct aanpasbaar in de ontwerpsoftware Revit en Archicad.
  • BIM Studio - Naarmate een project vordert van de conceptfase naar de ontwerpfase, zijn complexere configuraties nodig. BIM Studio is een gratis configurator die het maken van die complexe BIM-modellen vereenvoudigt. Met deze ontwerpsoftware is het mogelijk om elk type raam, deur of schuifraam te configureren. Start vanuit een Reynaers Aluminium systeem, kies het gewenste raster, voeg openingen toe, maak bepaalde profielkeuzes en simuleer verschillende kleuropties. Tijdens het ontwerp is het mogelijk om de gebouwaansluiting flexibel aan te passen. De geconfigureerde modellen kunnen direct in volledige BIM-projecten worden ingevoegd. Bovendien kan BIM Studio ook vanuit Revit zelf geopend worden en kunnen Revit families worden gecreëert.
  • BIM Unlimited - De BIM Unlimited-service is specifiek ontworpen voor projecten op maat waarbij de gewenste BIM-modellen op verzoek worden gemaakt. Vaak gaat het hierbij om unieke of ingewikkelde modellen.

Toewerken naar digital twins

Ilias vervolgt: “Het is ons doel om tools aan elkaar te koppelen en hierdoor zo optimaal mogelijk informatie uit te wisselen. De combinatie van onze configuratiesoftware voor gevelbouwers ReynaPro met BIM Studio draagt hieraan bij. Je kunt hiermee de ramen, deuren en vliesgevels die je configureert in ReynaPro exporteren als BIM-model. Onze tools kunnen daarbij weer communiceren met Revit of de software die in de productie wordt gebruikt. Zo kunnen we de cyclus constant voeden met de juiste informatie en het model blijven verrijken. Hierdoor werken we steeds meer toe naar digital twins. Maar ook in de beginfase maken we het architecten gemakkelijk: met BIM Studio kunnen zij heel snel zaken visualiseren, zonder zelf op internet op zoek te hoeven gaan naar een deur of raam.”

Met BIM Partners doorontwikkelen

BIM Studio is pas recent gelanceerd, waarbij Nederland als vooruitstrevend BIM-land de primeur kreeg. Bart: “BIM Studio kreeg al veel positieve reacties en is continu in ontwikkeling. Het partnerschap met BIMregister past hier goed bij. BIMregister is voor ons niet alleen een goede plek om onze tool onder de aandacht te brengen, maar ook om partners te vinden die de tool mee willen doorontwikkelen. We zijn benieuwd naar de reacties vanuit deze community!”

“Met BIM Studio dragen we bij aan een optimale informatie-uitwisseling in de keten”

#replace title#