Prefab betonbouwer Hercuton sluit zich aan bij BIMregister

Datum nieuws
20 april 2020
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
4D , BIM visie
Contact opnemen

BIM is bij ons de basis waar alles omheen draait.” Prefab betonbouw specialist Hercuton sluit zich aan bij BIMregister. BIM Manager Daan Arts en BIM Regisseur Robbert Ploegmakers van het innovatieve bedrijf leggen uit hoe belangrijk BIM voor hun bedrijfsprocessen is. Wat zij BIMregister bieden en wat er voor hen te winnen valt.

De veelzijdigheid van het innovatieve Hercuton uit Nieuwkuijk, tussen Den Bosch en Waalwijk, blijkt mede uit een paar van haar meest recente projecten; Flower Tower in Aalsmeer, huisvesting voor seizoenarbeiders, waar zij van het ontwerp tot en met de afbouw ontwerpen en realiseren, het betonwerk voor een bioscoop in Den Haag en bedrijfshallen in Zaltbommel met een omvang van 24.000 m2.

Artist Impression Flower Tower in BIM

Hercuton valt onder het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep waaronder bijvoorbeeld ook Remco Ruimtebouw en Woody Building Concepts vallen. Hercuton is een enthousiaste club van 110 medewerkers en realiseert turn-key (grote) bedrijfspanden. Daan Arts, BIM Manager bij Hercuton: “Ons specialisme is het turn-key ontwerpen en bouwen van bedrijfshuisvesting in prefab beton. Daarnaast realiseren we hybride gebouwen waarbij beton, staal en hout in combinatie met elkaar wordt toegepast." “Dat doen we door standaardisering in ons bedrijfsproces. Legolisering van de bouw. De wanden en vloeren kunnen in maat verschillen, maar de aansluitingen gaan altijd volgens eenzelfde principe,” vervolgt Arts. “Wij werken al meer dan tien jaar met een 4D planningsprogramma waarin de bouwvolgorde en levering in samenwerking met fabrieken nauwkeurig wordt afgestemd. Twee jaar geleden introduceerden we ook BIM in de turn-key projecten die we van a tot z realiseren. ”Robbert Ploegmakers, BIM Regisseur en rechterhand van Daan, richt zich binnen Hercuton meer op de modelleerkant en het begeleiden van het BIM proces binnen de onderneming. “Daan zet het beleid uit en ik vertaal dat naar de werkvloer. Met twee architecten, negen modelleurs en vier constructeurs hebben we de complete engineering in eigen hand. Het is een model, een database die ons veel voordelen biedt en het vormt de basis van al onze werkzaamheden. We gebruiken Bimsync als communicatieplatform zowel in de ontwerp- als in de uitvoerende fase. De modellen en issues staan centraal opgeslagen op Bimsync waarmee we het hele projectteam en de opdrachtgever op de hoogte kunnen houden van de voortgang.”

Hercuton op de bouwplaats

BIM is de basis van ons bedrijfsproces

Daan: “BIM wordt er niet maar even bij gepakt, het is de basis van onze werkwijze. Aan het BIM model koppelen wij alle gegevens. Zelfs tot de gebruikshandleidingen voor de installaties en andere pdf documenten.” “We zijn niet zo groot als Heijmans, maar zeker groot genoeg om investeringen kunnen doen,” zegt Daan. ”Hierdoor zijn we in staat BIM direct op de werkvloer te implementeren en steeds te perfectioneren. Robbert: “Het BIM proces ontwikkelt zich over drie lijnen: de mensen die de vaardigheden moeten hebben, de techniek die wat gevraagd wordt moet doen en het proces eromheen. Dat brengt in kaart of je goed aangehaakt bent bij wat er voor of na jou komt in het bouwproces En elke keer zetten we daar weer verbeterstappen in.”“BIM verbetert het werk. Niet alleen in snelheid, maar ook in het verminderen van bouwfouten. Zo hebben we laatst een project met de hand doorlopen en een handvol fouten gevonden. De computer vond er vervolgens nog eens 56 bij. Met de juiste algoritmes kan dat proces steeds beter worden. Maar het belangrijkste voordeel is misschien wel de vrijheid die de mensen in het proces krijgen om hun creativiteit in te zetten. De computer is er voor het rekenwerk en repetitieve handelingen, nu is er nog meer ruimte voor de denkers om te kijken hoe je het proces steeds weer iets beter kunt maken. Dat maakt dat ook  sceptici al snel om zijn als ze de werkwijze binnen BIM ervaren,” zegt Daan. Robbert: “De kwaliteit omhoog, kosten omlaag en de tijd verkorten. Dat bereiken we als we alles in een BIM model aan elkaar koppelen. En dat doen we binnen Hercuton ook nog eens met een leuke club mensen.”

BIMregister geven en nemen

Daan: “Het aansluiten bij BIMregister is voor ons tweeledig; We delen onze kennis graag met anderen omdat we daarmee de bouw in zijn geheel verder brengen. Hoe meer bedrijven aanhaken en we heel Nederland aan het BIMmen krijgen, hoe beter dat is voor ons proces. Daarnaast willen we ons netwerk vergroten en ons nog meer laten zien aan de markt. Wij zijn een enthousiaste en innovatieve organisatie waar bijzondere dingen mede dankzij BIM mogelijk zijn. Er is binnen onze organisatie veel ruimte voor creativiteit. Daarom kijken we bijvoorbeeld ook uit naar de BIM Onderwijsdag om ons aan studenten te presenteren en ze warm te maken voor stageplekken.”

             

 Daan Arts, BIM Manager bij Janssen de Jong

Robbert Ploegmakers, BIM Regisseur bij Janssen de Jong

 

#replace title#