Datum nieuws
3 mei 2022
Categorie BIM nieuws
Adviesbureau, Ingenieursbureau
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM visie, Drones, GIS, Model checking, Pointcloud, Visualisatie
Contact opnemen

Met hun jarenlange ervaring in de techniek en de bouw stelt FUND Groep B.V. u in staat om uw model op de millimeter nauwkeurig naar de praktijk te vertalen en terug. Patty Hagg en Bas Haselhorst, vertellen hoe FUND uw bedrijf op maat bedient. Het Bouw Informatie Model biedt daartoe ongekende mogelijkheden.

Eind maart 2021 tilden twee grote mobiele kranen een stalen spant met een lengte van 170 meter, 17 meter boven het AZ stadion in Alkmaar. De constructie heeft als doel het dak van de hoofdtribune dragen, staat los van de constructie van het stadion op vier oplegpunten, die bewegingen en thermische uitzettingen van het spant moeten volgen. De constructie paste precies! De nauwkeurigheid die tegenwoordig te halen is, is indrukwekkend. “Het was natuurlijk even spannend toen het spant naast het AZ stadion werd opgebouwd. We controleerden nog een laatste keer de maatvoering en toen werd het 600 ton zware stalen vakwerk op zijn plaats gehesen,” zegt Bas Haselhorst van FUND, het bedrijf dat voor deze klus de maatvoering deed. “We hadden de batterijen van onze elektrische auto’s vol opgeladen om hard weg te kunnen scheuren als het niet zou passen,” grapt FUND’s DGA Patty Hagg. “Maar dat was natuurlijk niet nodig.” De overspanning ligt nu precies op de plek die het bedrijf vanuit de modellen overbracht naar de werkelijkheid in Alkmaar.
Het is een voorbeeld van één van de vele imposante projecten die het door Patty en haar man Thomas Hagg opgerichte bedrijf realiseert. “Samen met mijn man werken we al meer dan 15 jaar in de bouw. Ons team bestaat uit een goede mix van kennis, ervaring en jong talent. Met vestigingen in de randstad, midden en oost Nederland kan FUND Groep in heel Nederland passende oplossingen bieden.

Erg interessant voor installatie bedrijven

Onze opdrachtgevers zijn onder meer aannemers, prefab betonbedrijven, wandenstellers, maar ook constructeurs, architecten en gemeenten. Een breed werkgebied waarvoor we onze werknemers deels zelf opleiden,” zegt Hagg.

“Ook voor installatie bedrijven zijn we erg interessant. Steeds meer wordt hun werk in Bouw Informatie Modellen gemodelleerd en wij kunnen voor hen deze punten in 3D uitzetten op wanden en vloeren. Het Bouw Informatie Model is voor ons een prachtige basis voor een maatvoeringsplan, vóór en tijdens de bouw en steeds vaker ook in de gebouwbeheerfase,” voegt Haselhorst toe.

“Omdat we voor onze werkzaamheden de beste apparatuur gebruiken, maatvoeren we met Leica en voor het scannen gebruiken we Z+F scanners. Zij zijn de grondleggers van scannen en maken hiervoor nog steeds de meest nauwkeurige apparaten.” Voor ontwerpers en ontwikkelaars brengt FUND de bestaande situatie en de omgeving in kaart.


Z+F scanners


Hagg: “FUND voorziet haar projecten van verschillende soorten maatvoering; hoofd- en detailmaatvoering. Onze opdrachtgever kan blindelings vertrouwen op onze maatvoering die duidelijk zichtbaar worden gemaakt door bijvoorbeeld spanhulzen en markeerverf. Spanhulzen corresponderen met afgesproken punten uit het model, dit kunnen (verklikte) betonmaten zijn maar ook stramienen of gevelmaatvoering. Ze zijn gedurende het bouwproces ook constant als referentie te gebruiken, zodat je kunt terugvallen op wat al was gedaan.

FUND Maatvoering en 3D Scanning & Modelling onderscheidt zich van andere bedrijven door de tijd te nemen om opdrachtgevers te leren het uiterste uit het scanwerk te halen. “We leren hen te werken met een goed afgewogen deel van de informatie die we genereren. Gebruik alleen wat op dat moment in het bouwproces nodig is. Want je kunt wel heel veel scannen en enorme modellen creëren, maar dat maakt het model onnodig zwaar of onoverzichtelijk. Als hulpmiddel hiervoor gebruiken we een checklist die bij elke fase in het werkproces aangeeft waar de opdrachtgever op moet letten.”

Haselhorst: “Voorafgaand aan ieder bouwproject wordt op maat een maatvoeringsplan uitgewerkt en besproken met de opdrachtgever. Maar we weten ook dat de bouw altijd anders verloopt dan gepland, daarom is flexibel inspelen op de wensen van de opdrachtgever erg belangrijk; De klant ontzorgen is ons vertrekpunt!”

“Zo zijn we in staat met de beste apparatuur, tegen geringe kosten oplossingen op maat aan te bieden,” zegt Hagg. “We kennen de bouw, we willen meters maken zodat het proces soepel verloopt en als het een stuk efficiënter kan, dan doen we dat.

Het uiterste van de scanner en de software

DGA van Fund 3D Scanning & Modelling Bas Haselhorst werkt al meer dan zeven jaar in de 3D scanning en modelling branche. “Ik vraag het uiterste van de scanner en de software. Hoewel we ons op onze plek voelen bij bedrijven die BIM al goed in de vingers hebben, werken we nog steeds met even veel plezier voor opdrachtgevers met projecten die niet in 3D zijn. Het is voor ons geen probleem om te schakelen naar het traditionele platte werk, maar we nemen deze opdrachtgevers graag mee in de oneindige mogelijkheden van 3D modellen, scanning en modellering.Patty Hagg heeft meer dan 15 jaar ervaring in maatvoering op de bouw. Ondanks haar functie als CEO is ze nog steeds graag op de projecten van hun opdrachtgevers te vinden. “Het is veel praktischer om langs te gaan en aan de opdrachtgever uit te leggen dat bepaalde dingen op een andere manier kunnen die dezelfde kwaliteit waarborgen maar kostenbesparend zijn. Ik ga ook langs om de opdrachtgever te leren kennen, het project te zien tijdens verschillende fases van de bouw, maar als het nodig is ondersteun ik ook onze maatvoerders als assistent. Ik heb niet voor niets meer dan 10 jaar op de bouw gewerkt. Daarnaast gaan onze werkvoorbereiders ook op onze projecten langs om te zien hoe de theorie zich vertaald naar de praktijk en sneller tussen theorie en praktijk te kunnen schakelen waar nodig.”

Mooie projecten waar FUND aan werkt omvatten onder meer Het Sluishuis in Amsterdam in samenwerking met BESIX NL en VORM Holding en de staalbouw en installaties van de glazen koepel voor The Edge aan de Basisweg in Amsterdam West in samenwerking met G&S Bouw, Oostingh Staalbouw en Bosman Bedrijven.

Sluishuis in Amsterdam

#replace title#