Nauwkeurige scans voor het Bouw Informatie Model

Datum nieuws
7 februari 2023
Categorie BIM nieuws
Overig
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie, Drones, Laserscannen
Contact opnemen

Het 3D scannen van gebouwen en omgeving als voorbereiding op bouw-, renovatie en installatieprojecten levert onmisbare informatie voor betrokken partijen. Momaso zorgt ervoor dat u met één partner en korte communicatielijnen snel over uitgebreide 3D informatie beschikt. Josh Steenbeek, DGA bij Momaso heeft zich geregistreerd in het BIMregister en vertelt enthousiast over de diensten van zijn bedrijf.

Momaso is een jong bedrijf dat u onder meer helpt bij het 3D inmeten, Scan2BIM, en drone inspecties. Steenbeek: “Veel werk doen we voor renovaties, transformaties aan bestaande panden. We brengen bestaande gebouwen in kaart waarvan het tekenwerk niet aanwezig is of is verouderd. Maar ook als er tekeningen zijn, is er vaak veel verbouwd en kloppen de afmetingen niet meer met de werkelijkheid.”

“Wij bieden dan ook met verschillende technieken diverse oplossingen. Zo maken we bijvoorbeeld pointclouds met verschillende type High-tech scanners. We zorgen ervoor dat onze klanten een betrouwbaar 3D model ontvangen van de werkelijkheid en op basis daarvan hun werk op een betrouwbare wijze kunnen inplannen en uitvoeren. Onze doelgroepen zijn ingenieursbureaus, aannemers, installateurs en woningcorporaties.”

Combinatie van technieken

“Sinds kort doen we ook drone inspecties. Waar de scanner vanaf de grond nauwkeurigheid verliest naarmate je hoger scant, pak je dat met de drone op. Alles wat met onderhoud te maken heeft komt scherp in zicht met een drone inspectie. De combinatie van technieken maakt dat Momaso snel kan werken en de situatie uiterst gedetailleerd in kaart brengt.”

“Daarmee zijn we één van de weinige bedrijven in Nederland die diverse technieken onder 1 dak heeft. We ontzorgen de klant die geen omkijken meer heeft naar andere aanbieders. De klant heeft één aanspreekpunt en we leggen van te voren duidelijk vast wat we gaan doen en wat de klant van ons aan informatie krijgt.

3D inmeten en Scan2BIM

Josh Steenbeek heeft vijf jaar ervaring in het 3D inmeten en Scan2BIM vakgebied. Hij begon als timmerman in de bouw en studeerde mbo en hbo bouwkunde, om vervolgens af te studeren in architectonische techniek. “Daarmee kun je tal van functies vervullen in de BIM wereld. De uitdaging en het plezier dat BIM brengt in combinatie met het scannen heeft mij voor deze branche doen kiezen.”

Mobile Mapping Solutions, Momaso, is een jong bedrijf. “We zijn een nieuwe speler maar we zijn super sterk aan het groeien. Wij hebben dit jaar de drone inspecties toegevoegd aan onze diensten en verwachten hiermee een sterke groei in de komende jaren. Alle klanten met wie we werken, komen met vervolg opdrachten. Dat is de beste reclame die je kunt hebben natuurlijk.”

“Onze instelling is: we zoeken de beste oplossing voor de klant. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop, daarna komt de prijs. Door de juiste balans te vinden hoeft hoge kwaliteit niet automatisch de hoogste prijs te zijn. Als je het aan de voorkant goed regelt, kun je gebruik maken van de massa en bulk om aantrekkelijke tarieven aan te bieden. Een beetje zoals dat in een supermarkt werkt.”

Momaso werkt met 10 vaste krachten. Alle andere diensten voegt het bedrijf toe door partnerships te sluiten met experts in de markt. Zo kunnen we flexibel inspelen op de wens van de klant.

Scannen en BIM validatie

Momaso werkt voor opdrachtgevers als Tata Steel, RHDHV en voert werken uit ten behoeve van de bouw van datacenters. “We werken voor scholen waarbij we de beschikbare ruimte voor installaties in kaart brengen voor installateurs. Op basis van onze gegevens kunnen zij hun werk voorbereiden zodat het aanbrengen van nieuwe koeling, de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen in een weekend of tijdens vakanties kan plaatsvinden, zonder verrassingen tegen te komen.”

“Door vooraf de hele bouwlocatie in kaart te brengen kan de aannemer zijn bouwplaats inrichting specificeren. Dat betreft in binnensteden bijvoorbeeld ook het scannen van bomen. Die zijn bijna heilig in de stad, dus door hun stam en kroon goed in beeld te brengen kan er vanaf de tekentafel bij de bouwplaats inrichting rekening mee gehouden worden.”

Momaso zorgt ook voor BIM validatie; het monitoren van de bouwplaats op gezette momenten om de beelden van de werkelijkheid te laten clashen met de BIM tekeningen.

Het bedrijf werkt met gerenommeerde merken. Voor de software zoekt het ook steeds de meest betrouwbare en stabiele pakketten. “Online zijn onze documenten altijd benaderbaar. Hoewel het vaak grote, gedetailleerde bestanden zijn, zorgen wij ervoor dat de klant ook met een tablet, zonder te investeren in zware softwarepakketten de gewenste informatie kan raadplegen via een gebruiksvriendelijk platform

De registratie in het BIMregister

De reden om aan te sluiten bij BIMregister is om onze naamsbekendheid te vergroten, om te leren van de bedrijven op het platform en te kijken of we iets voor andere bedrijven kunnen betekenen. Het is belangrijk dat bedrijven weten dat we bestaan en dat ze bij één partij al het meetwerk, tekenwerk en inspectiewerk kunnen uitbesteden. We denken dat we veel verborgen kosten en faalkosten kunnen voorkomen dankzij onze technologie en dat laten we graag aan de markt zien.

#replace title#